Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που υπέδειξαν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα, προβλέπει τη σύσταση νέας εταιρίας στην οποία θα συμμετέχουν σε ποσοστό 49% η ΔΕΗ και 51% το ελληνικό δημόσιο και πάνω σε αυτό εργάζονται από την περασμένη εβδομάδα τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Ενέργειας και Περιβάλλοντος.
Η υλοποίησή του προϋποθέτει την χρηματοδότηση της συμμετοχής του δημοσίου, υπόθεση εξαιρετικά δύσκολη στις παρούσες συνθήκες δημοσιονομικής ασφυξίας, καθώς η λογιστική μόνο αξία του ΑΔΜΗΕ αποτιμάται σε 1,2 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι το δημόσιο θα πρέπει να καταβάλει ένα ποσό της τάξης των 612 εκατ. ευρώ.
Παρόμοιο σενάριο είχε εξεταστεί και επί υπουργίας Παναγιώτη Λαφαζάνη και είχε εξεταστεί η δυνατότητα αποπληρωμής της ΔΕΗ από μελλοντικά μερίσματα του ΑΔΜΗΕ σε συνδυασμό με swap μετοχών που κατέχει το δημόσιο σε άλλες εταιρίες του τομέα της ενέργειας ή άλλες ΔΕΚΟ, όπως τα ΕΛΠΕ και η ΕΥΔΑΠ.
Αυτό που θα πρέπει να συνεκτιμηθεί είναι η επιπτώσεις μιας τέτοιας κίνησης στη ΔΕΗ αφού πρόκειται για εισηγμένη εταιρία και θα κληθεί να αποδεχθεί μετοχές έναντι άμεσης χρηματοδότησης που έχει ανάγκη για την ενίσχυση της ρευστότητάς της και τη χρηματοδότηση μεγάλων επενδύσεων.
Ένα πρόσθετο θέμα που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση στην περίπτωση που περπατήσει η πρόταση των πιστωτών, είναι οι αντιδράσεις των 1400 εργαζομένων, αφού αυτό θα σημάνει την ένταξή τους στο ενιαίο μισθολόγιο. Αν και στον ΑΔΜΗΕ όπως και στη ΔΕΗ, ισχύει το πλαφόν που υπάρχει για όλες τις ΔΕΚΟ, ωστόσο τα κλιμάκια και οι αμοιβές διαφέρουν κατά πολύ από τους μισθούς του Δημοσίου, φθάνοντας μέχρι και τα 800 ή και τα 1000 ευρώ, ανάλογα με τα προσόντα και τη θέση του κάθε εργαζόμενου.
Ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Παν. Σκουρλέτης ερωτηθείς πάντως στο παρελθόν για το συγκεκριμένο θέμα δήλωσε ότι <θα δοθεί μέριμνα για τη διασφάλιση των μισθολογικών αμοιβών των εργαζομένων στον ΑΔΜΗΕ>.
Χ.Λ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr