Κύκλοι της κυβέρνησης αναφέρουν ότι το ελληνικό σύστημα έχει "αντοχές" χωρίς ρωσικό αέριο μέχρι και το τέλος Ιανουαρίου, και ότι στηρίζεται πλέον για να καλύψει τις ανάγκες του στα αποθέματα υγροποιημένου αερίου του σταθμού της ΔΕΠΑ στη Ρεβυθούσα. Αν πάντως η κρίση παραταθεί, και το Φεβρουάριο, τότε πιθανότατα να χρειαστούν περικοπές στη χρήση φυσικού αερίου από τη Βιομηχανία, προκειμένου να συνεχιστεί ομαλά η τροφοδοσία του οικιακού τομέα.
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης ανέφεραν χθες ότι επειδή τα αποθέματα της Ρεβυθούσας επαρκούν για μια εβδομάδα, η ΔΕΠΑ έχει διασφαλίσει την άφιξη 3 φορτίων μέσω πλοίων (από Γαλλία, κ.ά.), το τελευταίο από τα οποία φτάνει στις 26 Ιανουαρίου. Το πρώτο από αυτά θα καταπλεύσει στις 12 Ιανουαρίου, μεταφέροντας σύμφωνα με τις ίδιες πηγές "ποσότητες υγροποιημένου αερίου, ικανές για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες των οικιακών και βιομηχανικών πελατών μέχρι τουλάχιστον το τέλος του μήνα, εφόσον η κρίση στις σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας συνεχιστεί μέχρι τότε". "Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας τόσο για τους οικιακούς καταναλωτές, όσο και για τη βιομηχανία", ανέφερε χθες σε δηλώσεις του ο υπ. Ανάπτυξης Χρ. Φώλιας, μετά το τέλος έκτακτης σύσκεψης που συγκάλεσε χθες με τους αρμόδιους φορείς.
Η μειωμένη ζήτηση λόγω της οικονομικής κρίσης, μας ευνοεί
Αν και η εξάρτηση μας από τη Ρωσία είναι μεγάλη, εντούτοις όπως τονίζουν υψηλά ιστάμενες πηγές της ΔΕΠΑ, η δυναμικότητα του σταθμού της Ρεβυθούσας σε επανεριοποίηση υγροποιημένου αερίου ανέρχεται σε 12-13 εκατομμύρια κυβικά την ημέρα και υπερβαίνει κατά πολύ την ημερήσια ζήτηση που ανέρχεται σε περίπου 9,5 εκατομμύρια κυβικά. Η κατανάλωση των 9,5 εκατ. κυβικών την ημέρα είναι μειωμένη μέχρι και κατά 50% από την κανονική των 14-15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων που θα ήταν μια συνηθισμένη κρύα ημέρα του χειμώνα στην Ελλάδα.
Η συγκυρία δηλαδή ευνοεί την Ελλάδα, διότι συμπίπτει με το φαινόμενο της μειωμένης ζήτησης τόσο σε φυσικό αέριο όσο και σε ηλεκτρισμό, (σημαντικό μέρος του οποίου παράγεται από αέριο) που καταγράφεται τους τελευταίους μήνες λόγω της κρίσης. Αν η ζήτηση δεν ήταν μειωμένη, λόγω της κρίσης και της πολύ υψηλής την περίοδο αυτή τιμής του αερίου (εδώ και μήνες τόσο η ΔΕΗ όσο και άλλες βιομηχανίες υποκαθιστούν το φυσικό αέριο με άλλα φθηνότερα καύσιμα, όπως μαζούτ) η κατανάλωση θα ήταν πολύ μεγαλύτερη, και άρα το πρόβλημα για την Ελλάδα πολύ εντονότερο.
Τι σημαίνει η κρίση για τη ΔΕΗ
Αν πάντως η ρωσο-ουκρανική διένεξη παραταθεί, πηγές της ΔΕΠΑ αναφέρουν ότι οι περικοπές στη βιομηχανία θα είναι αναπόφευκτες, προκειμένου να μην υπάρξουν επιπτώσεις στον οικιακό τομέα. Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου, οι πρώτοι που θα πληγούν θα είναι οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών, οι οποίες θα πρέπει να μετατρέψουν τη λειτουργία τους από φυσικού αερίου σε μαζούτ. Όλες αυτές οι μονάδες διαθέτουν αποθέματα ασφαλείας περίπου 2 εβδομάδων σε πετρέλαιο ντίζελ και οποιαδήποτε στιγμή μπορούν να αλλάξουν το καύσιμο από αέριο σε πετρέλαιο, προκειμένου να συνεχιστεί η ηλεκτροπαραγωγή (γι' αυτό και ονομάζονται συνδυασμένου κύκλου).
Η πρώτη επίπτωση
Στο πλαίσιο αυτό χθες η μονάδα της ΔΕΗ στη Κομοτηνή έπαψε αργά χθες το απόγευμα να λειτουργεί με φυσικό αέριο, και άρχισε να χρησιμοποιεί μαζούτ. Νωρίτερα είχε προκύψει πρόβλημα, όταν υπήρξε απότομα περικοπή στο 50% της ροής αζέρικου αερίου με το οποίο τροφοδοτείται η Ελλάδα δια μέσω της Τουρκίας. Δηλαδή έναντι των 2 εκατομμυρίων κυβικών που παρελάμβανε η χώρα μας δια μέσω του Τουρκικού δικτύου, από χθες τα ξημερώματα άρχισε να παραλαμβάνει κάτι λιγότερο από 1 εκατομμύρια κυβικά μέτρα. Η τουρκική BOTAS απέδωσε την μείωση αυτή στην ανισορροπία που προκλήθηκε στο δίκτυο της Βαλκανικής, λόγω της διακοπής της ροής ρώσικου αερίου, από το οποίο παραλαμβάνει και η Τουρκία μέσω της Βουλγαρίας.
Καθησυχάζει η ΔΕΠΑ
Αναφορικά με τη σημερινή επιστολή του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, σε σχέση με την τροφοδοσία φυσικού αερ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr