Στο πλαίσιο αυτό και αφού χθες η γενική συνέλευση της επιχείρησης ενέκρινε την έναρξη υλοποίησης του σχεδίου, αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρες -πιθανότατα και σήμερα- να δημοσιεύσει την προκήρυξη του διεθνούς διαγωνισμού για την επιλογή στρατηγικού επενδυτή σε ποσοστό 24% , όπως αποφασίστηκε χθες έπειτα από παρέμβαση του μετόχου. Παράλληλα η διοίκηση της επιχείρησης θα αναθέσει σε ανεξάρτητο διεθνή οίκο την μελέτη αποτίμησης του ΑΔΜΗΕ με στόχο την ολοκλήρωσή της μέχρι την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών από τους υποψήφιους επενδυτές. Με βάση το χρονοδιάγραμμα που ορίζει ο νόμος, μέχρι τον Οκτώβριο του 2016 θα πρέπει να αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής και μέχρι το τέλος του έτους ολοκλήρωση της μεταβίβασης. Σε περίπτωση που τον Οκτώβριο δεν έχει αναδειχθεί προτιμητέος επενδυτής, τότε η ΔΕΗ θα πρέπει να προχωρήσει τη διαδικασία της 100% πώλησης του ΑΔΜΗΕ.
Η διοίκηση της ΔΕΗ θα πρέπει να ανεβάσει τις ταχύτητες στο μάξιμουμ για μην βγει εκτός χρονοδιαγράμματος και αυτό γιατί η διαδικασία είναι ιδιαίτερα πολύπλοκη. Βάσει αυτής, η ΔΕΗ θα πρέπει να διαθέσει ποσοστό 24% σε στρατηγικό επενδυτή και ποσοστό 51% σε Εταιρία Συμμετοχών που θα ιδρύσει η ίδια , οι μετοχές της οποίας, θα μεταβιβαστούν στη συνέχεια στους σημερινούς μετόχους της ΔΕΗ (κράτος- ΤΑΙΠΕΔ-ιδιώτες) και διάθεση ποσοστού 25% σε εταιρία που θα δημιουργήσει το δημόσιο, τη ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, της οποίας θα κατέχει τη μοναδική και αμεταβίβαστη μετοχή. Με τον τρόπο αυτό διασφαλίζεται η κυβερνητική δέσμευση για παραμονή του ελέγχου των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από το δημόσιο.
Παράλληλα θα πρέπει να προχωρήσει στα εξής βήματα για την αποζημίωση των μετόχων της ΔΕΗ έναντι της απώλειας του περιουσιακού στοιχείου ΑΔΜΗΕ, που προσφέρει στην επιχείρηση περί τα 150 -200 εκατ. λειτουργικά κέρδη ετησίως:
.Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών (υπεραξία αναπροσαρμογής παγίων που δημιουργήθηκαν από τη ΔEΗ και μεταφέρθηκαν στον ΑΔΜΗΕ, το ποσό του λογαριασμού «κέρδη εις νέον». - Μείωση μετοχικού κεφαλαίου σε ποσό αντίστοιχο της κεφαλαιοποίησης αποθεματικών ·Καταβολή στον μέτοχο της ΔEΗ, του ποσού που θα αποδεσμευτεί από την μείωση μ.κ. ·Συμψηφισμός χρηματικών οφειλών της ΔΕΗ προς ΑΔΜΗΕ.
Ο χρόνος σε κάθε περίπτωση δεν είναι σύμμαχος σε αυτή τη φάση για τη ΔΕΗ, ενώ οι εξελίξεις στην Ιταλία και οι αναταράξεις στο τραπεζικό της σύστημα, δεν αποτελούν καλό οιωνό σε σχέση πάντα με το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΑΔΜΗΕ, καθώς τόσο η ΔΕΗ όσο και η κυβέρνηση φέρονται να θεωρούσαν δεδομένη τη συμμετοχή της TERNA (Διαχειριστής ιταλικού δικτύου) στον διαγωνισμό για το 24% του ΑΔΜΗΕ, κάτι που πλέον δεν είναι και τόσο εύκολο για την ιταλική εταιρία.
Χ.Λ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr