Mετά τη ΔEH, η οποία διεκδικεί δια της δικαστικής οδού ανεξόφλητες οφειλές από απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος ύψους 77 εκατ. ευρώ, εξώδικο στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής με κοινοποίηση στο TAIΠEΔ απέστειλε η Eθνική Tράπεζα, η οποία κατέχει το 33,4% της μεταλλευτικής βιομηχανίας.
Στο εξώδικο, που απέστειλε στον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου, με κοινοποίηση στο ΤΑΙΠΕΔ και τη διοίκηση της ΛΑΡΚΟ, η ΕΤΕ αμφισβητεί τη δυνατότητα διαχωρισμού του εργοστασιακού συγκροτήματος της Λάρυμνας από την εταιρία και καλεί τους εμπλεκόμενους να μην προβούν σε καμία ενέργεια που θα θέτει σε άμεσο ή έμμεσο κίνδυνο τα νόμιμα δικαιώματα της ΛΑΡΚΟ. Επιπλέον η Εθνική υποστηρίζει ότι το συγκρότημα της εταιρείας Γενική Mεταλλευτική και Mεταλλουργική Aνώνυμη Eταιρεία ΛAPKO στη Λάρυμνα ανήκει κατά πλήρη κυριότητα, νομή και κατοχή στην εταιρεία και δεν αποτελεί μέρος των εγκαταστάσεων των μεταλλείων που έχουν εκμισθωθεί από το ελληνικό Δημόσιο σε αυτήν. Σημειώνει, δε, ότι η έκταση 1400 στρεμμάτων, όπου αναπτύσσονται οι εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ, λιμάνι, αποθήκες κτλ, έχει περιέλθει στην κυριότητα της εταιρείας τμηματικά με διαδοχικά συμβόλαια αγοράς και απαλλοτριώσεις με δαπάνες της και είναι όλα μετεγγραμμένα στο αρμόδιο υποθηκοφυλακείο. Σημειώνεται ότι η Εθνική Τράπεζα ελέγχει περίπου το 33% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας.
Νέο εξώδικό στο ΤΑΙΠΕΔ
Ωστόσο η βροχή εξωδίκων δε σταματάει εκεί. Ήδη έφτασε νέο στο TAIΠEΔ από την ναυτιλιακή εταιρεία «NTAIAMONTΣ MONOΠPOΣΩΠH EΠE». Η ναυτιλιακή, που εδώ και χρόνια εκτελεί μεταφορές μεταλλευμάτων για λογαριασμό της εταιρίας, διεκδικεί ένα ποσό της τάξης των 229 εκατ. ευρώ και ζητάει παρέμβαση του TΑΙΠΕΔ με αίτημα να αναστείλει τη διαδικασία αποκρατικοποίησης, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο θέμα. H NTAIAMONTΣ ζητάει σε κάθε περίπτωση να μην προχωρήσει η διαδικασία διαχωρισμού της ΛAPKO σε δύο αυτοτελή νομικά πρόσωπα, ένα υγιές με περιουσία και χωρίς χρέη και ένα χωρίς περιουσιακά στοιχεία και βεβαρημένο με οφειλές, καθώς κάτι τέτοιο «θα συνιστά κακουργηματική καταδολίευση δανειστού και μάλιστα εν γνώσει των δολίως ενεργούντων».
Παράλλήλα, τοπικοί παράγοντες ασκούν ήδη πιέσεις στην κυβέρνηση ώστε τα σχέδια για διαχωρισμό της εταιρίας να μπει στο «ράφι». Στο πλαίσιο αυτό ο βουλευτής της Ν.Δ. Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος με ανακοίνωσή του αναφέρει ότι θα δοθεί παράταση στις μεταλλευτικές παραχωρήσεις, αλλά και θα υπάρξει αλλαγή του πλάνου ιδιωτικοποίησης.
Σφοδρή κριτική στον υφυπουργό ΠΕΚΑ
Η ΛΑΡΚΟ εξελίσσεται σε άλλο ένα ζήτημα σφοδρής κριτικής για τον αρμόδιο υφυπουργό Ασημάκη Παπαγεωργίου. Ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται διαρκώς να πρωταγωνιστεί σε πλήθος μετώπων έχοντας προκαλέσει σφοδρότατες αντιδράσεις από πολλές και διαφορετικές ομάδες ενδιαφερομένων. Πιο πρόσφατη αφορμή υπήρξε η απόφαση του να υποβάλει νομοσχέδιο που επιβάλλει την καταβολή εγγυητικών επιστολών που καθιστούν απαγορευτικές τις επενδύσεις σε ΑΠΕ. Η απόφαση εάν περάσει μπορεί ακόμη και να σημάνει το τέλος των επενδύσεων ΑΠΕ στη χώρα μας, αφού έρχεται να προστεθεί σε έκτακτη κι αναδρομική εισφορά που επέβαλε ο Υφυπουργός στους ίδιους επενδυτές, χρεώνοντας τους το μεγάλο έλλειμμα του ΛΑΓΗΕ. Ωστόσο, πολλοί είναι εκείνοι που προσάπτουν στον κ. Παπαγεωργίου μεροληψία υπέρ της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων, αφού οι πόροι του συγκεκριμένου ταμείου χρησιμοποιούνται όχι για τις ΑΠΕ αλλά για την επιδότηση εκμετάλλευσης ορυκτών καυσίμων. Τέλος, πρόβλημα δημιουργήθηκε και με τις δημοπρασίες αερίου στις οποίες είχε συμφωνήσει η ΔΕΠΑ για μείωση του ενεργειακού κόστους των βιομηχανιών, παραχωρώντας ένα ποσοστό των ποσοτήτων που προμηθεύεται σε τιμές κόστους. Οι βιομηχανίες είχαν θέσει μια σειρά από αιτήματα τα οποία είχαν γίνει δεκτά κατ' αρχήν αλλά αγνοήθηκαν στη συνέχεια των συζητήσεων. Οι βιομηχανικοί πελάτες εξετάζουν πλέον αποχή από τις δημοπρασίες.
Το σχέδιο ιδιωτικοποίησης για τη ΛΑΡΚΟ
Στις 31 Δεκεμβρίου λήγει η σύμβαση μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και της ΛΑΡΚΟ, με την οποία το Δημόσιο έχει εκμισθώσει στην εταιρία τα δικαιώματα εκμετάλλευσης των μεταλλείων στη Λάρυμνα. Εν όψει λήξης της μίσθωσης, η κυβέρνηση, με βάση τους σχεδιασμούς του ΤΑΙΠΕΔ, προτίθεται να αποβάλει την εταιρία από το εργοστασιακό συγκρότημα της Λάρυμνας, ιδρύοντας με πράξη νομοθετικού περιεχομένου μια νέα εταιρία η οποία θα ανήκει κατά 100% στο Δημόσιο και θα μεταβιβαστεί στο ΤΑΙΠΕΔ προκειμένου να πωληθεί. Η υφιστάμενη ΛΑΡΚΟ, χωρίς τα συγκεκριμένα περιουσιακά στοιχεία, θα οδηγηθεί σε εκκαθάριση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr