Στην ίδια επιστολή ο κ. Σταθάκης αναφέρει ότι δε δεσμεύεται για το τι θα πράξουν τα ΕΛΠΕ σχετικά με τη διάθεση του 35% που κατέχουν στο ΔΕΣΦΑ. Κάτι που σημαίνει ότι το σχέδιο Σταθάκη, έτσι όπως διακινείται, προβλέπει κατ' ουσίαν πώληση του 14% με δεδομένο ότι το συνολικό ποσοστό του Δημοσίου φθάνει στο 65%.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς ένα τέτοιο ποσοστό, στην περίπτωση μάλιστα που τα ΕΛΠΕ δεν διαθέσουν το δικό τους, είναι εξαιρετικά δύσκολο να προσελκύσει κάποιο επενδυτή. Πόσο μάλλον να επιτευχθεί ο προγραμματισμός για έσοδα 188 εκατ. ευρώ που είχαν προβλεφθεί με βάση την πώληση του 66% στον διαγωνισμό του 2013 και την προσφορά της SOCAR.
Επισήμως το υπουργείο, όπως έχει δηλώσει ο κ. Σταθάκης, προετοιμάζεται για την πρόσληψη συμβούλου που θα αναλάβει την επικαιροποιημένη αποτίμηση του ΔΕΣΦΑ ώστε να αργότερα να δρομολογηθεί η διαδικασία του διαγωνισμού.
Σύμφωνα με τον υπουργό, στην νέα προκήρυξη του διαγωνισμού για το ΔΕΣΦΑ θα περιληφθούν δυο καινούργιοι όροι, προκειμένου, όπως ευελπιστεί η κυβέρνηση, να καταστεί ευκολότερη η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας.
Ο πρώτος όρος αφορά την απαγόρευση διάθεσης πλειοψηφικού μεριδίου σε εταιρεία που είναι ταυτόχρονα παραγωγοί – έμποροι φυσικού αερίου και ο δεύτερος την υποχρεωτική πιστοποίηση και εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκού δικτύου φυσικού αερίου που θα πρέπει να έχει ο αγοραστής.
Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι παραμένει σε εκκρεμότητα η καταγγελία της σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και SOCAR, που απαιτείται για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για το νέο διαγωνισμό.
Γ. Π.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr