Σύμφωνα με μετάδοση του Reuters, αυτή η «προσθήκη» στην απαίτηση του δείκτη μόχλευσης των τραπεζών, ο οποίος μετρά το βασικό κεφάλαιο μιας τράπεζας ως ποσοστό του συνολικού ενεργητικού της, εφαρμόστηκε σε υπερδιπλάσιες τράπεζες σε σχέση με πέρυσι και είχε αξία μεταξύ 10 και 40 μονάδων βάσης.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλλαγή στην ετήσια αξιολόγηση της ΕΚΤ για τις 113 τράπεζες που παρακολουθεί, τις οποίες σε γενικές γραμμές βρίσκει σε καλή κατάσταση.
«Η ποιότητα του ενεργητικού των ευρωπαϊκών τραπεζών είναι ισχυρή, έχουν συνολικά σταθερή κεφαλαιακή θέση, καλά επίπεδα κερδοφορίας και αποτελούν αξιόπιστη πηγή χρηματοδότησης και χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών για τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», δήλωσε η ανώτατη εποπτική αρχή της ΕΚΤ Κλαούντια Μπουχ.
Παρόλα αυτά, η ΕΚΤ επέβαλε περαιτέρω πρόσθετα κεφάλαια σε 18 τράπεζες που διαπίστωσε ότι δεν είχαν σχηματίσει επαρκείς προβλέψεις για ανεξόφλητα δάνεια, από 20 πέρυσι.
Εννέα τράπεζες αντιμετώπισαν πρόσθετες απαιτήσεις για την έκθεσή τους σε υπερχρεωμένους δανειολήπτες, ή αλλιώς «χρηματοδότηση με μόχλευση» κατά την ορολογία της αγοράς. Η ΕΚΤ δεν ανέφερε κανέναν δανειστή, όπως είναι η πολιτική της.
Το επόμενο έτος, η ΕΚΤ θα επικεντρώσει το εποπτικό της έργο στους γεωπολιτικούς κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών κυρώσεων και των κυβερνοεπιθέσεων, και σε μια πιο υποτονική οικονομία.
«Τα δυσμενή γεωπολιτικά γεγονότα συχνά δεν έχουν τιμολογηθεί από τις χρηματοπιστωτικές αγορές, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε απότομη αναπροσαρμογή των κινδύνων εάν τέτοια γεγονότα υλοποιηθούν», δήλωσε η Μπουχ. «Όσον αφορά την πραγματική οικονομία, το υψηλότερο κόστος για τις επιχειρήσεις και οι διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο θα μπορούσαν να αυξήσουν τον πιστωτικό κίνδυνο».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr