Αυτό δεν αποτελεί φανταστικό σενάριο αλλά μία υπαρκτή προοπτική δεδομένου ότι όλοι οι προμηθευτές ενέργειας έχουν νομική υποχρέωση να εξασφαλίσουν συγκεκριμένους στόχους εξοικονόμησης ενέργειας μέχρι το 2020 αρχικά και ως το 2027 σε επόμενο στάδιο.
Και αν δεν το κάνουν οι προμηθευτές ενέργειας απειλούνται με σοβαρά πρόστιμα μεγέθους εκατομμυρίων ευρώ που έχουν προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στην αγορά για τις επιπτώσεις τους - ακόμη και στη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων - εφόσον επιβληθούν.
Πρόκειται για το λεγόμενο καθεστώς επιβολής που θεσπίστηκε με τον νόμο 4342/2015 και εξειδικεύτηκε με αποφάσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργου Σταθάκη οι οποίες προσδιορίζουν αναλυτικά το στόχο εξοικονόμησης που οφείλει να πετύχει κάθε ένας από τους 32 συνολικά προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και υγρών καυσίμων σε ετήσια βάση.
Ενδεικτικά (ο πλήρης κατάλογος είναι στην ιστοσελίδα του Κέντρου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ΚΑΠΕ που έχει αναλάβει τη διαχείριση του προγράμματος, στη διεύθυνση http://www.cres.gr/obs/yliko.html) για τον οικιακό τομέα προτείνονται τα εξής μέτρα βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης:
- μονώσεις του κτιρίου και των σωληνώσεων,
- αποδοτικά συστήματα θέρμανσης και συσκευές ελέγχου (θερμοστάτες, βαλβίδες κλπ.),
- τηλεθέρμανση,
- ηλιακοί θερμοσίφωνες,
- ενεργειακά αποδοτικές οικιακές συσκευές (πλυντήρια κλπ.) και λαμπτήρες,
- έξυπνα συστήματα θέρμανσης,
- παράθυρα / υαλοπίνακες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.
Αντίστοιχες είναι οι προτάσεις για τα κτίρια του τομέα υπηρεσιών ενώ για τις μεταφορές προβλέπεται προμήθεια ενεργειακά αποδοτικών οχημάτων, ελαστικά χαμηλής αντίστασης, λιπαντικά υψηλής απόδοσης, αεροτομές, πρόσθετα καυσίμων, σεμινάρια οικονομικής οδήγησης κ.α. Και για τη βιομηχανία συστήματα ανάκτησης ενέργειας, ενεργειακά αποδοτικά συστήματα παραγωγής κ.α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr