"Αν έφτιαχνα μια κυβερνηση μετα απο χρόνια, τον πρώτο που θα σκεφτόμουν να βάλω στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θα ήσουν εσύ", επεσήμανε απευθυνόμενος στον Γιώργο Σταθάκη, ο απερχόμενος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης στην τελετή παράδοσης του υπουργείου στο πλαίσιο της οποίας επανέλαβε την αντίθεσή του στην ιδιωτικοποίηση του 17% των μετοχών της ΔΕΗ τονίζοντας οτι θα υπερασπιστεί τη θέση αυτή από όποια θέση και αν βρίσκεται στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Πιο αναλυτικά, ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε το σχέδιο πώλησης του 17% των μετοχών της ΔΕΗ παρωχημένο, το οποίο "μας κληρονόμησε η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και έχει μονο πολιτική στόχευση, να δημιουργήσει προβλήματα στην σημερινή κυβέρνηση".
Ειδική αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Σκουρλέτης στη λύση που δόθηκε για τον ΑΔΜΗΕ με διατηρηση του δημόσιου χαρακτήρα των δικτύων, στο προγραμμα των 36 δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη ΔΕΗ, την εκπτωση 15% στα τιμολογια του ηλεκτρικού ενώ έκανε λόγο για κινδυνολογία σε σχέση με τη ΔΕΗ επισημαίνοντας οτι έχει εξασφαλιστεί ρευστότητα υψους 1 δις. Ευρώ για την επιχειρηση το 2017.
Ο τέως υπουργός ΠΕΝ άφησε αιχμές κατά των ΜΜΕ. "Τις παραμονές του ανασχηματισμού με έφεραν κατά 99% εκτός κυβερνησης" είπε, ενώ σηνείωσε ότι πολλά σοβαρά πράγματα που έγιναν δεν αναδείχθηκαν όσο θα έπρεπε, αντιθετα υπήρξε συστηματική διαστρέβλωση από την τρόικα εσωτερικού και εξωτερικού και από δυνάμεις μεσα και εξω από τη χώρα που ενοχλούνται οταν βλέπουν μια κυβερνηση με κορμό την αριστερά να βάζει το αποτύπωμά της.
"Το στοιχημα, κατέληξε, το κερδίσαμε. Διαχειριζόμαστε μια πολιτική που δεν ειναι δικη μας, μπορέσαμε να βαλουμε το δικο μας άρωμα και αυτο δεν συγχωρήθηκε. Ήμασταν συνεπείς με τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις του Σεπτεμβρίου 2015 και δεν κινηθήκαμε ουτε χιλιοστό εξω απο αυτες".
Ως τεράστιας στρατηγικής σημασίας χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας ο νέος υπουργός ΠΕΝ Γιώργος Σταθάκης. "Είναι σε μεταβατικό στάδιο, όχι μόνο στην Ελλάδα και προφανώς θα υπάρξουν αλλαγές. Οι αρχές και ο τρόπος προσέγγισης θα διατηρήσουν τις αξίες της προηγούμενης ηγεσίας. Οι προκλήσεις ειναι μπροστα, στόχος μας είναι να πετύχουμε το μέγιστο βαθμό επενδύσεων, κοινωνικής μέριμνας και το υπουργείο να συνάδει με τους περιβαλοντικους στόχους."
Αναφερόμενος δε στον κ. Σκουρλέτη τόνισε: "Η συνεργασία που είχαμε ήταν εξαιρετική. Τον θαυμάζω σαν πολιτικό στέλεχος, εγώ δεν είμαι τόσο καλός στα πολιτικά όσο ο Πάνος".
Η προστασία του περιβάλλοντος οχι μονο δεν κοστίζει αλλά συμφέρει επεσημανε από την πλευρά του ο τεως αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης ο οποιος υπογράμμισε τη συμβολή της Ελλάδας στην επίτευξη της συμφωνίας για την αντιμετωπιση της κλιματικής αλλαγης ενώ σημείωσε οτι καμια επενδυση δεν κόλλησε στο υπουργειο, αντιθετα η κατασταση βελτιώθηκε.
Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε τελος οτι και οι δυο τομεις, περιβάλλον και ενέργεια ειναι πολυ κρίσιμοι για τη χώρα και μπορούν να αποτελέσουν στοιχεία της ταυτότητάς της.Σε σημείωμα απολογισμού που παρέδωσε ο κ, Σκουρλέτης στο νέο υπουργό γινεται εκτενής αναφορά στα πεπραγμένα αναφορικά με τα θεματα Περιβαλλλοντος, χωροταξίας και ενέργειας. Επισημαίνονται μεταξύ άλλων οι εξελίξεις με την αποκρατικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΣΦΑ , την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, τους αγωγους ΤΑΡ, ελληνοβουλγαρικό , τους σταθμους υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και την Αλεξανδρούπολη, τις έρευνες υδρογονανθρακων , την αξιοποιηση του ορυκτού πλούτου κ.α.
Ειδικά για την επένδυση στις Σκουριές Χαλκιδικής τονίζεται οτι: "Σε μεγάλες επενδύσεις αξιοποίησης ορυκτού πλούτου όπως λόγου χάριν τα μεταλλεία στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, η (απερχόμενη) πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, εξέτασε τα ζητήματα πάντοτε με γνώμονα την τήρηση της νομιμότητας, του δημοσίου συμφέροντος, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας των εργαζομένων και των κατοίκων της περιοχής στο πλαίσιο της προσπάθειας για τη διαμόρφωση των αναγκαίων κοινωνικών συναινέσεων. Η πολιτική ηγεσία αξίωσε σαφείς και επιστημονικά τεκμηριωμένες απαντήσεις σε όλα τα κρίσιμα τεχνικά ζητήματα".
Επίσης για τη ΔΕΗ αναφέρονται τα εξής: "Σε συνδυασμό με την κατάργηση του νόμου για την «Μικρή ΔΕΗ» και την αντικατάσταση του με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, δρομολογήθηκε ένα νέο σχέδιο για την ΔΕΗ συνολικά, έτσι ώστε να παραμείνει ο ισχυρός παίκτης στην αγορά της Ελλάδας και να ενισχυθεί με συμπράξεις που θα την καταστήσουν δομικό στοιχείο κάθε νεότερης εξέλιξης. Σε αυτό το πλαίσιο, εξάλλου υπεγράφη το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ της ΔΕΗ και της κινεζικής CMEC για την κατασκευή δεύτερης λιγνιτικής μονάδας στην περιοχή της Φλώρινας."
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr