Ειδικότερα, η Ελλάδα ανέλαβε την υποχρέωση να παραχωρήσει δικαιώματα εκμετάλλευσης για τέσσερα λιγνιτικά κοιτάσματα μέσω δημόσιων διαγωνισμών στους οποίους δεν θα έχει δικαίωμα συμμετοχής η ΔΕΗ, ούτως ώστε να διασφαλισθεί ότι οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ στην ελληνική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα έχουν πρόσβαση σε λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη.
Ειδικότερα στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται ότι η Ελλάδα πρότεινε μια σειρά μέτρων τα οποία προτίθεται να θεσπίσει προκειμένου να διασφαλισθεί η πρόσβαση σε λιγνίτη και στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη. Η Ελλάδα πρότεινε την παραχώρηση δικαιωμάτων για την εκμετάλλευση των λιγνιτικών κοιτασμάτων της Δράμας, της Ελασσόνας, της Βεύης και της Βεγόρας, μέσω δημόσιου διαγωνισμού, σε άλλες οντότητες πλην της ΔΕΗ.
Η Ελλάδα έχει επίσης συμφωνήσει να εξασφαλίσει ότι οι επιχειρήσεις που θα αναδειχθούν
νικήτριες στους διαγωνισμούς αυτούς δεν θα πωλούν στη ΔΕΗ τον λιγνίτη τον οποίον θα εξορύσσουν από τα συγκεκριμένα κοιτάσματα. Βάσει των προτάσεων της Ελλάδας, αναφέρει η Επιτροπή, οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ θα διαθέτουν δυνητικά πρόσβαση στο 40% περίπου του συνόλου των εκμεταλλεύσιμων ελληνικών κοιτασμάτων λιγνίτη. Η
Επιτροπή επισημαίνει πως έχει πεισθεί ότι τα προταθέντα μέτρα, εφόσον εφαρμοσθούν, θα εξαλείψουν τα προβλήματα που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό και τα οποία προσδιορίζονται στην απόφαση της Επιτροπής της 5ης Μαρτίου 2008.
Εξάλλου σύμφωνα με την απόφαση, οι διαγωνισμοί για την εκμετάλλευση των λιγνιτωρυχείων της Δράμας, της Ελασσόνας και της Βεγόρας πρέπει οπωσδήποτε να προκηρυχθούν το αργότερο εντός έξι μηνών από την κοινοποίηση της απόφασης, επιπλέον δε τα δικαιώματα παραχώρησης πρέπει πράγματι να χορηγηθούν στους επιτυχόντες υποψηφίους το αργότερο εντός 12 μηνών από την απόφαση.
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής αναφέρεται τέλος ότι σημερινή απόφαση δεν έχει συνέπειες για τις πολιτικές της ΕΕ και των κρατών μελών για την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας, ιδίως αναφορικά με την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με καύσιμο τον λιγνίτη.
Η απόφαση της Επιτροπής καθιστά τις σχετικές προτάσεις νομικώς υποχρεωτικές για την Ελλάδα και τάσσει προθεσμία ενός έτους για την υλοποίηση των αναλήψεων υποχρεώσεων.
Η αρμόδια για τον ανταγωνισμό επίτροπος Nίλι Κρος δήλωσε για το θέμα τα εξής:
«Με την απόφαση της Επιτροπής εξασφαλίζεται η παροχή στους ανταγωνιστές της ΔΕΗ δίκαιης πρόσβασης σε λιγνίτη, η οποία έχει καθοριστική σημασία για την είσοδο νέων παικτών στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Εκτιμάται ότι με τον τρόπο αυτό θα εξασφαλισθούν μεγαλύτερα περιθώρια επιλογής προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας για τους έλληνες καταναλωτές και ότι θα ενισχυθεί η ασφάλεια εφοδιασμού».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr