Μάλιστα η χώρα συγκαταλέγεται στη χωρία των "πράσινων" από άποψη ενέργειας χωρών μαζί με κράτη με μεγάλη ιστορία στις ΑΠΕ όπως η Δανία, η Γερμανία, η Μεγάλη Βρετανία. Επιπλέον χώρες όπου οι ΑΠΕ είναι αναπτυγμένες είναι η Ουρουγουάη, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία, η Ισπανία, Ελλάδα και η Ονδούρα.
Σταθάκης: Οι πολιτικές μας έχουν αποτελεσματικότητα
Στο θέμα της θετικής εικόνας που έχει η χώρα στο εξωτερικό σε σχέση με την πρόοδό της στην "πράσινη" ενέργεια είχε αναφερθεί λίγες εβδομάδες πριν ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης με αφορμή το ότι ΕΣΕΚ αξιολογήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για το Κλίμα (European Climate Foundation), ως το τρίτο καλύτερο στην Ευρώπη.
«Οι αξιολογήσεις των ειδικών επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των πολιτικών που σχεδιάζουμε και υλοποιούμε» είχε σημειώσει και προσέθεσε: «Καταφέραμε η Ελλάδα να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διεθνή προσπάθεια για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και των συνεπειών της, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι το αγαθό της ενέργειας είναι φθηνό και προσιτό στους πολλούς. Τα στοιχεία μας δικαιώνουν, καθώς σύμφωνα με την Eurostat, κατά το β’ εξάμηνο του 2018, η μέση τιμή ηλεκτρικού ρεύματος για τα νοικοκυριά στην Ελλάδα, περιλαμβανομένων όλων των χρεώσεων και φόρων, ήταν 26,3% χαμηλότερη του μέσου όρου της Ευρωζώνης (16,5 ευρώ / kWh έναντι 22,4 ευρώ / kWh).»
Συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παρέχουν περισσότερο από το ένα τέταρτο (26%) της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά απαιτούνται πιο αποφασιστικές πολιτικές σε όλους τους τομείς τελικής χρήσης προκειμένου να καταστούν βιώσιμα τα ενεργειακά συστήματα, αναφέρεται στην έκθεση.
Ευκαιρίες για ποιότητα ζωής
«Με τις χώρες να πρέπει να επανέλθουν με πιο φιλόδοξους κλιματικούς στόχους το 2020, αυτή η έκθεση δείχνει ότι υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για την αύξηση της δράσης και τη βελτίωση της ζωής των ανθρώπων με την επέκταση των πλεονεκτημάτων της ενεργειακής μετάβασης σε ολόκληρη την οικονομία», επεσήμανε ο πρόεδρος της REN21, Αρθούρος Ζερβός που είχε διατελέσει και επικεφαλής της ΔΕΗ.
Σημειώνεται ότι στρατηγικός στόχος για το Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος όπως αποτυπώνεται και στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) είναι να αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα, αλλά και αντίστοιχα η μείωση των ρυπογόνων πηγών. Περιγράφοντας, ταυτόχρονα, τους στόχους που σχετίζονται με τις δεσμεύσεις της χώρας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει επανειλημμένα αναφέρει ότι το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) στο ενεργειακό μίγμα θα αυξηθεί στο 32% της τελικής κατανάλωσης, ενώ θα πρέπει να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 33% σε σχέση με το 2007.
Αυτό πρακτικά σημαίνει, σύμφωνα με τον κ. Σταθάκη, ότι στο ενεργειακό μίγμα, που διαμορφώνεται σήμερα σε 1/3 ΑΠΕ, 1/3 φυσικό αέριο και 1/3 λιγνίτης, το μερίδιο των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα διπλασιαστεί σχεδόν στο 56%, ενώ αυτό της λιγνιτοπαραγωγής θα μειωθεί σταδιακά στο 16%. Σημαντικό εργαλείο, επίσης, σε αυτή την προσπάθεια, σύμφωνα με τον Χανιώτη πολιτικό, αποτελεί ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων, που στοχεύει στην ενίσχυση της αυτοπαραγωγής και την αποκέντρωση δραστηριοτήτων με τη ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. (ΕΣΕΚ).
Τρεις κινήσεις για τις ΑΠΕ
Τούτων δοθέντων πριν λίγες μέρες στη θέσπιση τριών μέτρων πολιτικής για την ενίσχυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), προχώρησε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης.
Οι τρεις αυτές κινήσεις σχετίζονται, τόσο με την εύρυθμη λειτουργία της συγκεκριμένης αγοράς, όσο και με τα ανταποδοτικά οφέλη προς τις τοπικές κοινωνίες επιλύοντας χρόνια προβλήματα.
Το πρώτο μέτρο αφορά στην απόδοση του ειδικού τέλους ΑΠΕ 1% προς τους οικιακούς καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος των δημοτικών ή τοπικών κοινοτήτων σε περιοχές όπου λειτουργούν σταθμοί ΑΠΕ και υβριδικοί σταθμοί.
Το δεύτερο μέτρο αφορά σε προσαρμογές του υπολογισμού της ειδικής τιμής αγοράς τεχνολογιών ΑΠΕ στο νέο θεσμικό και ρυθμιστικό περίγραμμα (π.χ. κατάργηση ΠΧΕΦΕΛ), καθώς και επιμέρους τροποποιήσεις ως προς το πλαίσιο υποχρεώσεων συμμετοχής των ΑΠΕ στην ηλεκτρική αγορά (π.χ. προσαύξηση ετοιμότητας συμμετοχής, αποκλίσεις κτλ).
Το τρίτο μέτρο που προβλέπεται σε σχετική Υπουργική Απόφαση, αποτελεί συμπληρωματική τεχνική προσθήκη και αφορά κυρίως στο ζήτημα της αποζημίωσης των σταθμών ΑΠΕ, που εκπροσωπούνται από τον Φορέα Σωρευτικής Εκπροσώπησης Τελευταίου Καταφυγίου, με βάση την μετρούμενη ηλεκτρική ενέργεια.
Η διασύνδεση των νησιών και οι ΑΠΕ
Ένα άλλο σημείο πολιτικής που οδηγεί σε τόνωση της αγοράς ΑΠΕ, φορά τη διασύνδεση των νησιών και ειδικά της Κρήτης με την ηπειρωτική Ελλάδα. Αναφερόμενος, πριν λίγες μέρες, στη διασύνδεση των νησιών ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι το 2022 θα έχει ολοκληρωθεί η διασύνδεση τόσο των Κυκλάδων όσο και της Κρήτης ενώ στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν θα εφαρμοστούν τεχνολογίες ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης, προκειμένου να απαλλαγούν από το πετρέλαιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας που είναι πλέον μη αποδεκτό.
Η νέα διασύνδεση θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην παρούσα φάση, η ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη παράγεται από πετρελαϊκές μονάδες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο πετρέλαιο. Μετά την ηλέκτρισή της, η νέα διασύνδεση αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr