Μέσω του VDR οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αποκτούν πρόσβαση στα στοιχεία της εταιρείας προκειμένου να ξεκινήσουν να διενεργούν το δικό τους νομικό, οικονομικό και τεχνικό έλεγχο και να αποκτήσουν την πλήρη εικόνα της εταιρείας ώστε να προχωρήσουν στην κατάθεση δεσμευτικής προσφοράς.
Από χθες εξάλλου, ξεκίνησαν ξεχωριστές συναντήσεις των ενδιαφερόμενων επενδυτών με την PwC που είναι και ο οικονομικός σύμβουλος της ΔΕΗ στο διαγωνισμό. Ενημέρωση θα έχουν οι υποψήφιοι επενδυτές και από τη διοίκηση του ΑΔΜΗΕ, η οποία θα κάνει το λεγόμενο «managemnet presentation» σε ξενοδοχείο των Βορείων Προαστίων, ενώ θα ακολουθήσει και επίσκεψή τους στο Κέντρο Ελέγχου Ενέργειας του Αγ. Στεφάνου και στα Κέντρα Υψηλής Τάσης της Αττικής.
Αφού ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου των στοιχείων οι υποψήφιοι επενδυτές θα κληθούν να υποβάλλουν τις δεσμευτικές τους προσφορές, ενώ η ΔΕΗ από την πλευρά της θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει την αποτίμηση της εταιρίας από ανεξάρτητο οίκο, διαδικασία που δεν φαίνεται να έχει ξεκινήσει ακόμη.
Στις σοβαρές εκκρεμότητες για την εκκίνηση της διαδικασίας κατάθεσης των δεσμευτικών προσφορών είναι και η έγκριση των πιστωτών στο σχέδιο απόσχισης και πώλησης του 24% του ΑΔΜΗΕ. Κύκλοι της ΔΕΗ επιβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία με τις Τράπεζες, με τις οποίες, όπως τονίζουν συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις. Αν και οι ίδιοι κύκλοι υποβαθμίζουν το θέμα τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να μην δοθεί έγκριση από τις Τράπεζες, θα πρέπει να σημειωθεί ότι στον προηγούμενο διαγωνισμό για την πώληση του 66%, οι Τράπεζες είχαν συνδέσει την έγκρισή τους με την είσπραξη του 10% του τιμήματος που θα εισέπραττε ο ΑΔΜΗΕ.
Οι ανησυχίες των Τραπεζών συνδέονται με τον βαθμό αδυναμίας ανταπόκρισης τόσο της ΔΕΗ όσο και του ΑΔΜΗΕ των δανείων που έχουν δοθεί μετά τις αλλαγές που θα επιφέρει η απόσχιση της θυγατρικής από τη μητρική εταιρία. Παράγοντες που γνωρίζουν, τονίζουν ότι οι Τράπεζες δεν πρόκειται να δώσουν έγκριση χωρίς να έχουν γνώση του μπίζνες πλαν του ΑΔΜΗΕ που καταρτίζεται αυτή την περίοδο και σύμφωνα με πληροφορίες έχει «σκοντάψει» σε αντιρρήσεις της ΡΑΕ , που εκ του νόμου καλείται να το εγκρίνει, σε κρίσιμες παραμέτρους. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι οι δανειακές συμβάσεις της ΔΕΗ με τις Τράπεζες περιέχουν ρήτρες που προβλέπουν ακόμη και την άμεση επιστροφή των χρημάτων σε περίπτωση πώλησης περιουσιακών στοιχείων.
Τα μέχρι στιγμής δεδομένα πάντως σε σχέση με την εξέλιξη του διαγωνισμού για την πώληση του 24% του ΑΔΜΗΕ δεν συνηγορούν στο ότι θα επιτευχθεί εύκολα ο στόχος για ανάδειξη πλειοδότη μέσα στον Οκτώβριο, όπως προβλέπει το μνημόνιο, με τους αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες να προσβλέπουν σε μια επιεική στάση των πιστωτών στην αξιολόγηση του προγράμματος του Οκτωβρίου.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr