Ειδικότερα, ο κ. Σάνφεϊ σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ επαναβεβαίωσε το ενδιαφέρον της EBRD να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ως υποστηρικτικός χρηματοδότης, ιδιαίτερα στο χώρο της ενέργειας.
Διευκρίνισε πως σε πρώτη φάση θα πρέπει να δούμε πώς θα λειτουργεί το νέο υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων, τώρα που έχει λυθεί το θέμα της διοίκησής του. Εάν οι διαγωνισμοί γίνουν σωστά, υπάρχουν επενδυτές που ενδιαφέρονται για την Ελλάδα, είπε.
Επισήμανε πως η έλευση κεφαλαίων και η αυξημένη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα μπορούν να φέρουν πληθώρα θετικών στη χώρα μας, όπως θέσεις εργασίας, τεχνογνωσία, ανταγωνισμό, χαμηλότερο κόστος και καλύτερη ποιότητα ζωής για τον μέσο πολίτη.
Αν και η EBRD δεν είναι μέρος των θεσμών που χρηματοδοτούν τα προγράμματα στήριξης της Ελλάδας, σε περίπου δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα μας έχει επενδύσει 800 εκατομμύρια ευρώ σε διάφορα επενδυτικά σχέδια, υποστηρίζοντας υγιείς ιδιωτικές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να βρουν κεφάλαια από εγχώριες -τραπεζικές- πηγές.
Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση, είπε ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της είναι το «κλειδί» για να δρομολογηθούν νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, τονίζοντας παράλληλα ότι το κυριότερο ζητούμενο στο μυαλό των περισσότερων επενδυτών δεν είναι η ελάφρυνση του χρέους, αλλά η μακροπρόθεσμη σταθερότητα της χώρας.
Επίσης, εκτίμησε πως τόσο στα δημοσιονομικά όσο και στο μέτωπο της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο.
Οι μελέτες της EBRD καταδεικνύουν βαθιά απαισιοδοξία στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο, ο κ. Σάνφεϊ επισήμανε ότι σε μακροοικονομικό επίπεδο υπάρχουν πλέον λόγοι για αισιοδοξία, εκτιμώντας πως η οικονομία έχει μεγάλες δυνατότητες ανάκαμψης και προσέλκυσης επενδύσεων.
Το «κλειδί», τόνισε, δεν είναι η βαθιά ελάφρυνση του χρέους ούτε η συρρίκνωση του εργατικού κόστους, κάτι που δεν απασχολεί ιδιαίτερα εν δυνάμει επενδυτές με τους οποίους μιλά η EBRD.
Είναι η προβολή μίας εικόνας σταθερότητας που θα δίνει αίσθημα ασφάλειας σε όσους θέλουν να φέρουν κεφάλαια στη χώρα μας, είπε, προσθέτοντας ότι οι επενδυτές θα ήθελαν μεν κάποια διαβεβαίωση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους, αλλά συνάμα είναι πραγματιστές και η κύρια ανησυχία τους για τη χώρα μας δεν είναι η τυχόν αναδιάρθρωση του χρέους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr