Στη συνάντηση που έγινε νωρίτερα το πρωί με πρωτοβουλία του υπουργού Ανάπτυξης, και με τη παρουσία του προέδρου της ΔΕΗ Τ. Αθανασόπουλου και του επικεφαλής του ομίλου Μυτιληναίου Ευ. Μυτιληναίο, ο κ. Χρήστος Φώλιας, δεσμεύτηκε σύμφωνα με τις πληροφορίες να συμβάλει ώστε να βρεθεί μια «χρυσή τομή».
Οι ίδιες πηγές ανέφεραν μάλιστα ότι το ζήτημα της συνέχισης της σύμβασης μεταξύ των δύο πλευρών, έχει «φύγει» πλέον από την ευθύνη της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού, και ότι το έχει αναλάβει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά και το υπ. Οικονομίας (ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ). Πάντως σύμφωνα με τις πληροφορίες στο μεσοδιάστημα και μέχρι να βρεθεί οριστική λύση το πιθανότερο είναι η Αλουμίνιον να συνεχίσει να παίρνει ρεύμα από τη ΔΕΗ.
Κύκλοι της ΑτΕ, πάντως ανέφεραν στο R, ότι σε κάθε περίπτωση, και εφόσον η ΔΕΗ καταγγείλει τη σύμβαση από τη Δευτέρα, τότε αποτελεί μονόδρομος η σταδιακή μείωση της παραγωγής του εργοστασίου.
Τι λένε τα δύο μέρη
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση που έγινε, ο κ. Αθανασόπουλος επέμεινε ότι θα καταγγείλει τη σύμβαση, αν ως τη Δευτέρα η ΑτΕ δεν της εξοφλήσει τις οφειλόμενες από την 1η Ιουλίου 2008 υποχρεώσεις της, λόγω της αύξησης του τιμολογίου Α150 κατά 10%. Απαντώντας η άλλη πλευρά, επέμεινε ότι η καταγγελία της σύμβασης είναι παράνομη και καταχρηστική και τόνισε ότι θα εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα για την ανατροπή της.
Τι απαντά η ΔΕΗ στους εργαζόμενους της Αλουμίνιον
Απαντώντας πάντως στους φόβους που εξέφρασαν χθες οι εργαζόμενοι της Αλουμίνιον ότι τυχόν διακοπή της σύμβασης συνεπάγεται αβεβαιότητα για το εργασιακό τους μέλλον, η ΔΕΗ επισημαίνει ότι δεν έχει καμία απολύτως αντίρρηση να συνεχίσει να έχει πελάτη της την ΑτΕ.
Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση της ΔΕΗ : «Η καταγγελία της σύμβασης προμήθειας δεν σημαίνει τίποτα άλλο πέραν του ότι η ΔΕΗ δεν επιθυμεί να εκπροσωπεί ένανπελάτη της, που δεν δέχεται να καταβάλλει το τιμολόγιο πελατών υψηλής τάσης (Α-150), διεκδικώντας προνομιακή τιμολόγηση σε σχέση με όλους τους λοιπούςβιομηχανικούς πελάτες της.
Πρέπει να γίνει κατανοητό από όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη ότι η ΔΕΗ ούτε επιθυμεί ούτε δικαιούται να επιβάλλει τη διακοπή της ηλεκτροδότησης της ΑτΕ, όπως άλλωστεέμμεσα ομολογείται και από την ίδια την ΑτΕ σε προχθεσινό εξώδικό της. Σε αυτό αναφέρει ότι έχει τη δυνατότητα να εξεύρει άλλους εναλλακτικούς προμηθευτές, απλώς με μεγαλύτερο κόστος για την ίδια. Υπενθυμίζεται ότι μεταξύ των εν δυνάμει εναλλακτικών προμηθευτών της είναι και η ίδια η ΑτΕ μέσω της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της.
Με απλά λόγια, εφόσον η ΑτΕ δηλώσει άλλο προμηθευτή δεν τίθεται θέμα διακοπής της ηλεκτροδότησής της. Είναι φανερό ότι η σχετική επιλογή και ευθύνη είναι αποκλειστικά δική της.
Με βάση τα παραπάνω, οι θέσεις της ΔΕΗγια τη διένεξή της με την ΑτΕ είναι οι ακόλουθες :
1. Η ΔΕΗ επιθυμεί να έχει ως πελάτη την ΑτΕ, όπως και κάθε άλλη ελληνική βιομηχανία
2. Διενέξεις μεταξύ επιχειρήσεων τέτοιας φύσεως είναι συνήθεις στον επιχειρηματικό κόσμο και επιλύονται από τα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα, δηλαδή τα Δικαστήρια, στα οποία άλλωστε έχει προσφύγει η ΑτΕ, χωρίς όμως να έχει δικαιωθεί.
Υπογραμμίζεται ότι πρόσφατη κρίση Δικαστηρίου στις 22 Οκτωβρίου 2008 δικαίωσε τη ΔΕΗ και απέρριψε αίτημα της ΑτΕ για χορήγηση Προσωρινής Διαταγής, δυνάμει της οποίας η ΔΕΗ θα υποχρεωνόταν να συνεχίσει να την προμηθεύει με ηλεκτρική ενέργεια χωρίς την αύξηση του 10%.
Όπως, λοιπόν, η ΔΕΗ θα συμμορφωνόταν με μια δικαστική κρίση που δεν θα την δικαίωνε, το αντίστοιχο θα ανέμενε κανείς και από την ΑτΕ, δηλαδή να καταβάλλει τη διαφορά της αύξησης του 10% στο τιμολόγιο Α-150, συνεχίζοντας την απόλυτα σεβαστή προσπάθειά της να δικαιωθεί από τα αρμόδια Δικαστήρια»
Ο Ενεργειακός
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr