Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε τον ενθουσιασμό του με την πρόοδο του αγωγού Τap και του IGB, έργα, που όπως είπε μπορούν να θωρακίσουν την ασφάλεια τροφοδοσίας της Ευρώπης σε φυσικό αέριο και να συμβάλλουν στην ανεξαρτησία περισσότερων χωρών από την μονομερή τροφοδότηση. Στο σημείο αυτό άσκησε εμμέσως κριτική στην στήριξη που παρέχει η Ελλάδα στο σχέδιο αναβίωσης του ελληνο-ιταλικού αγωγού , όπως εκφράστηκε με τη συμφωνία της Ρώμης, των ΔΕΠΑ, ΕDISON και Gazprom. “Υπάρχουν και project που μας αποσπούν την προσοχή σε σχέση με την διαφοροποίηση των πηγών, που επαναπροωθούν με διαφορετικό τρόπο το υπάρχον φυσικό αέριο και υπονομεύουν την διαφοροποίηση της τροφοδοσίας της Ευρώπης” είπε ο κ. William Silkworth και συμπλήρωσε ότι “Η Ρωσία θέλει να είναι ο κύριος πάροχος φυσικού αερίου στην Ευρώπη και να επηρεάζει διάφορες οικονομικές καταστάσεις. Δεν θέλουμε να εξαλείψουμε το ρωσικό αέριο από την ευρωπαϊκή αγορά αλλά να εξασφαλίσουμε το ανταγωνισμό και τη διαφάνεια στις αγορές προς όφελος των καταναλωτών”.
Εντύπωση πάντως προκάλεσε η απουσία οποιασδήποτε αναφοράς στο σχέδιο αναβίωσης του ITGI και από πλευράς του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος. Ο αρμόδιος υπουργός Πάνος Σκουρλέτης, στο χαιρετισμό που απεύθυνε μέσω σημειώματος, αφού δεν κατάφερε να παραβρεθεί ο ίδιος, αναφέρθηκε στον αγωγό Τap που θα αρχίσει να κατασκευάζεται από τον Μάιο, τον ΙGB, την αναβάθμιση της Ρεβυθούσας και τη διασύνδεση της Κρήτης με την Κύπρο και το Ισραήλ. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μ. Βερροιόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει την γεωγραφική απομόνωση και να ενισχύσει την ασφάλεια προμήθειας με έργα όπως ο TAP, o IGB, η αναβάθμιση της Ρεβυθούσας, το τερματικό LNG της Αλεξανδρούπολης, ο Eurasia interconnector, η συμφωνία με το Ιράν κλπ.
Αναφερόμενος στον αγωγό Τap, o κ. Ricard Scoufias , country manager του αγωγού , τόνισε ότι το έργο δεν πρόκειται να επηρεαστεί από τις χαμηλές τιμές πετρελαίου αφού έχει ληφθεί ήδη η επενδυτική απόφαση, επισημαίνοντας ωστόσο ότι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα οι χαμηλές τιμές του πετρελαίου προσθέτουν προκλήσεις στο θέμα της διαχείρισης του κόστους κατασκευής. Ο κ. Scoufias αναφέρθηκε στην έναρξη της κατασκευής του αγωγού Τap μέσα στον Μάϊο και επεσήμανε ότι ήδη 150 ελληνικές επιχειρήσεις είναι προμηθευτές του αγωγού καθώς επίσης και ότι ελληνικές εταιρίες κέρδισαν σημαντικά συμβόλαια, όπως συνέβη με τους σωλήνες. «Η περίπτωση του TAP αποτελεί ένα πολύ ισχυρό παράδειγμα συνεργασίας με την ελληνική δημοκρατία και δείχνει ότι είναι εφικτό να υλοποιήσουμε ένα μεγάλο γεωπολιτικό έργο» τόνισε ο κ. Scoufias.
Στο συνέδριο μίλησε και ο επικεφαλής της Socar Energy Greece Anar Mammadov, ο οποίος επανέλαβε την δέσμευση του Αζερμπαιτζάν να αναδειχθεί σε σημαντικό εταίρο της Ελλάδας και της Ευρώπης στον τομέα της ενέργειας. Ο ίδιος, διαβεβαίωσε για το ενδιαφέρον της Socar για το ΔΕΣΦΑ, σημειώνοντας χαρακτηριστικά «κάνουμε ότι είναι καλύτερο για να ολοκληρωθεί η συμφωνία».
Σημαντική ήταν και η παρέμβαση στο συνέδριο του κ. Γιώργου Αλεξόπουλου, γενικού διευθυντή στρατηγικού σχεδιασμού και κοινοπραξιών των ΕΛΠΕ. Ο κ. Αλεξόπουλος μετέφερε την απόφαση του Ομίλου να παίξει στρατηγικό ρόλο στον τομέα της έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, αλλά και να δώσει έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη στον τομέα των απε. Επεσήμανε τέλος, ότι για να μπορέσουν να πραγματοποιηθούν νέες επενδύσεις θα πρέπει να υπάρχει νομοθετική, ρυθμιστική και φορολογική σταθερότητα, πρόσβαση στη χρηματοδότηση με ανταγωνιστικούς όρους και αξιοποίηση όλων των δυνατών πηγών, απλοποίηση των διαδικασιών στο Δημόσιο και κοινή λογική και εκμετάλλευση της εμπειρίας άλλων χωρών.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr