Η κατασκευή του πιο ισχυρού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη εξελίσσεται βάσει χρονοδιαγράμματος και το έργο μένει ανεπηρέαστο από τις ευρύτερες συγκυρίες.
Το σχέδιο προβλέπει πως μέχρι τον Μάιο θα έχει ολοκληρωθεί η δοκιμαστική λειτουργία και μέσα στο καλοκαίρι θα τεθεί σε κανονική λειτουργία. Η μονάδα έχει τη δυνατότητα να αποδίδει 826MW , καθιστώντας τη, το πιο ισχυρό εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα και έναν από τους μεγαλύτερους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής στην Ευρώπη.
Ο προϋπολογισμός του έργου άγγιξε τα 300 εκατομμύρια ευρώ. Με την επένδυση αυτή, η Mytilineos γίνεται η πρώτη ιδιωτική εταιρεία που συνεισφέρει στο εθνικό ενεργειακό σύστημα με μία μονάδα τελευταίας τεχνολογίας, ενόψει της ενεργειακής μετάβασης της χώρας. Το καύσιμο της μονάδας ηλεκτροπαραγωγής θα είναι το φυσικό αέριο.
Η νέα μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο είναι όχι μόνο εντυπωσιακή ως project αλλά και ως ένα έργο που θα παίξει κρίσιμο ρόλο στην ενεργειακή επάρκεια της χώρας. Η νέα μονάδα θα συμβάλλει ουσιαστικά στη στήριξη του ενεργειακού συστήματος και στην κάλυψη της ζήτησης που θα απαιτηθεί μετά και την απόσυρση των παλαιότερων μονάδων του συστήματος.
Με τη λειτουργίας της νέας μονάδα συνολικά θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια άνω του 1,7GW. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως θα καλύπτει περίπου το 20% των ημερήσιων αναγκών της χώρας. Αυτό το ποσοστό δεν συμπεριλαμβάνει τις ΑΠΕ και τη μονάδα στην Κόρινθο. Είναι σήμερα ένα από τα 10 μεγαλύτερα έργα (δημόσια ή ιδιωτικά) που είναι υπό κατασκευή στην Ελλάδα, τηρώντας με αυστηρότητα το χρονοδιάγραμμα. To νέο εργοστάσιο θα χρησιμοποιεί φυσικό αέριο, ως ήπια γέφυρα μετάβασης στην εποχή της «πράσινης ενέργειας».
Εξίσου σημαντικό είναι πως αναβαθμίζεται η Κεντρική Ελλάδα, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, ενισχύεται η τοπική οικονομία (το εργοστάσιο βρίσκεται στην βόρεια ακτή του Κορινθιακού Κόλπου) αλλά και συνολικά η εθνική οικονομία.
Το φυσικό αέριο κατά την καύση του εκπέμπει λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα υπόλοιπα συμβατικά καύσιμα, ενώ ένας σταθμός CCGT υπολογίζεται ότι εκπέμπει κάτω από το ένα τέταρτο των εκπομπών μιας θερμικής λιγνιτικής μονάδας.
Πιο συγκεκριμένα η παραγωγή εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα φτάνει το ποσό των 250kg / MWh ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει. Σήμερα οι λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ παράγουν 1,5 τόνο περίπου, από 1,2 -1,5 τόνους, 1.200 έως 1.400 λοιπόν kg διοξειδίου του άνθρακα / MWh.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr