Ιδίως όταν η Δημόσια Επιχείρηση θέτει θέματα κόστους, όπως η ίδια το προσδιορίζει, αλλά και κρατικών επιδοτήσεων, προκαλώντας εμμέσως τις κοινοτικές αρχές ανταγωνισμού να παρέμβουν.
Η διενέργεια των δημοπρασιών αποφασίστηκε ως μέτρο για το άνοιγμα της αγοράς προμήθειας, η οποία ακόμη μονοπωλείται από τη ΔΕΗ, οπότε και ο ανταγωνισμός είναι ανύπαρκτος. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα, οι δημοπρασίες θα έπρεπε να γίνουν στις αρχές του τελευταίου τριμήνου του 2014. Με την απόφαση να διενεργηθεί και δεύτερη διαβούλευση, μετά τις αλλαγές στο σχέδιο που πρότεινε η ΡΑΕ, οι δημοπρασίες, άρα και η δραστηριοποίηση με ανταγωνιστικούς όρους στην αγορά, νέων εναλλακτικών προμηθευτών, μετατίθεται για τις αρχές του 2015.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η εμμονή της ΔΕΗ να προτείνει ως κατώτερη τιμή για την εκκίνηση των δημοπρασιών, το κόστος παραγωγής από λιγνιτικές μονάδες που η ίδια θεωρεί ως πραγματικό. Το ζήτημα είναι ότι το κόστος αυτό της τάξης των 60 ευρώ η μεγαβατώρα, αμφισβητείται ακόμη και από την Κυβέρνηση (η οποία μέσω της γενικής συνέλευσης της ΔΕΗ, επέβαλλε πολύ χαμηλότερες τιμές για τη βιομηχανία) και μόνο η ΔΕΗ θεωρεί ως πραγματικό.
Σημασία έχει ότι αν γίνουν δεκτές οι θέσεις της ΔΕΗ, τότε ανατρέπεται πλήρως όλος ο σχεδιασμός για το άνοιγμα της αγοράς στη λιανική και για τη μείωση του ενεργειακού κόστους στη βιομηχανία. Η τελευταία όπως είναι φυσικό αναμένει την έναρξη λειτουργίας των δημοπρασιών, ώστε να αρχίσει να προμηθεύεται ηλεκτρική από προμηθευτές με όρους που θα καταλήγουν σε μειωμένο κόστος κιλοβατώρας. Αντίστοιχη μέθοδος ακολουθήθηκε και στη Γαλλία, το πρότυπο της οποίας ακολουθεί και το ελληνικό σχέδιο (στη Γαλλία τη φθηνή ενέργεια παράγουν οι πυρηνικές μονάδες, ενώ στην Ελλάδα οι λιγνιτικές) , αλλά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ως μια διαδικασία που θα καταλήξει στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας μέσω της μείωσης του κόστους για την ενέργεια.
Αυτό που περιμένει πλέον η αγορά, είναι τόσο η ΡΑΕ όσο και τα αρμόδια υπουργεία να ασκήσουν το θεσμικό τους ρόλο. Μία ακόμη υπαναχώρηση στις απαιτήσεις της ΔΕΗ, θα καταλήξει εν τέλει σε βάρος της οικονομίας και της κοινωνίας, ενώ θα δώσει ένα ακόμη αρνητικό μήνυμα στις αγορές και σε όποιον σκέφτεται να επενδύσει στην Ελλάδα.
Στην Ελλάδα οι ενδιαφερόμενοι είναι καταρχήν οι εναλλακτικοί προμηθευτές, οι οποίοι αναμένουν τις δημοπρασίες προκειμένου να «βγουν» στην αγορά λιανικής προσφέροντας ανταγωνιστικά πακέτα στους πελάτες τους. Μέχρι στιγμής δραστηριοποιούνται εταιρείες που είναι συνδεμένες με μονάδες ηλεκτροπαραγωγής, όπως η Elpedison στην οποία συμμετέχουν τα ΕΛ.ΠΕ και η ιταλική Edison, η Protergia του ομίλου Μυτιληναίου, η Ήρων του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με συμμετοχή της καταριανής QPIκαι της γαλλικής GdF Suez. Επίσης και άλλες μικρότερες, ενώ πρόσφατα και η τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ έλαβε τη σχετική άδεια προκειμένου να έχει το δικαίωμα να συμμετάσχει στις δημοπρασίες και να τροφοδοτεί τις ενεργοβόρες βιομηχανικές της μονάδες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr