Η ενεργειακή φτώχεια αποτελεί φλέγον ζήτημα στην Ευρώπη, όπου δεκάδες εκατομμύρια άνθρωποι αγωνίζονται καθημερινά για να εξασφαλίσουν την απαραίτητη ενέργεια για επαρκή θέρμανση, φωτισμό και μαγείρεμα στην κατοικία τους σε προσιτή τιμή. Αυτό επηρεάζει σοβαρά την υγεία και την ευημερία τους και έχει αρνητικές συνέπειες για την κοινωνία ως σύνολο.
Μετά από μια επιτυχημένη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, η οποία έλαβε το ενδιαφέρον από περισσότερους από 40 κοινωνικούς καινοτόμους, ανακοίνωσαν τους 15 νικητές του προγράμματος 2017-2018 «Κοινωνική καινοτομία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας» κατά τη 23η Σύνοδο της Διάσκεψης των Συμβαλλομένων μερών (COP23), τη Συνδιάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, στις 13 Νοεμβρίου 2017, στη Βόννη της Γερμανίας.
Οι 15 νικητές αντιπροσωπεύουν μια ποικιλόμορφη ομάδα κοινωνικών καινοτόμων από τη Γερμανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία, με την κοινή δέσμευση να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και να προωθήσουν την ενεργειακή βιωσιμότητα στις χώρες τους και στην Ευρώπη.
Γερμανία
Οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι: (τυχαία σειρά)
- Marlene Potthoff, Project Coordinator του “Stromspar-Check” by Deutsche Caritas - μια πρωτοβουλία σε συνεργασία με την Ένωση Ενεργειακών και Κλιματικών Οργανισμών στη Γερμανία, με στόχο να προσφέρει έλεγχο εξοικονόμησης ενέργειας που παρέχει δωρεάν στήριξη σε νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος στη Γερμανία. Πρώην μακροχρόνια άνεργοι λαμβάνουν ειδική εκπαίδευση για να συμβουλεύουν τα νοικοκυριά χαμηλού εισοδήματος σχετικά με τον τρόπο εξοικονόμησης ενέργειας και νερού. Με την αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με τις ενέργειες εξοικονόμησης ενέργειας, το Stromspar-Check βοηθά στην αποτροπή των ενεργειακών διακοπών.
- Marco Borghesi, CEO του OEEX – μια πλατφόρμα που συνδέει τις εγκαταστάσεις κατανάλωσης και παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Με τη βελτιστοποίηση των υποδομών, οι καταναλωτές έχουν τη δυνατότητα να καταναλώνουν ενέργεια όταν παράγονται φυσικά, πράγμα που μειώνει την αναποτελεσματικότητα του δικτύου και το κόστος διαμοιρασμού. Οι καταναλωτές επιβραβεύονται για την πρόσθετη αποτελεσματικότητα του συστήματος και πληρώνουν λιγότερο για την ενέργεια τους, ενώ κάνουν καλό στο περιβάλλον.
- Stephanie Kosbab, Project Leader του “NRW bekämpft Energieamount” by Verbraucherzentrale NRW – μια πρωτοβουλία που προσφέρει υπηρεσίες προϋπολογισμού και παροχής νομικών συμβουλών δωρεάν σε συνδυασμό με διαβουλεύσεις για την εξοικονόμηση ενέργειας για τους καταναλωτές που απειλούνται από ενεργειακή φτώχεια. Αποσκοπεί στην πρόληψη διακοπών ρεύματος λόγω οφειλής και στην εξασφάλιση μόνιμου ενεργειακού εφοδιασμού των νοικοκυριών. Προσπαθεί επίσης να βελτιώσει τη νομική και οικονομική κατάσταση των ευάλωτων καταναλωτών μέσω lobbying.
Ελλάδα
Οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι: (τυχαία σειρά)
- Απόστολος Δημόπουλος, Πρόεδρος της Συνεταιριστικής Εταιρίας Σίφνου –
που επιχειρεί να εξασφαλίσει την ενεργειακή αυτονομία της Σίφνου από ΑΠΕ μέσω της κατασκευής ενός υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής. Αυτό θα παράσχει στις τοπικές κοινότητες φιλική προς το περιβάλλον και χαμηλού κόστους ενέργεια, που ανήκει στους ίδιους τους πολίτες, και θα αποτελέσει πρότυπο για άλλα νησιά και θαλάσσιες περιοχές. - Αργυρώ Σταυρουλάκη, Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Ε.Κ.ΠΟΙ.ΖΩ – Ένωσης Καταναλωτών με στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους. Η ενασχόληση της ΕΚΠΟΙΖΩ με το θέμα ενέργεια συνίσταται στην ενημέρωση των καταναλωτών για τα ενεργειακά τους δικαιώματα, στην διαχείριση των παραπόνων τους-επίλυση των διαφορών τους με τους προμηθευτές, σε διαβήματα προς τις αρμόδιες αρχές και τους προμηθευτές για πλήρη εφαρμογή της σχετικής εθνικής και κοινοτικής νομοθεσίας.
Ιταλία
Οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι: (τυχαία σειρά)
- Marina Varvesi, Project Manager του “ASSIST” by AISFOR – μια εταιρεία που δραστηριοποιείται στον πράσινο τομέα με επίκεντρο το περιβάλλον, τη γεωργία και την ενέργεια. Είναι ένας από τους εταίρους του ευρωπαϊκού σχεδίου H2020 "ASSIST", το οποίο έχει ως στόχο να αντιμετωπίσει το ζήτημα της φτώχειας μέσω καυσίμων δημιουργώντας έναν επαγγελματία Σύμβουλο (Σύμβουλος Ενέργειας για Ευάλωτους Καταναλωτές) που εξειδικεύεται στην υποστήριξη ευάλωτων ομάδων καταναλωτών, παρέχοντας υψηλής ποιότητας, αξιόπιστες συμβουλές.
- Alberto Gastaldo, CEO του Energia Positiva – ένας συνεταιρισμός που διευκολύνει τους καταναλωτές να μετατραπούν σε παραγωγούς ενέργειας (prosumers) μέσω της χρήσης φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών και υδροηλεκτρικής ενέργειας, μειώνοντας έτσι το κόστος που συνδέεται με την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. Στόχος του είναι να διευκολύνει την αλλαγή της νοοτροπίας των καταναλωτών ώστε να υιοθετήσουν πράσινες συμπεριφορές και να οδηγήσουν στη μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην Ιταλία.
- Giulia Detomati, CEO του InVento Lab – μια κοινωνική επιχείρηση που είναι εγγεγραμμένη ως B Corp που παρέχει εκπαίδευση και βιωματική εκπαίδευση για τους νέους στα γυμνάσια και λύκεια με θέμα την επιχειρηματικότητα, την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την ενεργειακή κρίση, με σκοπό να τους υποστηρίξει να δημιουργήσουν πράσινες νεοσύστατες επιχειρήσεις και να γίνουν οι “Green Leaders” του μέλλοντος.
- Fabio Gerosa, President του Fratello Sole – η πρώτη μη κερδοσκοπική εταιρία εξοικονόμησης ενέργειας που βοηθά ΜΚΟ (με επίκεντρο την παροχή βοήθειας σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες) να μετατρέψουν τις εγκαταστάσεις τους σε ενεργειακά αποδοτικά κτίρια που έχουν χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας, μέσω ανεξάρτητων ενεργειακών ελέγχων και οικονομικές επενδύσεις, μειώνοντας έτσι τις αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις τους επίπτωση. Οι οργανώσεις αυτές επωφελούνται επίσης από τις μειωμένες δαπάνες άρα και περισσότερους οικονομικούς πόρους για την εκπλήρωση της κοινωνικής τους αποστολής.
Πορτογαλία
Οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι: (τυχαία σειρά)
- António Bello, CEO του Just a Change – ένας οργανισμός βασισμένος σε εθελοντές, που ανακαινίζει τα σπίτια φτωχών οικογενειών και ατόμων. Εκτός από την αντιμετώπιση αρκετών προβλημάτων που σχετίζονται με την οικιστική φτώχεια, εργάζεται για τη βελτίωση της θερμομόνωσης των χώρων για την ενίσχυση της ενεργειακής τους απόδοσης. Συνεργάζεται με τοπικούς φορείς για τη συγκέντρωση εθελοντών και πόρων για την ανακατασκευή και ανακαίνιση των σπιτιών ευάλωτων οικογενειών που έχουν εντοπιστεί από την τοπική κοινότητα.
- Nuno Brito Jorge, Board President του Coopérnico – ένας συνεταιρισμός πράσινης ενέργειας που συνδυάζει τη βιωσιμότητα, τις δεοντολογικές επενδύσεις και την κοινωνική στήριξη. Τα μέλη επενδύουν συλλογικά σε έργα ηλιακής ενέργειας που ανήκουν στον συνεταιρισμό και εγκαθίστανται στις στέγες των οργανισμών κοινωνικής στήριξης που συχνά δυσκολέυονται να καλύψουν το δικό τους ενεργειακό κόστος.
- João Pedro Gouveia, Researcher του CENSE – το Centre for Environmental and Sustainability Research του FCT NOVA, το Engineering College του Universidade NOVA στη Λισσαβόνα, συγκεντρώνει ερευνητές για να παράσχουν στις πορτογαλικές κυβερνητικές αρχές, σε επιχειρήσεις και επιχειρηματικές ενώσεις, γνώσεις και αναφορές σχετικά με τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής, τα μελλοντικά ορυκτά καύσιμα, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ανταγωνιστικότητα της ενεργειακής απόδοσης.
Ισπανία
Οι επιλεχθέντες κοινωνικοί επιχειρηματίες είναι: (τυχαία σειρά)
- Cecilia Foronda, Climate Change and Energy Manager του ECODES –
μια οργάνωση που διαχειρίζεται το έργο “No home without energy”, το οποίο προσφέρει μια τεχνολογική λύση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας. Ο ιστότοπός τους προσφέρει ένα ερωτηματολόγιο που καταφέρνει να συλλέξει για κοινωνικά, οικιακά και ενεργειακά δεδομένα από ευάλωτα άτομα και επιστρέφει με μια εξατομικευμένη έκθεση και συμβουλές για τον τρόπο μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και του κόστους. Προσφέρει επίσης έναν διαδραστικό χάρτη που επιτρέπει σε οποιονδήποτε να βρει πρωτοβουλίες και επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας στην πόλη ή την περιοχή του. - José Luis López Fernandez, Director του Asociación de Ciencias Ambiental – μια οργάνωση που εργάζεται επάνω σε δίκτυα PICE για να εκπαιδεύσει τους ανθρώπους στη χρήση της οικιακής ενέργειας και να μειώσει τον κίνδυνο ενεργειακής φτώχειας. Πρόκειται για ένα δίκτυο σημείων πληροφόρησης που αποτελείται από ετερογενείς οργανισμούς που παρέχουν πληροφορίες στον πληθυσμό τους από τις δικές τους εγκαταστάσεις
- Juan Sancristan Antoni, General Manager του AEIOLUZ – ένας συνεταιρισμός παροχής υπηρεσιών ενέργειας που στοχεύει να τερματίσει την ενεργειακή φτώχεια και να λειτουργήσει ως εργαλείο για την αλλαγή του σημερινού μοντέλου ενέργειας προς μια πιο βιώσιμη κατεύθυνση. Επικεντρώνεται στην ενεργειακή συμβουλευτική και κατάρτιση σε σχολεία, δήμους, ΜΚΟ και ιδιωτικές εταιρείες επάνω στην ενεργειακή απόδοση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ενεργητική διαχείριση ενέργειας και τα ευφυή δίκτυα ενέργειας.
Το Schneider Electric Foundation, η Ashoka και η Enel επέλεξαν 5 κοινωνικούς καινοτόμους (1 από κάθε χώρα) που θα λάβουν μια χορηγία ύψους 2.000 ευρώ προς υποστήριξη του έργου τους. Οι πρωτοβουλίες αυτές είναι: Stephanie Kosbab (Verbraucherzentrale NRW), Αργυρώ Σταυρουλάκη (EKPIZO), Giulia Detomati (InVento Lab), António Bello (Just a Change) και Cecilia Foronda (ECODES).
Οι επιλεχθέντες 15 κοινωνικοί επιχειρηματίες θα συμμετάσχουν σε μια εντατική συμβουλευτική διαδικασία διάρκειας 12 εβδομάδων με στόχο την υποστήριξη στη δημιουργία μιας αποτελεσματικής στρατηγικής ανάπτυξης. Θα υποστηρίζονται από ειδικευμένους συμβούλους και μέντορες για συνολικά περίπου 300 ώρες εξειδικευμένης στρατηγικής εργασίας. Μια τελική διήμερη ευρωπαϊκή σύνοδος κορυφής στα τέλη Απριλίου 2018 θα τους δώσει την ευκαιρία να παρουσιάσουν τη στρατηγική τους για ανάπτυξη και θα λάβουν σχόλια από ειδικούς του χώρου από όλη την Ευρώπη.
Το Schneider Electric Foundation, η Ashoka και η Enel θα ήθελαν να ευχαριστήσουν όλους τους συνεργάτες του προγράμματος και στις 5 χώρες, για τον καθοριστικό τους ρόλο στη διάχυση της πρόσκλησης υποβολής προτάσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr