Στη συνάντηση προήδρευσε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, ενώ παρουσία στελεχών της κοινοπραξίας και εκπροσώπων των τοπικών κοινοτήτων έγινε αναλυτική ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο των εργασιών του αγωγού.
"Είμαστε ευγνώμονες στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας για τη θετική στάση και στήριξή του. Με ιδιαίτερη, επίσης, ικανοποίηση πληροφορηθήκαμε τη θετική αξιολόγηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων (ΜΠΚΕ) του ΤΑΡ από τους τεχνικούς και περιβαλλοντικούς εμπειρογνώμονες της Περιφέρειας. Κοιτώντας μπροστά, θα συνεχίσουμε τη συνεργασία μας με την Κυβέρνηση, τις Περιφέρειες και τις τοπικές κοινότητες αφουγκραζόμενοι προσεκτικά όλα όσα μας λένε. Συμφωνήθηκε να συσταθεί μία κοινή ομάδα εργασίας με την Περιφέρεια για την αντιμετώπιση εκκρεμών μη τεχνικών ζητημάτων", τόνισε ο Ρίκαρντ Σκούφιας, Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα.
Σχετικά με τον TAP
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα Shah Deniz II από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό Trans Anatolian Pipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη νότια Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες Ευρωπαϊκές αγορές, όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα πραγματοποιηθούν περίπου ένα χρόνο αργότερα.
Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP(20%), SOCAR (20%),Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo(5%).
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr