Και προσέθεταν ότι η εξασφάλιση των 13,5 δις. ευρώ που προβλέπει το νέο σχέδιο της επιχείρησης για επενδύσεις σε νέες μονάδες, δίκτυα και γραμμές μεταφοράς μέχρι το 2014, στηρίζεται σε παραδοχές, εν πολλοίς αστήρικτες.
Καταρχήν, τα δύο σενάρια για τις αυξήσεις στα τιμολόγια (23% και 35% αντίστοιχα) από τα οποία και θα προέλθει σημαντικό μέρος των 13,5 δισ. ευρώ, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υιοθετηθούν από την κυβέρνηση. Το ερώτημα επομένως για το πώς θα χρηματοδοτηθεί το επενδυτικό πρόγραμμα -μαμούθ της ΔΕΗ, τέθηκε έντονα χθες από τους αναλυτές
Κληθείς ο κ. Αθανασόπουλος να παρουσιάσει ένα εναλλακτικό σχέδιο εξεύρεσης πόρων, απάντησε πως θα εξετασθούν «ο δανεισμός, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ ή τυχόν πώληση συμμετοχών της» (εννοώντας στη ΔΕΠΑ ή στη ΛΑΡΚΟ).
Το να αυξηθεί όμως το μετοχικό της κεφάλαιο ή να πουλήσει συμμετοχές, δεν το αποφασίζει η εκάστοτε διοίκηση της ΔΕΗ αλλά ο βασικός της μέτοχος, δηλαδή ο υπουργός Οικονομίας. Όσο για έναν μεγάλης έκτασης δανεισμό θα αύξανε σημαντικά το καθαρό της χρέος, με αρνητικές επιπτώσεις στην κερδοφορία της.
Φιλόδοξος ο στόχος για εξοικονόμηση 500 εκ. ευρώ το χρόνο
Εντύπωση προκάλεσε σε κάποιους και το γεγονός ότι το όλο σχέδιο βασίζεται στην παραδοχή ότι η τιμή του πετρελαίου τα επόμενα χρόνια θα κυμανθεί μεσοσταθμικά στα 65 δολάρια το βαρέλι. «Αν δηλαδή για κάποιο λόγο η τιμή του βαρελιού αυξηθεί, το σχέδιο ακυρώνεται ;» , αναρωτιόταν αναλυτής, που θεωρούσε τα 65 δολάρια λανθασμένη εκτίμηση.
’λλο σημείο που κρίνεται αρκούντως «φιλόδοξο» από τους αναλυτές είναι ο στόχος της εξοικονόμησης από λειτουργικές δαπάνες, 500 εκ. ευρώ ετησίως ως το 2014. «Δεδομένου ότι μέχρι σήμερα η ΔΕΗ, ελάχιστα έχει εξοικονομήσει από τα 700 εκ. ευρώ ετησίως όπως της είχε συστήσει να κάνει το 2007 ο ξένος οίκος Booz Allen Hamilton, γιατί να πιστέψουμε τώρα τα λεγόμενα του προέδρου της;», έλεγε χαρακτηριστικά ξένος αναλυτής.
Τα περισσότερα ερωτηματικά ωστόσο προκάλεσε το γεγονός ότι μέσα σε μια εβδομάδα ο πρόεδρος «πήρε πίσω» τα αρχικά ποσοστά των αυξήσεων. Τι μπορεί να άλλαξε σε επτά ημέρες, ώστε να αναθεωρήσει προς τα κάτω τις προβλέψεις του, αναρωτιόνταν αρκετοί.
Γιατί σχεδίασε και ανακοίνωσε η ΔΕΗ ένα νέο πλάνο, λαμβάνοντας υπόψιν της ως τιμή του πετρελαίου τα 65 δολάρια, αντί για τα 80 δολ του αρχικού πλάνου ;
Ήρθαν άραγε στην κατοχή της νεότερες εκτιμήσεις διεθνών οίκων για την τιμή του βαρελιού (που εμείς δεν γνωρίζουμε) ;
Η μήπως αυτό εξυπηρετεί αποκλειστικά τη βελτίωση του κοινωνικού της προφίλ και την αποκατάσταση των ούτως ή άλλως διαταραγμένων σχέσεων της με την κυβέρνηση ;
Τα ερωτήματα αυτά απασχόλησαν τους αναλυτές, και όπως έλεγαν αρκετοί, αν ισχύει το τελευταίο μήπως το νέο busness plan βρίσκεται στον αέρα;
Ο Ενεργειακός
energiakos@reporter.gr
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr