Στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών ερευνητές, πολιτικοί και σύμβουλοι του ενεργειακού τομέα συζήτησαν για τις δυνατότητες της Ελλάδας στην ενέργεια, για τα όσα έχουν γίνει και για αυτά που έχουν μείνει πίσω.
Στον τρόπο λειτουργίας της ρυθμισμένης ενεργειακής αγοράς αναφέρθηκε ο Yπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιώργος Σταθάκης. Επεσήμανε ότι οι στόχοι για την κλιματική αλλαγή έχουν καθοριστεί μέχρι το 2030 ενώ και το ελληνικό πρόγραμμα έχει ήδη κατατεθεί. Εξήγησε ότι στόχος είναι η αύξηση της παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) στο 65% και ταυτόχρονα η εξοικονόμηση της ενέργειας. «Είναι ξεκάθαρο ότι τα πράγματα υπολείπονται ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας καθώς πρέπει να επιτευχθεί η μείωση με υψηλό ρυθμό της κατανάλωσης ενέργειας. Σήμερα η μείωση της κατανάλωσης περιορίζεται στο 1,5% ετησίως.» δήλωσε και πρόσθεσε ότι η προσπάθεια επικεντρώνεται αυτή τη στιγμή στις μεταφορές και τη θέρμανση μεταξύ άλλων.
Όλες οι ενεργειακές αγορές έχουν ήδη απελευθερωθεί και είναι ήδη ρυθμισμένες στη χώρα, εξήγησε. Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη εισαγωγής της έννοιας των ενεργειακών ανταλλαγών, καθορισμού των τιμών των ΑΠΕ μέσω διαγωνισμών. Χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντική τη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας συμπληρώνοντας ότι υπάρχουν σημαντικές επενδύσεις σε αγωγούς. «Προσβλέπουμε στο να επιτύχουμε ουσιαστικότερα συμπεράσματα ως προς τη συμμετοχή της Ελλάδας ως χώρας upstreamκαι και την ένταξή της σε σχετικά προγράμματα» σημείωσε.
Ο Γιάννης Μανιάτης, πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος, δήλωσε σχετικά ότι «Υπό κανονικές συνθήκες διακυβέρνησης της χώρας ο τομέας της ενέργειας μπορεί να προσεγγίσει επενδύσεις της τάξεως των 50 δισεκ. και όχι μόνο μέσω μεγάλων αγωγών αλλά και με άλλες μορφές μικρότερων επενδύσεων». Ο κ. Μανιάτης έδωσε συγχαρητήρια στην Κύπρο και στην Κυπριακή κυβέρνηση για τα αποτελέσματα στο Γλαύκο, τα οποία έρχονται «ως συνέχεια μιας σταθερής ενεργητικής πολιτικής της Κύπρου», ενώ εκτίμησε ότι «τα επόμενα χρόνια η Ανατολική Μεσόγειος μπορεί να αποτελέσει ένα νέο τροφοδότη με φυσικό αέριο της Ευρώπης που μπορεί να καλύψει έως και το 20% των αναγκών της ΕΕ».
Για την Ελλάδα είπε ότι «Με την Κύπρο ενώ βαδίζαμε παράλληλα, τώρα μας χωρίζουν έτη φωτός, η Ελλάδα σέρνεται για πάνω από τρία χρόνια και δεν έχουν ξεμπλοκάρει ακόμα οι διαδικασίες για τις 6 συμβάσεις που έχουν περάσει από τη Βουλή».
Τη σκυτάλη πήρε ο Κώστας Σκρέκας, πρώην Υπουργός Ανάπτυξης, αναφέροντας ότι «Πάνω από όλα η αναβάθμιση περνάει μέσα από την αξιοποίηση των εθνικών μας κοιτασμάτων. Τις επόμενες δεκαετίες η συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων θα πέφτει σε σύγκριση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τέτοια έργα θα γίνουν ακόμα πιο βιώσιμα και θα συμβάλλουν στην αναβάθμιση της Ελλάδας».
Ο Αθανάσιος Σαββάκης, Πρόεδρος Συνδέσμου Βιομηχάνων Βορείου Ελλάδος, είπε ότι «Στόχος εκτός από το να γίνει η Ελλάδα ένας ενεργειακός κόμβος, είναι να δημιουργήσει και ένα οικονομικό πολλαπλασιαστή για τη χώρα. Οι επενδύσεις για την ενέργεια στα 2020-2030 προκύπτουν περίπου στα 32 δισεκ. και πρέπει να δούμε πως αυτό θα αξιοποιηθεί. Πως θα ενισχυθεί ο ρόλος της τοπικής παραγωγής στην αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου της Ευρώπης».
Στη συνέχεια, ο Αλέξανδρος Λαγάκος, Πρόεδρος του Greek Energy Forum, εξήγησε ότι «Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Είναι ελκυστικό για τους πολιτικούς να μιλάμε για προγράμματα υποδομής και ενέργειας στην Ελλάδα που έχουμε χάσει το 25%, που η ανεργία είναι γεγονός και που οι νέοι φεύγουν. Πρέπει, όμως, να μετατρέψουμε αυτή τη συζήτηση για την ενέργεια σε αυτά που πραγματικά φέρνουν κέρδος».
Χαρά Κάνδηλα
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr