Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Οι δανειστές περιμένουν μέχρι το τέλος του μήνα, το σχέδιο «αναδιάρθρωσης» των εταιρειών και μέχρι το τέλος του χρόνου να έχει εφαρμοστεί, ενώ ήδη η κυβέρνηση, έχει ανακοινώσει από τον Ιούλη, την ανάθεση σε «ανεξάρτητους συμβούλους», της διαδικασίας κατάρτισης του σχεδίου. Σημειώνεται ότι από πέρυσι είχε αναζητηθει σύμβουλος αλλά λόγω της περιπλοκότητας του εγχειρήματος πολλοί, από τους γνωστούς "πελάτες" του δημοσίου είχαν ανακρούσει πρύμναν...
Εδώ και μήνες οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το βασικό κυβερνητικό σχέδιο για την εταιρία, προβλέπει «εκκαθάριση εν λειτουργία» και διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» εταιρεία. Στο λεγόμενο «καλό» κομμάτι αναμένεται να περάσουν οι εγκαταστάσεις και οι υποδομές τους, ώστε να πωληθούν σε ιδιώτες, και στο «κακό» κομμάτι, τα χρέη και οι υποχρεώσεις τους -περίπου 2 δισ. ευρώ- που άγνωστο είναι πού θα φορτωθούν προς αποπληρωμή...
Ωστόσο κι εδώ τα προβλήματα είναι πολλά, καθώς πολλοί είναι εκείνοι που έχουν απαιτήσεις ανεκτέλεστες από την υφιστάμενη εταιρία κι έχουν προβεί σε δικαστικές διαδικασίες. Πρόσφατα με απόφασή του το Πρωτοδικείου Λαμίας επέλεξε να δικαιώσει τη ΔΕΗ, κατά τη οποίας είχε προσφύγει η μεταλλουργία νικελίου με αίτηση λήψης ασφαλιστικών μέτρων, όταν η εταιρεία ηλεκτρισμού έκανε άμεσα απαιτητές τις οφειλές της.
Η τιμή προμήθειας του ηλεκτρικού ρεύματος είναι το σημείο κλειδί για την αποκρατικοποίηση της ΛΑΡΚΟ, καθώς καλύπτει πάνω από το 30% του κόστους παραγωγής. Σήμερα η εταιρεία λειτουργεί με ζημιές της τάξης των 4.000 δολ/τόνο για το νικέλιο που πουλά, με το ακριβό ρεύμα και τη μείωση των διεθνών τιμών του νικελίου να αποτελούν μεταξύ άλλων τις αιτίες για τις ζημιές αυτές. Αν συνυπολογίσει κανείς αυτό αλλά και τις απαιτήσεις τρίτων εύκολα κατανοεί γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να μην εκδηλωθεί αγοραστικό ενδιαφέρον. 'Η ακόμα καλύτερα ότι το ενδιαφέρον θα προκληθεί συνακόλουθο με την εκποίηση της ΔΕΗ...
Αξίζει να σημειωθεί ότι με δημοσιεύματά του το R στις 21/12/2012 αλλά και στις 26/11/2012 είχε αναδείξει πτυχές του προβλήματος. Σημείωνε χαρακτηριστικά το Δεκέμβριο ότι με δραστικές κινήσεις σε δικαστικό επίπεδο οι πιστωτές της ΛΑΡΚΟ βάζουν φρένο στο σχέδιο ιδιωτικοποίησης, που, ενώ στις 26/11 με τίτλο «Κάποιο Λάρκο έχει φάβα», ανέφερε ότι προωθεί η κυβέρνηση την ιδιωτικοποίηση με διαχωρισμό της σε καλή και κακή.
Σημειώνεται ότι μετά τη ΔEH, η οποία διεκδικεί δια της δικαστικής οδού ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 77 εκατ. ευρώ, εξώδικο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με κοινοποίηση στο TAIΠEΔ είχε αποστειλει η Eθνική Tράπεζα, η οποία κατέχει το 33,4% της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Στο εξώδικο, που απέστειλεπέρυσι στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, με κοινοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η ΕΤΕ αμφισβητεί τη δυνατότητα διαχωρισμού του εργοστασιακού συγκροτήματος της Λάρυμνας από την εταιρία και καλεί τους εμπλεκόμενους να μην προβούν σε καμία ενέργεια που θα θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον η Εθνική υποστηρίζει ότι το συγκρότημα της εταιρείας Γενική Mεταλλευτική και Mεταλλουργική Aνώνυμη Eταιρεία ΛAPKO στη Λάρυμνα ανήκει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία και δεν αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων των μεταλλείων που έχουν εκμισθωθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε αυτήν. Σημειώνει, δε, ότι η έκταση 1400 στρεμμάτων, όπου αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, λιμάνι, αποθήκες κτλ, έχει περιέλθει στην κυριότητα της εταιρείας τμηματικά με διαδοχικά συμβόλαια αγοράς και απαλλοτριώσεις με δαπάνες της και είναι όλα μετεγγραμμένα στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα ελέγχει περίπου το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Νέο εξώδικό στο ΤΑΙΠΕΔ
Ωστόσο η βροχή εξωδίκων δεν είχε σταματήσει εκεί, καθώς στο TAIΠEΔ υπήρξε ανίστοιχο κι από την ναυτιλιακή εταιρεία «NTAIAMONTΣ MONOΠPOΣΩΠH EΠE». Η ναυτιλιακή, που εδώ και χρόνια εκτελεί μεταφορές μεταλλευμάτων για λογαριασμό της εταιρίας, διεκδικεί ένα ποσό της τάξης των 229 εκατ. ευρώ και ζητάει παρέμβαση του TΑΙΠΕΔ με αίτημα να αναστείλει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο θέμα. H NTAIAMONTΣ ζητάει σε κάθε περίπτωση να μην προχωρήσει η διαδικασία διαχωρισμού της ΛAPKO σε δύο αυτοτελή νομικά πρόσωπα, ένα υγιές με περιουσία και χωρίς χρέη και ένα χωρίς περιουσιακά στοιχεία και βεβαρημένο με οφειλές, καθώς κάτι τέτοιο «θα συνιστά κακουργηματική καταδολίευση δανειστού και μάλιστα εν γνώσει των δολίως ενεργούντων».
Παράλληλα, τοπικοί παράγοντες ασκούν ήδη πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε τα σχέδια για διαχωρισμό της εταιρίας να μπει στο «ράφι». Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος με ανακοίνωσή του πέρυσι είχε αναφέρει ότι θα δοθεί παράταση στις μεταλλευτικές παραχωρήσεις, αλλά και θα υπάρξει αλλαγή του πλάνου ιδιωτικοποίησης.
Τι εστί ΛΑΡΚΟ...
Η σημερινή ΛΑΡΚΟ διαθέτει μια σειρά μεταλλεία, το μεταλλουργικό εργοστάσιο, το λιμάνι της Λάρυμνας, ανυπολόγιστης αξίας μηχανολογικό εξοπλισμό, μεταφορικά μέσα, ταινίες μεταφοράς ορυκτών κ.ο.κ. Ανάμεσα στα άλλα περιουσιακά στοιχεία στην κατοχή της έχει:
- Πέντε μεταλλεία επιφανειακής εκμετάλλευσης στην περιοχής της Εύβοιας. Τα Μεταλλεία διαθέτουν σύγχρονο χωματουργικό εξοπλισμό επιφανειακών εκμεταλλεύσεων, δύο εγκαταστάσεις θραύσης και κοσκίνισης των μεταλλευμάτων, μονάδα εμπλουτισμού και εγκαταστάσεις ομογενοποίησης και φόρτωσης πλοίων. Για τη μεταφορά του μεταλλεύματος υπάρχει ενιαίο σύστημα μεταφορικής ταινίας, μήκους 7,5 χλμ.
- Τα Μεταλλεία Αγίου Ιωάννη που βρίσκονται στο Νέο Κόκκινο του Νομού Βοιωτίας, 7 χιλιόμετρα από το Μεταλλουργικό Εργοστάσιο της Λάρυμνας. Λειτουργούν με μία υπόγεια και τρεις επιφανειακές εκμεταλλεύσεις. Μια τέταρτη επιφανειακή εκμετάλλευση δημιουργήθηκε ως επέκταση σε υπάρχουσες επιφανειακές εκμεταλλεύσεις. Τα Μεταλλεία είναι εξοπλισμένα με σύγχρονο υπόγειο και επιφανειακό εξοπλισμό και πρόσθετες μονάδες διατρητικών μηχανημάτων.
- Τα Μεταλλεία Καστοριάς, κοντά στα αλβανικά σύνορα, που ιδρύθηκαν τη δεκαετία του 1990. Τα μεταλλεία είναι επιφανειακά και λειτουργούν με εργολαβικά συνεργεία εξόρυξης και αποκάλυψης.
- Το Λιγνιτωρυχείο Σερβίων, στην Κοζάνη. Η κάλυψη των αναγκών του Μεταλλουργικού Εργοστασίου στη Λάρυμνα οδήγησε τη ΛΑΡΚΟ στην ανάπτυξη έντονων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, με σκοπό την αναζήτηση κατάλληλων στερεών καυσίμων. Η εκμετάλλευση του ορυχείου είναι επιφανειακή.
- Οι μεταλλουργικές εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, το εργοστάσιο, βρίσκεται στη Λάρυμνα της Φθιώτιδας, 130 περίπου χιλιόμετρα από την Αθήνα. Στο Μεταλλουργικό Εργοστάσιο γίνεται πυρομεταλλουργική επεξεργασία των Ελληνικών σιδηρονικελιούχων μεταλλευμάτων (λατεριτών) με στόχο την παραγωγή σιδηρονικελίου (FeNi), περιεκτικότητας 18-24% σε νικέλιο που αποτελεί πρώτη ύλη για τις βιομηχανίες παραγωγής ανοξείδωτων χαλύβων στον ευρωπαϊκό χώρο.
Το μετοχολόγιο της ΛΑΡΚΟ
Στο μετοχολόγιο της ΛΑΡΚΟ διακρίνονται το ελληνικό Δημόσιο, που διαθέτει το 55,2% των μετοχών της εταιρείας, η Εθνική Τράπεζα, με ποσοστό 33,4%, και η ΔΕΗ με ποσοστό 11,4%.
Στην ιδιοκτησία της ανήκουν τα βασικά ορυχεία νικελίου. Η επιχείρηση κατέχει το μονοπώλιο εξόρυξης νικελίου και βρίσκεται στην πρώτη θέση παραγωγής νικελιούχων σιδηρομεταλλευμάτων. Τα επίπεδα της παραγωγής της την τοποθετούν στην πρώτη θέση στην Ευρώπη και μεταξύ των πέντε πρώτων παγκοσμίως, ενώ συνολικά, ακόμα και σήμερα, θεωρείται ότι βρίσκεται διεθνώς στις πρώτες θέσεις εξόρυξης, κατεργασίας, εκμετάλλευσης και εμπορικής διάθεσης του σιδηρονικελίου. Εκτός από το νικέλιο υψηλές είναι οι επιδόσεις της ΛΑΡΚΟ στην παραγωγή και εκμετάλλευση λιγνίτη, σκουριάς και αδρανών υλικών για τις οικοδομές.