Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Όπως αναφέρεται:
“ Ο ΣΕΒ χαιρετίζει την Έκθεση Draghi για το μέλλον της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας και για μία Ευρώπη που με ρεαλισμό, θα μεριμνά για την ευημερία των πολιτών της, θα στηρίζει τις επιχειρήσεις της, θα φροντίζει για το περιβάλλον, και θα παρέχει ίσες ευκαιρίες.
Η ευρωπαϊκή ανταγωνιστική υστέρηση αποτελεί μια δύσκολη πραγματικότητα που οι ευρωπαϊκές και ελληνικές επιχειρήσεις βιώνουν τα τελευταία χρόνια. Η Έκθεση τονίζει την άμεση ανάγκη μεγάλης επενδυτικής κινητοποίησης προκειμένου να αντιστραφεί αυτή η πτωτική πορεία.”
Παράλληλα ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι:
“ Η δημοσίευση της Έκθεσης, που όλοι στην Ευρώπη περιμέναμε εδώ και καιρό, ελπίζουμε να αποτελέσει τη βάση για μια βιομηχανική στρατηγική με όραμα και θαρραλέες πολιτικές που θα επιτρέψει στην Ευρώπη να παραμείνει ανταγωνιστική απέναντι στους μεγάλους και διαρκώς εξελισσόμενους παγκόσμιους ανταγωνιστές της. Ο ΣΕΒ θα προχωρήσει σε μια ενδελεχή ανάλυση της Έκθεσης Draghi, των αξόνων και προτεραιοτήτων της, προκειμένου να συμμετάσχει εποικοδομητικά στη δημόσια διαβούλευση για τις απαραίτητες πολιτικές, σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο.”
Να σημειωθεί ότοι ο πρώην επικεφαλής της ΕΚΤ αναφέρει ως βασικά σημεία για την επόμενη μέρα της ΕΕ σε σχέση με τον ανταγωνισμό της με την Κίνα και τις ΗΠΑ και την υστέρηση της τεχνολογίας και της καινοτομίας σε σχέση με τις ΗΠΑ και την Κίνα, ότι απαιτείται μια πιο ολοκληρωμένη σκέψη για την έρευνα σε ολόκληρη την Ευρώπη, λιγότερο ασφυκτική γραφειοκρατία και περισσότερη χρηματοδότηση,
Ο Μάριο Ντράγκι υποστηρίζει ότι για να ανακτήσει η ΕΕ την ανταγωνιστικότητά της και να καλύψει το αυξανόμενο χάσμα παραγωγικότητας σε σχέση με τις ΗΠΑ, χρειάζονται επενδύσεις έως 800 δισ. Ευρώ ετησίως. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ευρωπαϊκή οικονομία αντιστοιχεί στο 50% αυτής των ΗΠΑ, ενώ μόλις πριν από 15 χρόνια ήταν σχεδόν ίσες. Οι νέες αυτές επενδύσεις που προτείνει ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ ισοδυναμεί με περίπου το 4,5 του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, πολύ υψηλότερο ακόμη και από το Σχέδιο Μάρσαλ για την ανοικοδόμηση της Ευρώπης μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Ο κ. Ντράγκι παροτρύνει τα κράτη-μέλη να αντεπεξέλθουν στις προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, την ώρα που η Γερμανία επιμένει στον δημοσιονομικό συντηρητισμό. Υπογραμμίζει πως η ΕΕ δεν αξιοποιεί τη δυνατότητα να έχει συλλογική διαπραγματευτική ισχύ στις αγορές ενέργειας, παρά το ότι είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου στον κόσμο, ενώ εξαρτάται υπερβολικά από τις τιμές spot των αγορών.
Γιώργος Αλεξάκης