Σχετικό ερώτημα έχει τεθεί από τη ΡΑΕ σε δικηγορική εταιρία και αναμένει σήμερα την απάντηση. Η εξέλιξη είναι ενδεικτική του κύματος ανησυχίας που έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις για παράτυποι τρόπο διορισμού του προέδρου της ΡΑΕ κ. Νίκου Μπουλαξή και του αντιπροέδρου κ. Σωτήρη Μανωλκίδη επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη.
Ωστόσο, ερωτηματικά εγείρονται για το κατά πόσο μπορεί να γίνει αποδεκτή γνωμοδότηση ιδιωτικής εταιρίας, καθώς η άποψη που εκφράζεται από έγκυρους νομικούς κύκλους είναι ότι στην εν λόγω περίπτωση αρμοδιότητα γνωμοδότησης έχει μόνο το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και μάλιστα σε ερώτημα που θα πρέπει να απευθύνει ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Το θέμα, που αποκαλύφθηκε από δημοσιεύματα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για την κυβέρνηση, αφού σύμφωνα με πληροφορίες είχει απασχολήσει τόσο τους κκ. Κονταξής και Μανωλκίδη όσο και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλο0ντος και Ενέργειας υπό τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη καθώς η επιστολή της τότε προέδρου της Βουλής κ. Ζωής Κωνσταντοπούλου έθετε εμμέσως πλην σαφώς το πρόβλημα στον αρμόδιο υπουργό.
«...Ως προς τους προτεινόμενους για διορισμό στις θέσεις του προέδρου και α΄ αντιπροέδρου της ΡΑΕ κ.κ. Νικόλαο Μπουλαξή και Σωτήριο Μανωλκίδη αντιστοίχως δεν διαμορφώθηκε γνώμη της απόλυτης πλειοψηφίας των παρόντων (8 θετικές γνώμες, 7 αρνητικές και 2 δηλώσεις «παρών») και συνεπώς σας ανακοινώνεται η ακριβής καταγραφή της διατύπωσης γνώμης των μελών της Επιτροπής» ανέφερε χαρακτηριστικά στην επιστολή της προς τον κ. Λαφαζάνη η πρόεδρος της Βουλής.
Πηγές της ΡΑΕ τονίζουν ότι το υπουργείο διερεύνησε τότε την υπόθεση απευθυνόμενο σε νομικό σύμβουλο ο οποίος γνωμάτευσε ότι δεν τίθεται κανένα θέμα νομιμότητας στο διορισμό των δύο στελεχών της ΡΑΕ παρά το γεγονός ότι ο Κανονισμός της Βουλής προβλέπει πλειοψηφία των 2/3 των μελών της αρμόδιας Επιτροπής.
Κατόπιν τούτου, ο κ. Λαφαζάνης εισήγηθηκε την τοποθέτηση του κ. Νϊκου Μουλαξή στη θέση του προέδρου της ΡΑΕ και την τοποθέτηση του κ,. Σωτήρη Μανωλκίδη ως πρώτου αντιπροέδρου της αρμόδιας Αρχής προς το υπουργικό Συμβούλιο προς έγκριση κατά τα προβλεπόμενο στο νόμο 4001/2011. Νομικοί κύκλοι κάνουν λόγω ακόμη και για ποινικές ευθύνες του πρώην υπουργού για απόκρυψη στοιχείων από το υπουργικό συμβούλιο αλλά και για τους κκ. Μπουλαξή και Μανωλκίδη.
Μέγα πρόβλημα δημιουργείται σε σχέση με τη λειτουργία της ΡΑΕ αλλά και τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί από τον Ιούνιο του 2015 που διορίστηκε το προεδρείο της μέχρι σήμερα. Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι ετοιμάζεται ήδη η πρώτη προσφυγή για την ακύρωση σχετικών αποφάσεων.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr