Τα παραπάνω προκύπτουν από επίσημο έγγραφο που διέρρευσε χθες και το οποίο είχε αποστείλει τον περασμένο Νοέμβριο η διοίκηση της ΔΕΗ προς την υπουργό Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, έπειτα από δικό της αίτημα. Την παρέμβαση της είχε προκαλέσει ο θόρυβος για το έντοκο δάνειο που ενέκρινε πέρυσι το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ προς τη ΓΕΝΟΠ, ύψους 500.000 ευρώ.
Σύμφωνα με το έγγραφο, από το 1999 έως σήμερα, το συνδικάτο έχει εισπράξει είτε μέσω θεσμοθετημένων συλλογικών συμβάσεων εργασίας (του 1999 και του 2001), είτε με αποφάσεις των εκάστοτε διοικήσεων της ΔΕΗ, αθροιστικά 25,2 εκατ. ευρώ.
Πως το 1 εκ. ευρώ έγινε ξαφνικά… 3 ,6 εκ. ευρώ
Το ενδιαφέρον είναι πως ενώ τα ετήσια κονδύλια που έπαιρνε μέχρι και το 2004, κυμαίνονταν στα επίπεδα του 1 εκατ. ευρώ, από το 2005 και μετά, επί κυβερνήσεως ΝΔ, τα ποσά αυτά σχεδόν τετραπλασιάστηκαν . Και εκτινάχθηκαν... στα 3,6 εκατ. ευρώ ! Τι συνέβη;
Σύμφωνα με τις πληροφορίες από την ίδια τη ΓΕΝΟΠ, την εποχή εκείνη ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, χορήγησε εν είδει bonus, μια ειδική ανταμοιβή προς το συνδικάτο για την άψογη ανταπόκριση του προσωπικού της ΔΕΗ στις αυξημένες ανάγκες ηλεκτροδότησης της χώρας το 2004 κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων. Δόθηκε λοιπόν εντολή στη τότε διοίκηση της ΔΕΗ (Ι. Παλαιοκρασσάς), να εκχωρήσει από τα κέρδη της επιχείρησης ένα κονδύλι της τάξης των 2,5 εκ. ευρώ προς τη ΓΕΝΟΠ για την κάλυψη των αναγκών της (δραστηριότητες σε θέματα ΔΕΗ, μετακινήσεις μελών της στο εξωτερικό, κοινωνικά προγράμματα, κλπ). Το «έξτρα» αυτό κονδύλι όμως παρέμεινε στα έσοδα της ΓΕΝΟΠ και το 2006 επί διοίκησης Μανιατάκη (κι ας είχε περάσει... μια διετία από το τέλος των Αγώνων). Το 2006 μάλιστα, τα συνολικά ποσά επιχορηγήσεων προς το συνδικάτο εκτοξεύθηκαν στα 4,7 εκατ. ευρώ!
Παρέμεινε το κονδύλι επί εποχής Αθανασόπουλου
Την ίδια πολιτική προς τη ΓΕΝΟΠ ακολούθησε και ο Τάκης Αθανασόπουλος, διάδοχος του κ. Μανιατάκη, κι ας ήταν η σχέση διοίκησης - συνδικάτου η χειρότερη που είχε υπάρξει ποτέ στη ΔΕΗ. Θυμίζουμε ότι το Δ.Σ. της επιχείρησης είχε φτάσει να συνεδριάζει κρυφά, σε ξενοδοχεία, για να μην εισέλθουν οι συνδικαλιστές στο γραφείο των συνεδριάσεων και διακοπεί το συμβούλιο, κάτι που είχε ήδη γίνει αρκετές φορές. Από το 2007 μάλιστα τα κονδύλια που εισπράττει η ΓΕΝΟΠ "έσπασαν" στα δύο. Και ένα σημαντικό τους μέρος κατευθύνθηκε στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων Εργαζομένων (ΟΚΔΕ), ένα φορέα που ιδρύθηκε από τη ΓΕΝΟΠ το 2006 για την κάλυψη δαπανών σχετικά με κοινωνικά προγράμματα (τουρισμού, κ.ά.). Το 2007 λοιπόν το συνδικάτο εισέπραξε αθροιστικά 3,09 εκ. ευρώ (εκ των οποίων τα 2,3 εκ. πήγαν στο ταμείο του νέου φορέα), 3,2 εκατ. ευρώ το 2008 (2,4 εκ. ευρώ είναι το αντίστοιχο ποσό) και 3,26 εκ. ευρώ το 2009 (2,5 εκ. ευρώ).
Τι συνέβη πέρυσι…
Ερωτηθείς πέρυσι το Νοέμβριο για το θέμα του έντοκου δανείου των 500.000 ευρώ, ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ είχε δηλώσει: "Πήραμε δάνειο για να μπορούμε να λειτουργούμε, και να κάνουμε συγκεντρώσεις- συλλαλητήρια, έπειτα από την απώλεια μιας από τις βασικές πηγές χρηματοδότησης του συνδικάτου". Διότι εκτός από τα ποσά που εισπράττει για κάλυψη δαπανών (προϋπολογισμού, κ.ά.) μέσω των συλλογικών συμβάσεων του 1999 και του 2001, το συνδικάτο, έχει έναν ακόμη πόρο: Κάθε φορά που υπογράφει νέα συλλογική σύμβαση, με τη διοίκηση παίρνει ως επιχορήγηση το 4 τοις χιλίοις από την αύξηση που λαμβάνει κάθε ένας από τους χιλιάδες εργαζόμενους της επιχείρησης (22.000 σήμερα). Ακριβώς επειδή πέρυσι δεν υπεγράφη συλλογική σύμβαση, ο πόρος αυτός εξέλιπε.
Τι εισέπραξε αλήθεια πέρυσι η ΓΕΝΟΠ; Το έγγραφο δείχνει ότι έλαβε από τη ΔΕΗ επιχορήγηση 534.000 ευρώ, ως "κάλυψη ετησίων δαπανών προϋπολογισμού ΓΕΝΟΠ" και ως "κάλυψη δαπανών για δραστηριότητες που αφορούν σε θέματα της ΔΕΗ" (ημερίδες, σεμινάρια, κλπ). Και επιπλέον 72.000 ευρώ με την αιτιολογία "κάλυψη δαπανών για μετακινήσεις μελών της στο εξωτερικό". Το σύνολο είναι 606.478 ευρώ, στα οποία αν προσθέσουμε τα 2,49 εκ. ευρώ με τα οποία ενισχύθηκε ο Οργανισμός Κοινωνικών Δραστηριοτήτων, το άθροισμα είναι 3,1 εκ. ευρώ, (όσα περίπου και επί διοίκησης Αθανασόπουλου). Αλλά αν σ' αυτά προσθέσουμε και το δάνειο των 500.000 ευρώ, έχουμε 3,6 εκ. ευρώ. Είναι το δεύτερο υψηλότερο ποσό, μετά τα 4,7 εκ. ευρώ της διοίκησης Μανιατάκη, του 2007.
Φωτόπουλος: «Επιχειρούν να σπιλώσουν το συνδικάτο»
Κύκλοι του υπουργείου Περιβάλλοντος επισημαίνουν ότι η υπουργός αμέσως μόλις παρέλαβε τα στοιχεία το Νοέμβριο, τα έστειλε στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, Λέανδρο Ρακιντζή, για να τα ελέγξει. Όσο για τον επικεφαλής της ΓΕΝΟΠ Νίκο Φωτόπουλο, οι επιχορηγήσεις αυτές είναι χρήματα που δίνονται θεσμοθετημένα μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Ο ίδιος εκτιμά πως η επίθεση που δέχεται το συνδικάτο αποσκοπεί στο να το σπιλώσει, σε μια περίοδο που διακυβεύονται πολλά γύρω από το μέλλον της ΔΕΗ. Κατά τον ίδιο δεν είναι τυχαίο που το έγγραφο διέρρευσε σε μια στιγμή που η ΓΕΝΟΠ είχε καταλάβει το κτίριο της ΔΕΗ, αντιδρώντας στα σενάρια ιδιωτικοποιησής της που εξυφαίνονται, και τα οποία έχουν τη σύμφωνη γνώμη των ιδιωτών ανταγωνιστών της. Και επισημαίνει πως όταν μια επιχείρηση έχει τα μεγέθη και τη κερδοφορία της ΔΕΗ, τα ποσά των επιχορηγήσεων αυτών δεν είναι τεράστια, αφού χωρίς χρήματα το συνδικάτο μιας επιχείρησης 22.000 ατόμων δεν μπορεί να λειτουργήσει. Οφείλουμε- λέει- να έχουμε άποψη για τις εξελίξεις, όπως π.χ. αυτές που σχετίζονται με την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρισμού, να δαπανούμε χρήματα για την ανάθεση μελετών σε επιστήμονες, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, και σεμιναρίων στα στελέχη μας, κλπ.
Γιώργος Φιντικάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr