"Πυρ ομαδόν" κατά της ΔΕΗ για την αναποτελεσματική διαχείριση της είσπραξης των οφειλών της από τους λογαριασμούς ρεύματος, εξαπολύουν οι ιδιώτες πάροχοι και στρέφονται κατά οποιασδήποτε ρυθμιστικής παρέμβασης που θα εμποδίσει τους καταναλωτές να επιλέγουν τον προμηθευτής τους, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο, στην παρούσα τουλάχιστον φάση ανοίγματος της αγοράς, θα "εγκλωβίσει" τους καταναλωτές στον προμηθευτή που κατέχει υπερδεσπόζουσα θέση.
Τα παραπάνω προκύπτουν από την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης της ΡΑΕ για τα προτεινόμενα μέτρα διαχείρισης του προβλήματος ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ.
Στις προτάσεις που κατατέθηκαν, ξεχωρίζει η ιδιαίτερα «σκληρή» κριτική από πλευράς της Εlpedison τόσο προς τη ΔΕΗ όσο και προς τη ΡΑΕ, η αμφισβήτηση του ύψους των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ από την HΡΩΝ, η οποία μάλιστα δηλώνει στη διάθεση της ΡΑΕ για την κατάθεση ακριβών στοιχείων που θα το πιστοποιούν και η πρόταση του ΕΣΕΠΗΕ για την σύσταση ενός είδους«Τειρεσία» όπου θα καταγράφεται και θα είναι στη διάθεση των προμηθευτών, η οικονομική συμπεριφορά των καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Ενα ακόμη θέμα που τέθηκε από τους συμμετέχοντες στη δημόσια διαβούλευση είναι η επίδραση στη διόγκωση του προβλήματος των ανεξόφλητων οφειλών από την επιβάρυνση του λογαριασμού ρεύματος με φόρους και τέλη υπέρ τρίτων.
Πιο διαλλακτική από τους συμμετέχοντες είναι η Protergia, για την οποία το δικαίωμα επιλογής και αλλαγής προμηθευτή συνδέεται με την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και κατοχυρώνεται από την ευρωπαική και ελληνικό νομοθεσία. Αναγνωρίζει ωστόσο ότι οποιοσδήποτε περιορισμός το πρέπει να εξυπηρετεί μια υπέρτατη ανάγκη δημοσίου (και όχι απλά ιδιωτικού) συμφέροντος και να είναι στον ελάχιστο δυνατό βαθμό.
Επιρρίπτει εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στη ΔΕΗ για τη διόγκωση των ανεξόφλητων οφειλών επισημαίνοντας ότι οι προμηθευτές θα πρέπει να λαμβάνουν μέτρα για την αντιμετώπιση των επιχειρηματικών τους κινδύνων και εμφανίζεται να συμφωνεί με την δεύτερη εκ των τεσσάρων προτάσεων της ΡΑΕ που προβλέπει αναστολή αλλαγής προμηθευτή στην περίπτωση που έχει υποβληθεί εντολή απενεργοποίησης μετρητή ή έχει γίνει ήδη διακοπή ρεύματος. Υπέρ αυτής της πρότασης τάσσεται και ο ΕΣΕΠΗΕ, ενώ με θετική προοπτική την αντιμετωπίζει και η ΗΡΩΝ, χαρακτηρίζοντας τις υπόλοιπες ως απόλυτα περιοριστικές της ελευθερίας αλλαγής προμηθευτή σε καταναλωτή που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Η Εlepdison, εκφράζει την έκπληξή της για το γεγονός ότι η ΡΑΕ θέτει σε δημόσια διαβούλευση ένα θέμα που όπως αναφέρει αποτελεί πρόβλημα ενός εκ των συμμετεχόντων στην αγορά (σσ ΔΕΗ) . « Είναι αδιανόητο, η αδράνεια μιας επιχείρησης ως προς την άσκηση των δικαιωμάτων της να επιχειρείται να αντισταθμιστεί από ρυθμιστική παρέμβαση, η οποία λαμβάνει μάλιστα χώρα για την προστασία του υπερδεσπόντως παρόχου» τονίζει η Elpedison και επισημαίνει ότι η δημόσια διαβούλευση σκοπεί προδήλως στον άμεσο ή έμμεσο περιορισμό του δικαιώματος Επιλεγόντων Πελατών στην ελεύθερη επιλογή προμηθευτή.
Τέτοια μέτρα, σύμφωνα με την Elpedison, αποτελούν στην ουσία «εργαλεία εγκλωβισμού» πελατών και προσκρούουν στην εθνική και κοινοτική νομοθεσία. Υπό το πρίσμα αυτό, καταλήγει, «η Αρχή σας θα πρέπει να σταθεί με φειδώ έναντι των αιτημάτων τα οποία είναι αλυσιτελή ως προς τον σκοπό που δήθεν φέρονται να εξυπηρετούν, ενώ αντιθέτως έρχονται σε πλήρη αντίθεση με θεμελιώδης αρχές τις οποίες η Αρχή σας ως εκ της αποστολής της και εκ του Νόμου είναι ταγμένη να υπηρετεί».
Η εταιρία Ελληνικά Λιπάσματα (ELFE) συμμετέχοντας στην διαβούλευση ως μεγάλος καταναλωτής, επισημαίνει ότι η διακοπή ή η άρνηση σύνδεσης μπορεί να προκαλέσει αδικαιολόγητη "βλάβη" σε στον καταναλωτή σε σχέση με τη "βλάβη" του παρόχου που είναι ισχυρός παίχτης γι’αυτό και δεν δικαιολογούνται αυστηρές μεθοδεύσεις οι οποίες δεν εκπορεύονται από απαιτήσεις νομιμότητας ή και συμμόρφωσης με Ευρωπαικές Οδηγίες.
Προτείνει, ως ληξιπρόθεσμες οφειλές να νοούνται μόνο οι οφειλές για ανταγωνιστικές χρεώσεις και όχι για τις ρυθμιζόμενες, οι όποιες ενέργειες για την περίπτωση ληξιπρόθεσμων οφειλών να περιορίζονται σε πελάτες συνδεδεμένες με το δίκτυο και όχι με το σύστημα (υψηλή τάση) και η ρύθμιση των οφειλών να μην οδηγεί σε αναστολή αλλαγής προμηθευτή με δυνατότητα επιβολής ποινής.
Στη διαβούλευση συμμετείχε και η ΔΕΠΑ η οποία προτείνει αντίστοιχα μέτρα να προβλεφθούν και στο κανονιστικό πλαίσιο για το φυσικό αέριο εν όψει του ανοίγματος της αγοράς. Θίγει δε το γεγονός ότι για το φυσικό αέριο δεν έχει καν προβλεφθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο περί διακοπής παροχής από τον αρμόδιο Διαχειριστή.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr