Μάλιστα η "Αριάδνη Interconnection", θυγατρική εταιρεία ειδικού σκοπού του ΑΔΜΗΕ που έχει αναλάβει τη χρηματοδότηση και κατασκευή του έργου θα αποστείλει έως αύριο, Παρασκευή 17 Μαΐου, τις τεχνικές προδιαγραφές του έργου, επισημαίνοντας τα στοιχεία που διασφαλίζουν τη διαλειτουργικότητα με τις διασυνδέσεις Κρήτης-Κύπρου και Κρήτης-Ισραήλ και θα ακολουθήσει η δημοσίευση των τευχών διακήρυξης
Όπως ανακοίνωσε ο ΑΔΜΗΕ, η εξέλιξη κατέστη εφικτή χάρη στην απόφαση της Ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) η οποία εξουσιοδοτεί την εταιρεία να προβεί χωρίς καμία καθυστέρηση στη διενέργεια της προκήρυξης διαγωνισμού για την κατασκευή του έργου. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της ΡΑΕ, «η κατασκευή της διασύνδεσης της Κρήτης με την Αττική πρέπει να ακολουθήσει τάχιστα τον δρόμο της υλοποίησης, υπό οποιοδήποτε καθεστώς και συνθήκες». «Η προκήρυξη του διαγωνισμού για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Αττικής συντελείται έγκαιρα μετά από εργώδεις προσπάθειες των ελληνικών αρχών, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της ΡΑΕ και του ΑΔΜΗΕ μέσα στις γνωστές αντίξοες συνθήκες. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί εθνική επιτυχία, καθώς το έργο θα ξεκινήσει εντός χρονοδιαγράμματος και η ολοκλήρωση του θα οδηγήσει στην πλήρη διασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού της Κρήτης από καθαρότερες πηγές ενέργειας το 2022» τόνισε ο πρόεδρος της «Αριάδνης Interconnection» και του μητρικού ομίλου ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, συμπληρώνοντας ότι: «Πέρα από τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη του έργου -που έχουν επανειλημμένα επισημανθεί-, η ηλεκτρική διασύνδεση Κρήτης-Αττικής, ένα από τα μεγαλύτερα έργα υποδομής ιστορικά στην Ελλάδα, θα συνδράμει σημαντικά στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.»
Όπως έχει αναφέρει ο υπουργός Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης πρόσφατα σε συνέντευξή του στο χανιώτικο Ρ/Σ Super fm, για το θέμα της διπλής ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης και τα οικονομικά οφέλη που θα υπάρχουν στους λογαριασμούς των καταναλωτών, τα τιμολόγια ρεύματος θα υποστούν τεράστια μείωση. «Στην Κρήτη ξοδεύονται 450 εκατομμύρια το χρόνο για να παράγουμε ρεύμα με πετρέλαιο. Άρα μια επένδυση που είναι 1, 2 δις θα έχει απόσβεση σε δύο χρόνια. Μόλις γίνει η διπλή διασύνδεση οι ΥΚΩ θα εξαφανιστούν. Οι λογαριασμοί θα πέσουν κατά 80%, δεν θα υπάρχουν ΥΚΩ παρά ελάχιστες».
Η νέα διασύνδεση θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων
Σημειώνεται ότι στην παρούσα φάση, η ηλεκτρική ενέργεια στην Κρήτη παράγεται από πετρελαϊκές μονάδες που χρησιμοποιούν εισαγόμενο πετρέλαιο. Μετά την ηλέκτρισή της, η νέα διασύνδεση αναμένεται να καλύψει το 34-40% της ζήτησης για ρεύμα στην Κρήτη, να επιτρέψει την πρόσβαση σε ανανεώσιμη ενέργεια που παράγεται σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο εμφάνισης ελλείψεων σε ηλεκτρικό ρεύμα κατά τις περιόδους αιχμής και υψηλής εποχιακής ζήτησης. Παράλληλα μειώνεται το ενεργειακό αποτύπωμα που όπως και χτες ο ΣΕΒ με τις αναφορές του προέδρου του κ. Θ. Φέσσα και του αντιπροέδρου του κ. Ευαγ. Μυτιληναίου επεσήμαναν είναι κομβικό για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής βιομηχανίας.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr