Σε ότι αφορά στη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στη λιανική και χονδρική αγορά σε ποσοστό κάτω από το 50% μέχρι το 2020, το σχέδιο γα τις δημοπρασίες ισχύος προβλέπει κλιμακωτή μείωση ανά έτος με πρώτο έτος εφαρμογής τη διάθεση ποσοστού 8% βάσει του όγκου ηλεκτρικής ενέργειας στο σύστημα από τη ΔΕΗ τον Αύγουστο του 2016 που ανερχόταν στο 95,24%. Η πρώτη δημοπρασία θα πρέπει να ξεκινήσει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου 2016 και οι φυσικές παραδόσεις να γίνουν από τη ΔΕΗ εντός 4ου τριμήνου του 2016. Η τιμή θα είναι ρυθμιζόμενη και θα καθορίζεται βάσει συγκεκριμένης προβλεπόμενης ρύθμισης, ενώ σε αυτή θα συμμετέχουν μόνο οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξαίρεση τους βιομηχανικούς καταναλωτές.
Αναλυτικότερα και σε ότι αφορά στον ΑΔΜΗΕ το νομοσχέδιο προβλέπει ότι η ΔΕΗ θα διαθέσει αρχικά το 51% των μετοχών της στον ΑΔΜΗΕ σε Εταιρία Συμμετοχών που θα συστήσει η ίδια με απόφαση γενικής συνέλευσης. Με αντίστοιχη απόφαση θα διαθέσει το 25% του ΑΔΜΗΕ σε μια νέα ΑΕ που θα συσταθεί με μοναδικό μέτοχο το ελληνικό δημόσιο (ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ) και μετοχικό κεφάλαιο 200.000 ευρώ που θα καλυφθούν από το ελληνικό δημόσιο καθώς και το 20% σε στρατηγικό επενδυτή μέσω διεθνούς πλειοδοτικού διαγωνισμού. Το ανώτατο καταληκτικό ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή είναι 24%. Ο διαγωνισμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2016 και σε αυτόν δικαίωμα συμμετοχής μπορεί να έχει μόνο εταιρίες Διαχειριστής Συστήματος με αποδεδειγμένη εμπειρία στη διαχείριση ηλεκτρικών δικτύων κράτους μέλους της ΕΕ (αποκλείονται δηλαδή εταιρίες εκτός ΕΕ) ή κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει και Διαχειριστής Συστήματος.
Με απόφαση γενικής συνέλευσης ο ΑΔΜΗΕ αποφασίζει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου με κεφαλαιοποίηση αποθεματικών του και παράλληλη μείωση μετοχικού κεφαλαίου κατά το αντίστοιχο ποσοστό καθώς και την καταβολή στη ΔΕΗ του ποσού που θα δεσμευθεί από τη εν λόγω μείωση. Επίσης με απόφαση γενικής συνέλευσης του ΑΔΜΗΕ συμψηφίζονται οι οφειλές της ΔΕΗ προς αυτόν με εξαίρεση τις οφειλές που αφορούν στις συναλλαγές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.
Μετά τη σύστασή της εταιρείας με απόφαση της ΓΣ της εταιρείας συμμετοχών προχωρά σε αύξηση κεφαλαίου με τη ΔΕΗ να εισφέρει σε είδος στην εταιρεία συμμετοχών τις μετοχές της ΑΔΜΗΕ που αντιστοιχούν σε ποσοστό 51% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΔΜΗΕ.
Με απόφαση της ΓΣ των μετόχων η ΔΕΗ θα εγκρίνει τη μείωση του μετοχικού της κεφαλαίου με σκοπό την εις είδος διανομή στους μετόχους της, οι οποίοι θα πάρουν μετοχές της εταιρείας συμμετοχών.
Η δημόσια διεθνής πρόσκληση από τη ΔΕΗ θα εκδοθεί σε ένα μήνα από τη διενέργεια της Γενικής Συνέλευσης των μετόχων, ενώ σε 5 μήνες θα έχει αναδειχθεί ο προτιμητέος επενδυτής που πρέπει να είναι πιστοποιημένος διαχειριστής συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Η συμφωνία πώλησης προβλέπεται να υπογραφεί σε διάστημα 8 μηνών. Το νομοσχέδιο παρέχει πλήρη ασυλία στις αποφάσεις και τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ που συνδέονται με την υλοποίηση του εν λόγω σχεδίου ορίζοντας ρητά ότι αυτές “συνιστούν εκπλήρωση νόμιμης υποχρέωσης”.
Πριν ανακηρυχθεί πλειοδότης η ΔΕΗ θα λάβει γνωμοδότηση από ανεξάρτητο εκτιμητή, ιδίως διεθνή επενδυτική τράπεζα περί του δικαίου και εύλογου τιμήματος όπως και περί της διαφάνειας του διαγωνισμού για να προβεί σε σύναψη αγοραπωλησίας. Από τις αλλαγές στο ιδιοκτησιακό καθεστώς του ΑΔΜΗΕ δεν επηρεάζονται εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και δεν συνιστούν λόγο καταγγελίας συμβάσεων εργασίας.
Δημοπρασίες Ισχύος
Σε ότι αφορά στις δημοπρασίες ισχύος το νομοσχέδιο προβλέπει ότι το 2016 θα δημοπρατηθεί το 8% του συνολικού όγκου κατανάλωσης στη λιανική αγορά το προηγούμενο έτος (2015) Το 2017 το 12%, το 2018 το 13% και το 2019 το 13%. Δικαίωμα συμμετοχής στις δημοπρασίες έχουν οι επιλέξιμοι προμηθευτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο του λειτουργού της αγοράς ηλεκτρισμού. Αντίθετα δεν επιτρέπεται η συμμετοχή στις δημοπρασίες της ΔΕΗ και των επιλέξιμων (μεγάλων) βιομηχανικών καταναλωτών.
Η πρώτη δημοπρασία θα γίνει μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου του 2016 και η φυσική παράδοση των προϊόντων θα γίνει εντός του τέταρτου τριμήνου του 2016.
Σε ό,τι αφορά την μεθοδολογία προσδιορισμού της κατώτατης τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας αυτή θα προσδιορίζεται με ΚΥΑ που θα εκδίδεται μετά από γνώμη της ΡΑΕ. Η μεθοδολογία θα λάβει υπόψη τα μεταβλητά κόστη των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ και θα καθορίζει την αναλογία μείγματος λιγντικής και υδροηλεκτρικής παραγωγής. Ο νόμος καθορίζει το τι θεωρείται ως μεταβλητό κόστος των λιγνιτικών της ΔΕΗ (κόστη ορυχείων, κόστος αγοράς καυσίμων από τρίτους, ειδικό τέλος λιγνίτη, ειδικό κόστος εκκίνησης, μεταβλητά κόστη λειτουργίας και συντήρησης, κόστη αγοράς δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων).
Οι δημοπρασίες θα γίνουν από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ ενώ με το νόμο ρυθμίζονται διάφορες λεπτομέρειες για τη διαδικασία.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr