Η ΡΑΕ εγκρίνοντας το πρόγραμμα του ΑΔΜΗΕ, τονίζει για την μικρή διασύνδεση ότι κρίνεται αναγκαία και ότι θα πρέπει από τον υποσταθμό των Μολάων να κατασκευαστεί με με υπογειοποίηση των προτεινόμενων ή άλλων τμημάτων του έργου, σύμφωνα με τις ειδικότερες προβλέψεις και απαιτήσεις που θα προκύψουν κατά την περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.
Για τη μεγάλη διασύνδεση η ΡΑΕ τονίζει ότι θα πρέπει να υποβληθεί από τον ΑΔΜΗΕ εντός του μήνα αναλυτικό χρονοδιάγραμμα ενεργειών για την προώθηση υλοποίησης του έργου, ώστε να υπάρξει σύντμηση του χρόνου ολοκλήρωσης εντός του 2021.
Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τη μελέτη του ΑΔΜΗΕ, η μικρή διασύνδεση γνωστή και ως διασύνδεση εξοικονόμησης θα χρησιμοποιεί καλώδιο εναλλασσόμενου ρεύματος 150KV και αναμένεται να κοστίσει περί τα 180 με 190 εκατ. ευρώ. Ωστόσο το όφελος που θα προκύψει είναι σημαντικό αφού θα μειωθεί έως και 50% το κόστος που πληρώνουν οι καταναλωτές μέσω του τέλους ΥΚΩ (υπηρεσίες κοινής ωφέλειας) για την κάλυψη της ηλεκτροδότησης της Κρήτης, το οποίο ανέρχεται σε 400 εκατ. ευρώ.
Οπως αναφέρει το Capital, σήμερα οι ανάγκες της Κρήτης σε ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται από τρεις μονάδες με καύσιμο μαζούτ και ντίζελ, με υψηλό κόστος παραγωγής. Οι συγκεκριμένοι σταθμοί λόγω παλαιότητας, εμφανίζουν χαμηλό βαθμό απόδοσης, μειωμένη διαθεσιμότητα ενώ προκαλούν σημαντικά περιβαλλοντικά προβλήματα. Όπως συμβαίνει σε όλα τα μη διασυνδεδεμένα νησιά, το επιπλέον κόστος αυτό δεν μετακυλύεται στα τιμολόγια των κατοίκων της Κρήτης αλλά καλύπτεται από το τέλος ΥΚΩ που περιλαμβάνεται σε όλους τους λογαριασμούς ρεύματος.
Σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ καθώς το κόστος παραγωγής στην Κρήτη είναι 150 ευρώ η μεγαβατώρα, η εξοικονόμηση που επιτυγχάνεται θα ξεπερνά τα 90 εκατ. ευρώ ετησίως, δηλαδή το έργο μπορεί να αποσβεστεί σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Ταυτόχρονα θα ενισχύσει την αξιοπιστία της τροφοδοσίας της Κρήτης, ενώ θα υπάρξει επιπλέον όφελος της τάξης των 2 εκατ. ευρώ ετησίως από τη μείωση της μη εξυπηρετούμενης ενέργειας (αξία χαμένου φορτίου). Και με τη συγκεκριμένη διασύνδεση δίνεται η δυνατότητα αύξησης της διείσδυσης των ΑΠΕ στο νησί της τάξης των 300MW ενώ θα βοηθήσει και στην ηλεκτρική αποσυμφόρηση της Πελοποννήσου, όπου το δίκτυο έχει κορεστεί.
Τέλος για τη χρηματοδότηση του έργου, διασυνδέσεις όπως αυτή της Κρήτης, πληρούν τις προδιαγραφές για κάλυψη σημαντικού μέρους του κόστους από ευρωπαϊκά κονδύλια (πακέτο Γιουνκέρ) αλλά και για δανειοδότηση από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr