Η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει έχει αναλάβει τη δέσμευση να πωλήσει τη συμμετοχή της, στο πλαίσιο του προγράμματος αποκρατικοποίησης και αργά ή γρήγορα θα πρέπει να παρουσιάσει στους θεσμούς μια νέα πρόταση για την αξιοποίηση του 35,5% που κατέχει το Δημόσιο στα ΕΛΠΕ. Από την άλλη, και η Paneuropean ομίλου Λάτση που ελέγχει το 45,5% της εταιρείας θα επανασχεδιάσει τη στρατηγική της.
Πρώτος στόχος θα είναι να αποτρέψει τη μείωση της αξίας της δικής της συμμετοχής στην εταιρεία, ειδικά σε μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο και ο επόμενος να τη μεγιστοποιήσει, ώστε να κρατήσει ανοικτές όλες τις εναλλακτικές για το μέλλον. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως σε κάθε περίπτωση ο ρόλος του ιδιώτη μετόχου στη διοίκηση και στον έλεγχο της εταιρείας θα ενισχυθεί.
Τα σενάρια
- Το Δημόσιο υπό την πίεση των θεσμών προχωρά σε διάθεση των μετοχών του μέσω του Χρηματιστηρίου. Χάνει το premium της πώλησης και του μάνατζμεντ. Αλλά έτσι κι αλλιώς είναι μια διαδικασία που θα πάρει αρκετούς μήνες.
- Το Δημόσιο εξασφαλίζει χρόνο από τους θεσμούς και από κοινού με τον όμιλο Λάτση αναζητεί εκ νέου αγοραστή στο μοντέλο του διαγωνισμού που κατέληξε άγονος, αλλά χωρίς τους όρους που λειτούργησαν ανασταλτικά για τους επενδυτές. Αυτό είναι ένα σενάριο που μοιάζει να έχει περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας με μια κυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας.
- Ο όμιλος Λάτση αποφασίζει να κινηθεί μόνος του. Αποκτά την απόλυτη πλειοψηφία των ΕΛΠΕ (βρίσκεται ήδη μία ανάσα από το 50,1%) και ασκεί όλα τα δικαιώματα που έχει από τη συμφωνία με το Δημόσιο. Ετσι τα ΕΛΠΕ περνούν υπό πλήρη ιδιωτικό έλεγχο και μπορεί ο ιδιώτης μέτοχος να σχεδιάσει τη μακροπρόθεσμη στρατηγική του για την εταιρεία. Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση είναι δύσκολο να εκδηλωθεί σε μια ευαίσθητη πολιτικά περίοδο όπως η τρέχουσα.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr