Η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων ΣΒΑΠ, ΣΒΘΣΕ, ΣΘΕΒ, ΣΕΒΠΕ&ΔΕ και ΣΒΣΕ, εστίασε στο νέο πλαίσιο για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις (ΠΠΔ), οι οποίες αποτελούν σημαντικό βήμα για την απλοποίηση και τον εκσυγχρονισμό των αδειοδοτικών διαδικασιών στη μεταποίηση αλλά και για την πιο αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος.
Καλωσορίζοντας τους συμμετέχοντες, ο Δρ. Γιώργος Ξηρογιάννης, Γενικός Διευθυντής ΣΕΒ, τόνισε τα πολλαπλά οφέλη του νέου πλαισίου των ΠΠΔ για τις επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι απλοποιημένες και ταχύτερες διαδικασίες σε περισσότερες από 200 κατηγορίες μεταποιητικών δραστηριοτήτων, η εξασφάλιση ενός υψηλότερου επίπεδου περιβαλλοντικής προστασίας χάρη στους νέους κανόνες, η πληρέστερη εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό πλαίσιο και η ενίσχυση της ασφάλειας δικαίου των επενδύσεων λόγω σαφέστερων όρων.
Χαιρετισμό στην Εκδήλωση απηύθυνε η Υφυπουργός Ανάπτυξης κυρία Άννα Μάνη – Παπαδημητρίου. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι η ΚΥΑ για τις νέες ΠΠΔ που συνυπέγραψε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κύριο Θεόδωρο Σκυλακάκη τον περασμένο Ιούλιο, αποτελεί μία εμβληματική αλλαγή, καθώς με τη νέα νομοθεσία «πλήθος μεταποιητικών δραστηριοτήτων υπάγονται σε ένα νέο, περισσότερο λειτουργικό πλαίσιο, προσφέροντας πολλαπλά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα σε σχέση με το παρελθόν». Ακόμη αναφέρθηκε σε δύο επιπλέον πρωτοβουλίες του Υπουργείου Ανάπτυξης που επίσης στηρίζουν έμπρακτα τον μεταποιητικό τομέα και τη βιομηχανία της χώρας: στο νέο πλαίσιο για τους χειριστές ανυψωτικών μηχανημάτων και στο νέο ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα αδειοδοτήσεων και ελέγχων “OPEN BUSINESS”.
Στο Α' Μέρος της εκδήλωσης, συμμετείχαν η Γενική Γραμματέας Βιομηχανίας κυρία Βασιλική Λοΐζου και ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριος Πέτρος Βαρελίδης. Βασικό αντικείμενο της συζήτησης, ήταν η ευρύτερη μεταρρύθμιση της αδειοδότησης και τα ορόσημα που έχουν επιτευχθεί έως σήμερα, με επιστέγασμα της νέες ΠΠΔ. Συντονιστής της συζήτησης του Α Μέρους, ήταν ο κ. Παναγιώτης Σκιαδάς, Επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας «Αδειοδότηση Έργων & Δραστηριοτήτων» του ΣΕΒ και Deputy Chief Services Officer, Energy & Sustainability στον όμιλο Viohalco.
Στις τοποθετήσεις της, η κυρία Λοΐζου ανέλυσε συνοπτικά τις βασικότερες μεταρρυθμίσεις στον τομέα των αδειοδοτήσεων, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην ενοποίηση των δύο συστημάτων κατάταξης της μεταποίησης (βαθμοί όχλησης και περιβαλλοντικές κατατάξεις), που υλοποιήθηκε το 2020. Ειδικά για τη βιομηχανία διαπιστώνει ότι χάρη και στο νέο πλαίσιο των ΠΠΔ δημιουργείται ένα «τελείως διαφορετικό τοπίο για τις αδειοδοτήσεις της βιομηχανίας σε σχέση με ότι ίσχυε πριν από 10 χρόνια». Επιπλέον, υπογράμμισε ότι οι νέες ΠΠΔ συμπληρώνουν το νέο πλαίσιο για τα Επιχειρηματικά Πάρκα και ειδικότερα τη δυνατότητα μετάπτωσης ορισμένων δραστηριοτήτων σε χαμηλότερη περιβαλλοντική κατηγορία.
Στο πλαίσιο των επερχόμενων δράσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης, η κυρία Λοΐζου ανακοίνωσε ότι το Ηλεκτρονικό Σύστημα αδειοδοτήσεων και Ελέγχων “OPEN BUSINESS” θα τεθεί σύντομα σε λειτουργία, καθώς εκκρεμούν ορισμένες ρυθμιστικές και τεχνικές βελτιώσεις. Τέλος, αναφέρθηκε και σε δύο ακόμη σημαντικές εξελίξεις που αναμένεται να συμβάλλουν στην καλύτερη εφαρμογή του νέου πλαισίου των ΠΠΔ: η πρώτη αφορά στην επικαιροποίηση του ερωτηματολογίου που συμπληρώνουν οι μεταποιητικές εγκαταστάσεις κατά το πρώτο στάδιο της αδειοδότησης. Η δεύτερη αφορά στην έκδοση ενός «Οδηγού Εφαρμογής» των νέων ΠΠΔ, όπου θα περιγράφεται με απλό, σαφή και κατανοητό τρόπο η εφαρμογή των νέων κανόνων.
Ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κύριος Πέτρος Βαρελίδης, αναφέρθηκε με τη σειρά του στις σημαντικότερες αλλαγές του θεσμικού πλαισίου περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων από την ψήφιση του εμβληματικού νόμου 4014/2011, έως σήμερα. Ο κ. Βαρελίδης, υπογράμμισε μεταξύ άλλων την ανάγκη συνεχούς εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις τεχνολογικές, ρυθμιστικές και άλλες εξελίξεις.
Αναφερόμενος στις νέες ΠΠΔ, τόνισε τα βασικά πλεονεκτήματα από την ύπαρξη σαφών, διαφανών και προτυποποιημένων κανόνων και διαδικασιών, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι η εμπειρία από τη χρήση τους δείχνει ότι διασφαλίζονται στην πράξη ίσοι κανόνες ανταγωνισμού και υψηλότερο επίπεδο περιβαλλοντικής προστασίας.
Ο κ. Βαρελίδης αναφέρθηκε, επίσης, στις νεότερες προβλέψεις της περιβαλλοντικής νομοθεσίας σχετικά με τη δυνατότητα πραγματοποίησης διαφοροποιήσεων μικρής κλίμακας περιβαλλοντικά αδειοδοτημένου έργου και στα ειδικότερα κριτήρια που θεσπίζονται ανά είδος δραστηριότητας για την αξιολόγηση των αλλαγών, ρυθμίσεις που συμβάλλουν στην περαιτέρω διευκόλυνση και επιτάχυνση των διαδικασιών.
Το Β' Μέρος της εκδήλωσης, είχε ως θέμα την παρουσίαση του «οδικού χάρτη για την εφαρμογή του νέου πλαισίου για τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις» με ειδικότερες αναφορές στη διαδικασία υπαγωγής σε ΠΠΔ, τις νεότερες υποχρεώσεις, τα αναμενόμενα οφέλη αλλά και τα εκκρεμή ζητήματα για τις επιχειρήσεις. Ο συντονισμός του Β μέρους έγινε από κυρία Κατερίνα Αδάμ, Ομ. Καθηγήτρια ΕΜΠ και Επιστημονική Σύμβουλο της εταιρίας ECHMES σε θέματα περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης, η οποία επιβεβαίωσε ότι το νέο πλαίσιο φαίνεται να διευκολύνει τη λειτουργία των μεταποιητικών δραστηριοτήτων, χωρίς έκπτωση στην περιβαλλοντική προστασία.
Η κα Ολυμπία Αντωνίου, Αν. Προϊσταμένη του Τμήματος Α΄ Βιομηχανικών Δραστηριοτήτων και Ειδικών Έργων, της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφέρθηκε στις νέες ΠΠΔ υπογραμμίζοντας ότι η νέα περιβαλλοντική κατηγοριοποίηση βασίστηκε στις προβλέψεις της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Σχετικά με το περιεχόμενο των νέων ΠΠΔ, η κυρία Αντωνίου επεσήμανε ότι ενσωματώθηκαν νέοι όροι και καλύφθηκαν κενά, προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος .
Ο κ. Νικόλαος Παπανικολάου, Προϊστάμενος Τμήματος Α’ Θεσμικού Πλαισίου Αδειοδότησης Μεταποίησης και Εφοδιαστικής Αλυσίδας, ΥΠΑΝ, παρουσίασε το ιστορικό των ΠΠΔ και ανέλυσε τις βελτιώσεις στο Ερωτηματολόγιο αδειοδότησης . Ο κύριος Παπανικολάου ανακοίνωσε ότι η έκδοση «Οδηγού Εφαρμογής» των ΠΠΔ θα πρέπει να αναμένεται στις αρχές του 2025 ενώ διαπίστωσε ότι θα πρέπει να προχωρήσει και μία αντίστοιχη πρωτοβουλία για την αποσαφήνιση του πλαισίου ελέγχων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης, σε συνέχεια των νέων ΠΠΔ.
Κλείνοντας την εκδήλωση, ο κ. Μιχάλης Μητσόπουλος, Διευθυντής Τομέα Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος και Ρυθμιστικών Πολιτικών ΣΕΒ, παρουσίασε συνοπτικά τα βασικά συμπεράσματα της εκδήλωσης, τονίζοντας ότι ενώ έχει σημειωθεί μεγάλη πρόοδος, η προσπάθεια βελτίωσης του επιχειρηματικού περιβάλλοντος πρέπει να συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ και τα μέλη του θα συνεχίσουν να παρακολουθούν στενά και να καταγράφουν τις ειδικότερες ανάγκες με στόχο την περαιτέρω βελτίωσή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr