Επίσης, τόνισε σχετικά με τη ΔΕΣΦΑ ότι αναμένει την έγκριση της Κομισιόν για την συμφωνία, η οποία αναμένεται μέχρι τον Αύγουστο και στη συνέχεια θα προχωρήσει η συμφωνία για την εξαγορά του 66%. Κύκλοι μάλιστα του ΥΠΕΚΑ δεν αποκλείουν η έγκριση να έλθει και νωρίτερα έτσι ώστε το Σεπτέμβριο να κλείσει το θέμα.
Μπορεί, όμως, η κυβέρνηση να έχει διαβεβαιώσει για τη θέληση της να "ανοίξει" η αγορά - ο Αντώνης Σαμαράς το επιβεβαίωσε στο πρόσφατο ταξίδι του προέδρου του Αζερμπαιτζάν στην Αθήνα- ωστόσο, από την πλευρά της, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αντίθετη στις ιδιωτικοποιήσεις των εταιρειών ενέργειας, κάτι το οποίο γνωστοποίησε, μπροστά σε στελέχη της διεθνούς αγοράς, η βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ, Ευγενία Ουζουνίδου.
Η κ. Ουζουνίδου ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, ως πιθανή κυβέρνηση, θα προβεί σε εθνικοποίηση του ΔΕΣΦΑ, ενώ θα επανεξετάσει την όλη συμφωνία με τη Socar. Υπογράμμισε πως δεν επιτρέπεται οι κυβερνήσεις να πωλούν εταιρείες ενέργειες, αφού σχετίζεται με το θέμα της εθνικής κυριαρχίας, ενώ έκανε λόγο για συντονισμένες κινήσεις ιδιωτικοποίησης εταιρειών και ειδικά της ενέργειας. "Μέσω των εταιρειών αυτών η κυβέρνηση μπορεί να ασκεί κοινωνική πολιτική", τόνισε. Ωστόσο, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο συμμετοχής σε μειοψηφικό ποσοστό επενδυτών.
Από την πλευρά του ο CEO της Socar, δεν θέλησε να απαντήσει σε ερώτηση για το τι θα γίνει αν αλλάξει η πολιτική και ίσως η εταιρεία βρεθεί να έχει το μειοψηφικό πακέτο μετοχών. Ανέφερε πως "δεν μπορώ να τοποθετηθώ σε υποθετικά σενάρια" και τόνισε ότι η "εταιρεία από πλευρά της είναι και θα παραμείνει αφοσιωμένη στις υποχρεώσεις της και στις δεσμεύσεις της συμφωνίας". Επίσης, έστειλε μήνυμα προς τους εργαζομένους, αναφέροντας εμμέσως ότι διασφαλίζονται τα εργασιακά δικαιώματα.
Επίσης, ο κ. Mammadov, υπογράμμισε ότι η κατασκευή του TAP θα ενισχύσει το εγχείρημα της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας της Γηραιάς Ηπείρου κι επανέλαβε, μεταξύ άλλων, το ρόλο του Αζερμπαϊτζάν για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. Κατά τη διάρκεια του συνεδρίου αναφέρθηκε και η σημασία του Ισραήλ, όσο αναφορά τα αποθέματα, αλλά και η πολιτική της Τουρκίας, καθώς μαζί με την Ελλάδα θα αποτελούν τις χώρες που θα πρωταγωνιστούν στην εναλλακτική διέλευση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.
Παράλληλα, τονίστηκε από τους περισσότερους ομιλητές ότι η Ελλάδα είναι ενεργειακός κόμβος και πύλη εισόδου της ενέργειας στην Ευρώπη, αλλά και το φυσικό Αέριο πυλώνας ανάπτυξης της Οικονομίας.
Ποιος είναι ο CEO της Socar στην Ελλάδα
Ο Anar Mammadov, διαθέτει μεγάλη τεχνογνωσία και εμπειρία στο management, έχοντας εργαστεί για 10 χρόνια σε διάφορες θέσεις της βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου, με ιδιαίτερη ειδίκευση στο operations management, τις διαπραγματεύσεις, τις διεθνείς επιχειρηματικές διασυνδέσεις, το σχεδιασμό και το project management, το supply & logistics management και την κανονιστική συμμόρφωση.
Νωρίτερα ως CEO της Socar Georgia Gas Ltd, κατάφερε να κατασκευαστούν περισσότερα από 3000 χλμ. αγωγών φυσικού αερίου, να ιδιωτικοποιηθούν και αναδιοργανωθούν 30 πρώην κρατικές τοπικές εταιρείες διανομής φυσικού αερίου συγκροτώντας 6 αποδοτικούς και διαφανείς περιφερειακούς οργανισμούς, να μειωθούν οι απώλειες αερίου στο σύστημα από 30% σε 5% σε 2 χρόνια, να αυξηθεί η εισπρακτική ικανότητα από το 60% στο 100% σε 5 μήνες, να δημιουργηθούν νέα πρωτοποριακά προϊόντα και να αναπτυχθούν νέες αγορές, κ.α.
Υπήρξε επίσης CEO της ArxielCarbonexis Ltd, Azerbaijan, Kazakhstan, Pakistan και κατείχε διάφορες θέσεις ευθύνης στην Milio International Ltd. Σπούδασε Ιατρική στο Baku Medical Institute και Νομικά στο Baku State University. Είναι κάτοχοςMaster's Degree από το TRIUM Global Executive MBA και μεταπτυχιακού από το College of Petroleum Studies, Oxford, UK
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr