- Καταρχήν την σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου και του φυσικού αερίου σε σχέση με τα επίπεδα του 2008.
- Έπειτα, την αρκετά καλή από πλευράς βροχοπτώσεων υδραυλική χρονιά, που είχε σαν συνέπεια να έχουν γεμίσει οι ταμιευτήρες της επιχείρησης.
- Την μείωση των τιμών των εισαγωγών ηλεκτρικής ενέργειας
- Και την επίσης μείωση της Οριακής Τιμής του Συστήματος.
Αν τα στελέχη της ΔΕΗ αποφεύγουν να προχωρήσουν σε προβλέψεις, θεωρούν βέβαιο ότι το εξάμηνο θα είναι θετικό, γεγονός που προμηνύει ότι το 2009 θα είναι μια κερδοφόρα χρήση (το 2008 αναμένεται να παρουσιάσει ζημιές άνω των 250 εκ. ευρώ).
Τι σημαίνουν τα πολλά υδροηλεκτρικά για τη ΔΕΗ
Καθοριστικός παράγοντας σε αυτή την εξέλιξη- όπως λένε οι της ΔΕΗ- είναι τα νερά. Έπειτα από δύο συνεχόμενες χρονιές έντονης ανομβρίας, το 2009 αναδεικνύεται σε μια εξαιρετική υδραυλική χρονιά. Πριν από λίγες ημέρες, στοιχεία της εταιρείας, έδειχναν ότι τα επίπεδα των υδάτων είχαν ξεπεράσει τα επίπεδα του περασμένου Μαΐου, περίοδο κατά την οποία τα νερά βρίσκονταν μόλις στις 1800GWh. Τα στελέχη της εταιρείας αναφέρουν ότι τα επίπεδα των υδάτων προσεγγίζουν πλέον τις 2.000 GWh. Για να γίνει κατανοητό τι σημαίνει αυτό για τη ΔΕΗ αρκεί να αναφερθεί ότι : Στη χρήση του 2007 η χρήση των υδροηλεκτρικών είχε μειωθεί κατά 49,8% και επισήμως η ΔΕΗ είχε εκτιμήσει ότι η υποκατάσταση της υδροηλεκτρικής παραγωγής από ακριβότερα καύσιμα, της κόστισε 208 εκατ. ευρώ.
Έπεσε η τιμή του εισαγόμενου ρεύματος
Στο εννεάμηνο του 2008, η ΔΕΗ είχε πληρώσει 213 εκατ. ευρώ για εισαγωγές ρεύματος, έναντι 162 εκατ. το ίδιο διάστημα του 2007. Λόγω όμως ακριβώς των πολλών βροχοπτώσεων, το σύνολο των βαλκανικών χωρών, βλέπει τους ταμιευτήρες του να γεμίζουν. Χαρακτηριστική είναι η κίνηση της αλβανικής ΔΕΗ, της KESH, που πρόσφατα μας προσέφερε δωρεάν ρεύμα που της περίσσεψε, με την υποχρέωση να επιστρέψουμε την ενέργεια όταν παραστεί ανάγκη. Αντίστοιχες κινήσεις γίνονται και από τη Βουλγαρία. Το αποτέλεσμα είναι οι εισαγωγές από τα γειτονικά κράτη, να γίνονται πλέον σε συμφέρουσες τιμές.
Πτωτικά πετρέλαιο και φυσικό αέριο
Τον Ιανουάριο, η μέση τιμή του πετρελαίου (τιμή OPEC) κυμαινόταν στα 41,5 δολάρια ενώ η επόμενη τιμολόγηση του φυσικού αερίου θα γίνει με τιμή κάτω από τα 400 δολάρια/ m³. Αντίθετα, στο πρώτο τρίμηνο του 2008 με βάση τις μέσες τιμές του OPEC, το πετρέλαιο κόστιζε 105,16 δολάρια το βαρέλι, το β τρίμηνο 131,22, και το γ τρίμηνο 96,85. Αντίστοιχα μέσα στο έτος η τιμή του φυσικού αερίου είχε φτάσει μέχρι και τα 535 δολάρια/m³. Το αποτέλεσμα για τη ΔΕΗ ήταν να χρειαστεί να καταβάλει στο εννεάμηνο επιπλέον 192 εκατ. ευρώ για αγορά φυσικού αερίου και 254,8 εκατ. ευρώ για υγρά καύσιμα
Που κυμαίνεται η Οριακή Τιμή του Συστήματος
Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με την κάμψη που καταγράφεται -λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης- τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας, έχουν σαν αποτέλεσμα η Οριακή Τιμή του Συστήματος, να διαμορφώνεται σε χαμηλότερα επίπεδα απ ότι πέρυσι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το Νοέμβριο η κάμψη στη ζήτηση, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ήταν της τάξης του 2,23% και το Δεκέμβριο της τάξης του 3,82%.
Το αποτέλεσμα είναι ότι λόγω ακριβώς αυτής της μειωμένης ζήτησης, η ΔΕΗ έχει την «πολυτέλεια» να διατηρεί εκτός συστήματος τις ακριβές της μονάδες, με αποτέλεσμα η Οριακή Τιμή να διαμορφώνεται με βάση τις μονάδες μικρότερου κόστους και επομένως να είναι χαμηλότερη.
Δεν είναι τυχαίο ότι έχει πολλούς μήνες να εμφανιστεί, έστω και για μια ώρα, Οριακή Τιμή πάνω από τα 110 ευρώ. Τέτοια επίπεδα ήταν καθημερινό φαινόμενο κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού του 2008
Ο Ενεργειακός
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr