«Η μεγάλη βιομηχανία για παράδειγμα και οι αγρότες δεν θα φύγουν από τη ΔΕΗ όπως φυσικά ούτε οι οφειλέτες που αγγίζουν το 21% των καταναλωτών της εταιρείας» περιέγραψε ο κ. Παναγιωτάκης. Κατά συνέπεια, εξήγησε, ότι το κομμάτι που μπορεί να απελευθερωθεί είναι κάτω του 50% της αγοράς. «Η ευθύνη δεν είναι της ΔΕΗ γι αυτή την κατάσταση.» υποστήριξε, σημειώνοντας «Ότι η εταιρεία έχει διοικηθεί στο παρελθόν και από ανθρώπους προσανατολισμένους στις ανοιχτές και ελεύθερες οικονομίες. Στην πραγματικότητα όμως, το μόνο που συμβαίνει είναι ότι οι πολιτικοί περνούν πολιτικές μέσω της ΔΕΗ, μια συνθήκη που δεν επιτρέπει το πλήρες άνοιγμα της αγοράς» επέμεινε.
Αναφερόμενος στην παροχή έκπτωσης συνέπειας 15%, ο ίδιος εξήγησε ότι δεν έγινε προκειμένου να κλείσει η αγορά και δεν αποτέλεσε μέτρο αθέμιτου ανταγωνισμού. Αντιθέτως, υποστήριξε ότι έγινε για εισπρακτικούς λόγους συμβάλλοντας στην ανακοπή της αυξητικής τάσης των κακοπληρωτών. «Το ότι κάθε μείωση δυσκολεύει κάποιον νέο παίκτη να μπει δεν είναι δικό μας πρόβλημα» δήλωσε.
Εξέφρασε την επιθυμία η ΔΕΗ να συζητήσει με τους εναλλακτικούς παρόχους το μερίδιο πελατών που μπορεί να εκχωρήσει η εταιρεία. «Έχοντας βάλει πίσω μας τα θέματα της δημοσιονομικής προσαρμογής που επηρέαζαν και τις αποφάσεις σχετικά με τη ΔΕΗ μπορούμε να συζητήσουμε με τους εναλλακτικούς παρόχους σε μια νέα βάση» υποστήριξε.
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ρόλο της ΡΑΕ ως προς το ζήτημα του ανοίγματος της αγοράς και για τον τρόπο που μπορούν όλα τα εμπλεκόμενα μέλη να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. «Έχω ήδη πει από το 2016 ότι δεν μας συμφέρει να έχουμε το 80%της λιανικής διότι έχουμε το 50% της παραγωγής με αποτέλεσμα να πρέπει να αγοράζουμε το υπόλοιπο 30%» εξήγησε.
Αναφορικά με τον διαγωνισμό για τις λιγνιτικές μονάδες που κηρύχθηκε άγονος, σχολίασε ότι οι προσφορές «ήταν μη προσφορές διότι δεν υπήρξε ανταγωνισμός», γεγονός το οποίο όπως δήλωσε κοινοποίησε και στην Κομισιόν.
Εκτίμησε μάλιστα ότι θα κατατεθούν νέες, βελτιωμένες προσφορές διότι υποστήριξε ότι οι μονάδες είναι κερδοφόρες.
Παράλληλα σημείωσε, «Δεν σταματάμε να εκσυγχρονίζουμε τις υπόλοιπες μονάδες μας απλώς εκείνο που θα βοηθήσει να μειωθεί το κόστος είναι μια γενναία αναδιάρθρωση ανθρώπινου δυναμικού». «Πρέπει να εξασφαλιστεί η ομαλή ροή του δυναμικού με προσλήψεις και ταυτόχρονες αποχωρήσεις» συμπλήρωσε. «Επισημαίνω, δεν κινδυνεύει η ΔΕΗ, είναι πολύ ισχυρή σε αντίθεση με αυτά που λέγονται» δήλωσε.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr