Σύμφωνα με πληροφορίες το τίμημα που προτείνει ο νέος εν δυνάμει επενδυτής ανέρχεται σε περίπου €130 εκατ. Με αυτό το ποσό η Cetracore φιλοδοξεί να πάρει τις αποθηκευτικές εγκαταστάσεις της Mamidoil στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης, που αποτελούν στρατηγικής σημασίας για την ευρύτερη περιοχή και κοστολογούνται από τους πιστωτές στα 110 εκατομμύρια, αλλά και το βάρος του δανεισμού της που ανέρχεται κοντά στα 300 εκατομμύρια.
Κι αυτό το γεγονός (το ύψος των δανείων) προβληματίζει έντονα όσους γνωρίζουν την κατάσταση στην αγορά.
Στην εταιρία με έδρα τη Βιέννη, μετέχει με ένα σοβαρό ποσοστό, περίπου 20% η ρωσική κρατική εταιρία πετρελαίων Rosneft. Αργά χτες το βράδυ, παράγοντες της αγοράς χαρακτήριζαν τον εν δυνάμει επενδυτή ως «σοβαρή, μεγάλη εταιρεία». Σημειώνεται ότι σήμερα εκδικάζεται το αίτημα της Mamidoil – Jetoil για υπαγωγή στο άρθρο 99 στο Πρωτοδικείο Πειραιά. Μάλιστα, εκπρόσωπος του ενδιαφερόμενου επενδυτή, αναμένεται να δώσει το παρών στο δικαστήριο.
Το «μοντέλο Μαρινόπουλου» αναμένεται να αποτελέσει «μπούσουλα» εφόσον η πρότασή του νέου επενδυτή κριθεί ικανοποιητική από τις τράπεζες. Δηλαδή θα γίνει προσπάθεια να υπάρξει συναίνεση της πλειοψηφίας των πιστωτών επί συμφωνίας εξυγίανσης, η οποία θα κατατεθεί εν συνεχεία στο δικαστήριο (Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά).
Η διάσωση θα στηρίζεται στις διατάξεις του άρθρου 106 του πτωχευτικού κώδικα για pre pack συμφωνία πιστωτών (σ.σ. άρθρα 106 β και θ) και θα προβλέπει μερική «διαγραφή» υφιστάμενων υποχρεώσεων, εξόφληση μέρους των υπολοίπων, μέσω του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής (σ.σ. το 65% του τιμήματος θα εισπράξουν οι τράπεζες, το 25% το Δημόσιο και το 10% οι προμηθευτές) και ρύθμιση του ανεξόφλητου υπολοίπου.
Το σχέδιο προβλέπει ότι τα βασικά περιουσιακά στοιχεία της Mamidoil θα μεταβιβαστούν σε νέα εταιρεία, με νέο ΑΦΜ, η οποία θα ελέγχεται κατά 100% από τον ρωσικό όμιλο, μαζί με το ανεξόφλητο μέρος των δανείων και λοιπών υποχρεώσεων και βεβαίως τους εργαζόμενους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εφόσον ευοδωθεί το ενδιαφέρον θα είναι η δεύτερη προσπάθεια εισόδου εταιρίας με ρωσικό άρωμα στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών. Πριν λίγα χρόνια η Lukoil είχε εξετάσει μια αντίστοιχη πιθανότητα. Τέλος σημειώνεται ότι ένα 19% της Rosneft, έναντι 10,2 δις δολάρια στη Glencore πέρασε στην Qatar Investment Authority.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr