Μάλιστα η διοίκηση εκτιμά ότι ορισμένοι Οργανισμοί προχωρούν σε τακτικές που παραπέμπουν σε σκόπιμη στάση πληρωμών έστω κι αν έχουν τις δυνατότητες ρυθμίσεων ή εξυπηρέτησης των οφειλών. Μάλιστα το όλο ζήτημα το έθεσε κατά την ομιλία του ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μαν. Παναγιωτάκης στην πρόσφατη Τακτική Γενική Συνέλευση.
Σημειώνεται ότι οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων είναι ανεξάρτητα ΝΠΙΔ που συστάθηκαν βάσει του Ν.Δ. 3881/1958 (ΦΕΚ 181Α). Διακρίνονται σε Τοπικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ), που είναι Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις – φορείς διαχείρισης έργων για τη διανομή των υδάτων άρδευσης και σε Γενικούς Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων (ΓΟΕΒ). Οι ΤΟΕΒ υπάγονται ανά Περιφέρεια σε ΓΟΕΒ.
Οι οφειλές
Σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ, ανά Περιφέρεια, τα μεγαλύτερα χρέη έχουν Οργανισμοί από την Πελοπόννησο (12.601.163 ευρώ). Ακολουθούν η Στερεά Ελλάδα (μαζί με την Αιτωλοακαρνανία) όπου οι οφειλές είναι 11.419.282 ευρώ, η Θεσσαλία (9.397.750), η Ήπειρος (6.976.419), η Μακεδονία (4.156.538). Η Κρήτη (777.730 ευρώ), η Θράκη (320.007 ευρώ) και το Ιόνιο (8.618 ευρώ) έχουν τα λιγότερα χρέη. Τέσσερις ΟΕΒ από το Μεσολόγγι χρωστούν 10.279.546 εκατομμύρια ευρώ, ή το 20% του συνόλου των οφειλών από όλη τη χώρα. Ο ΤΟΕΒ Λεσινίου (Μεσολόγγι) είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ με 4.053.222 ευρώ. Ακολουθούν οι ΤΟΕΒ Νεοχωρίου (Μεσολόγγι) με 2.928.829 ευρώ, Μυρτουντίων (Ανδραβίδα) με 2.507.064 Ευρώ, ο ΓΟΕΒ Αργοναυπλίας με 2.298.382,45 Ευρώ και ο ΓΟΕΒ Πηνειού Αλφείου (Πύργος) με 2.251.206 Ευρώ.
Από τα 45,6 εκατ. ευρώ που είναι το συνολικό χρέος μόνο τα 7 εκατ. ευρώ είναι σε ενεργό διακανονισμό. Τα υπόλοιπα 38,6 εκατ. ευρώ είναι ληξιπρόθεσμα χωρίς διακανονισμό.
Το φαινόμενο Αιτωλοακαρνανία
Σημειώνεται ότι οι Τοπικοί Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων Αιτ/νίας ζητούν 120 δόσεις, γενναίες ρυθμίσεις και σβήσιμο των προσαυξήσεων. Πάντως η ΔΕΗ αντιδρά και στέλνει αυστηρά μηνύματα. Αν δε προχωρήσει σε παύση εκπροσώπησης τότε οι ΟΕΒ, εφόσον δεν βρουν διαφορετικό προμηθευτή – εκτός ΔΕΗ – είτε θα μείνουν χωρίς ρεύμα, είτε θα μεταπέσουν στο καθεστώς του Προμηθευτή Καθολικής Υπηρεσίας, δηλαδή πάλι στη ΔΕΗ αλλά με υψηλότερα κατά 10 % τιμολόγια.
Όπως ανέφερε μάλιστα χτες ο κ. Παναγιωτάκης, καθώς πάνω από το 20 % του συνολικού χρέους (δηλαδή 10,2 εκατ. ευρώ σε σύνολο 45 εκατ.) προέρχεται από ΟΕΒ της περιοχής Αιτωλοακαρνανίας, φαίνεται ότι το φαινόμενο δεν οφείλεται σε αδυναμία πληρωμής ή σε μείωση του αγροτικού εισοδήματος. Σημειώνεται ότι ο Νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος σε έκταση νομός της Ελλάδας, είναι κατά βάση αγροκτηνοτροφικός, ενώ έχει περίπου 495.000 στρέμματα αρδευόμενες εκτάσεις. Πάντως σε αρκετές περιπτώσεις έχουν εκδοθεί προσωρινές διαταγές που απαγορεύουν στη ΔΕΗ να κόψει το ρεύμα σε ΟΕΒ, παρά τα χρέη που συσσωρεύτηκαν.
Τελευταία ευκαιρία για ρύθμιση των χρεών προς τους Οργανισμούς Εγγείων Βελτιώσεων, προκειμένου και αυτοί να τακτοποιήσουν τις οφειλές τους κυρίως προς την ΔΕΗ, που ξεπερνούν τα 45 εκατομμύρια ευρώ, δίνει τροπολογία που περιελήφθη στο νόμο του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας για τον θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό.
Τέλος ένα καλό νέο για τη ΔΕΗ έχει να κάνει με τη ΛΑΡΚΟ που οποία σταμάτησε να συσσωρεύει νέα χρέη. Βέβαια, σύμφωνα με τη διοίκηση, η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε συγκυριακή αιτία, την άνοδο της τιμής του νικελίου και όχι στη μείωση του κόστους παραγωγής. Σημειώνεται ότι συνολικά η ΛΑΡΚΟ οφείλει στη ΔΕΗ 280 εκατ. ευρώ περίπου.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr