Την ικανοποίησή του για την πρωτοβουλία του έλληνα υπουργού, εξέφρασε ο Διευθύνων Σύμβουλος του TAP, Kjetil Tungland. Τόνισε ότι ο TAP είναι ένα σημαντικό έργο που μπορεί και θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας, θα τονώσει την τοπική οικονομία και θα διευκολύνει την περαιτέρω πρόσβαση στο φυσικό αέριο.
"Έχουμε ολοκληρώσει τον αρχικό σχεδιασμό μας και είμαστε πλέον στη φάση της ακρόασης. Έχουμε δεσμευτεί στη διαφάνεια και το διάλογο προκειμένου να διασφαλιστεί ότι αυτά τα οφέλη φέρνουν τον τοπικό πληθυσμό κοντά στον αγωγό. Πρόκειται για μια μεγάλη ευθύνη και όλοι έχουμε σημαντικό ρόλο, ώστε να εξασφαλιστεί ότι ο τοπικός πληθυσμός λαμβάνει ακριβείς, τεκμηριωμένες και επιστημονικές πληροφορίες σχετικά με το έργο", είπε χαρακτηριστικά.
Σημειώνεται ότι οι εκπρόσωποι της κοινοπραξίας του αγωγού TAP (TransAdriaticPipeline) συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κ. Γιάννης Μανιάτης, ανταποκρινόμενος σε αίτημα του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης, κ. Άρη Γιαννακίδη.
Από την πλευρά του ο Υπουργός κ. Γιάννης Μανιάτης τόνισε τη σημασία του αγωγού και υπογράμμισε ότι η συνάντηση αυτή θεμελιώνει αμοιβαία εμπιστοσύνη, ώστε να υλοποιηθεί το έργο με θετική προσέγγιση από όλες τις πλευρές, λαμβάνοντας όλες τις αναγκαίες πρόνοιες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τηρούνται οι πιο αυστηροί κανονισμοί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η κοινοπραξία του TAP, όπως τονίζει σχετική ανακοίνωση, "έχει αναλάβει τη δέσμευση να τηρήσει τις υψηλότερες διεθνώς τεχνικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές προδιαγραφές, οι οποίες θα μας καθοδηγήσουν για τα επόμενα χρόνια μέχρι το έργο να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη του 2019". Μάλιστα, χαιρετίζει, όπως σημειώνει ιδιαίτερα αυτή την πρωτοβουλία του Υπουργού κ. Μανιάτη και του Περιφερειάρχη κ. Γιαννακίδη.
"Ο Υπουργός μάς υπενθύμισε όλα τα οφέλη τα οποία θα φέρει ο TAP και επεσήμανε ότι ο διαφανής και εποικοδομητικός διάλογος είναι ο τρόπος να πάμε μπροστά. Συμφωνούμε και συντασσόμαστε πλήρως με αυτό. Γνωρίζω ότι οι συνάδελφοί μου στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα υπερήφανοι για τη δέσμευση αυτή και επιθυμούν να θέσουν ένα νέο πρότυπο. Κάθε μέρα αντιλαμβάνομαι την προσωπική τους δέσμευση να εξασφαλίσουν ότι τα σχέδιά μας διασφαλίζουν ότι οι ιδιοκτήτες γης θα λάβουν πλήρη και δίκαιη αποζημίωση, ότι εφαρμόζονται τα υψηλότερα τεχνικά πρότυπα ασφαλείας και ότι κάνουμε το μέγιστο δυνατό ώστε οι απαντήσεις μας να είναι προσβάσιμες σε όλους όσοι έχουν ερωτήσεις ή προβληματισμούς», τόνισε ο Διευθυντής του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Rikard Scoufias.
Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η συνεργασία της κοινοπραξίας με το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ θα αποτελέσει ένα επιπλέον θετικό βήμα σε αυτή την προσπάθεια. "Αδημονώ να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε περαιτέρω με τους κ.κ. Βασιλειάδη και Μυστακίδη σχετικά με το πώς οι αντίστοιχες ομάδες μας δύνανται να συνεργαστούν σε τεχνικό και επιστημονικό επίπεδο", είπε χαρακτηριστικά.
Τι υποστηρίζει το ΓΕΩΤΕΕ;
Αξίζει να σημειωθεί ότι το τμήμα ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ έχει εκφράσει σειρά ενστάσεων για την πορεία χάραξης του αγωγού, αλλά και τη χωροθέτηση του σταθμού συμπίεσης στις Σέρρες, επί των οποίων υπήρξε αναλυτική απάντηση και τεκμηριωμένη από την κοινοπραξία. Ωστόσο, σύμφωνα, με όσα μάλιστα δήλωσε στο “R”, oΠρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του ΓΕΩΤΕ.Ε. Ανατολικής Μακεδονίας Ζαφείρης Μυστακίδης η κοινοπραξία, που όπως σημειώνει έχει άρτια γνώση αυτών των έργων, θα πρέπει να λάβει υπόψη τις απόψεις του ΓΕΩΤΕΕ, στο πλαίσιο του διαλόγου που αναπτύσσεται, τόσο για τη διέλευση του αγωγού από τα πλούσια τυρφώδη εδάφη των Τενάγη Φιλίππων, όσο και για το σταθμό συμπίεσης στην κοιλάδα των Σερρών. Το τοπικό τμήμα του ΓΕΩΤΕΕ επιθυμεί να διασφαλιστούν το δυνατό χαμηλές οχλήσεις στην πόλη των Σερρών, να ληφθεί υπόψη το μικροκλίμα στην χωροθέτηση του Σταθμού, να διασφαλιστούν οι γαίες υψηλής παραγωγικότητας, αλλά και να μην υπάρξουν θέματα ασφάλειας στα τυρφώδη εδάφη. Θέματα στα οποία ο ΤΑΡ έχει καταθέσει σειρά θέσεων, που όπως σημειώνει, απαντούν στα αιτήματα αυτά, ενώ δηλώνει ανοικτός και σε περαιτέρω διάλογο.
Σχετικά με τον αγωγό TransAdriaticPipeline (TAP)
Ο αγωγός TAP θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το γιγαντιαίο κοίτασμα ShahDenizII από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη. Ο μήκους 870 χλμ. αγωγός θα συνδεθεί με τον αγωγό TransAnatolianPipeline (TANAP) κοντά στα ελληνοτουρκικά σύνορα στους Κήπους και θα διασχίζει την Ελλάδα, την Αλβανία και την Αδριατική, προτού εξέλθει στην ξηρά στη νότια Ιταλία.
Η όδευση του TAP μπορεί να διευκολύνει την προμήθεια φυσικού αερίου σε αρκετές χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας, της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, του Μαυροβουνίου, της Κροατίας κ.ά. Η προσγειάλωση του TAP στις ακτές της Ιταλίας παρέχει πολλαπλές δυνατότητες για περαιτέρω μεταφορά φυσικού αερίου της Κασπίας σε μερικές από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ελβετία και η Αυστρία.
Ο TAP θα προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας κατά μήκος της διαδρομής του αγωγού και θα αποτελέσει σημαντική πηγή άμεσων ξένων επενδύσεων, καθώς δεν εξαρτάται από επιδοτήσεις ή επιχορηγήσεις. Οι πωλήσεις αερίου προς τη Γεωργία και την Τουρκία προβλέπονται για τα τέλη του 2018, ενώ οι πρώτες παραδόσεις στην Ευρώπη θα γίνουν περίπου ένα χρόνο αργότερα.
Στον ΤΑΡ μετέχουν οι εταιρείες: BP (20%), SOCAR (20%), Statoil (20%), Fluxys (16%), Total (10%), E.ON (9%) και Axpo (5%).
Γ.Α.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr