Οι δύο άμεσα εμπλεκόμενες χώρες θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα (28/2) διαπραγματεύσεις στα σύνορα Ουκρανίας – Λευκορωσίας, αν και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εμφανίζεται αισιόδοξος για την έκβασή του.
Βέβαια, αν και αρχικά είχε ρίξει τα βέλη του, λέγοντας ότι άπαντες έχουν αφήσει τη χώρα του μόνη της, πλέον χαιρέτισε τον σχηματισμό ενός διεθνούς «συνασπισμού» χωρών που παρέχουν βοήθεια.
Η πρόεδρος της Κομισιόν Oύρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε τις νέες κυρώσεις προς τη Ρωσία, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν το κλείσιμο του εναέριου χώρου της ΕΕ για αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής άδειας ή ρωσικού ελέγχου, όπως ήδη είχαν αρχίσει να κάνουν πολλές χώρες της Ένωσης, καθώς και τη «σίγαση» στην Ευρώπη ρωσικών ΜΜΕ, των κρατικών Russia Today και Sputnik.
Βοήθεια από πολλές χώρες
Συνεχής είναι και η βοήθεια που φτάνει από τις ευρωπαϊκές χώρες. Η Ελλάδα έστειλε αμυντικό υλικό, καθώς και ανθρωπιστική βοήθεια, μια κίνηση που χαιρέτισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν.
Ακόμη και η Γερμανία που είχε ενστάσεις στην αποστολή οπλισμού στο Κίεβο ενέκρινε τελικά την αποστολή αντιαρματικών και αντιαεροπορικών πυραύλων, με τον Όλαφ Σολτς, μάλιστα, να είναι λάβρος για τον Βλαντιμίρ Πούτιν μιλώντας στη γερμανική Βουλή.
Στρατιωτικό υλικό στο Κίεβο στέλνουν και Γαλλία, Ολλανδία, Βέλγιο, Τσεχία, Πορτογαλία, Εσθονία, Λιθουανία, Λετονία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία.
Επίσης, η Δανία θα επιτρέψει στους εθελοντές να ενταχθούν στις διεθνείς ταξιαρχίες που θέλει να σχηματίσει η Ουκρανία για να πολεμήσει εναντίον της ρωσικής εισβολής.
Ιστορική κίνηση από τη Σουηδία
Σε μια ιστορική κίνηση, η Σουηδία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό και άλλη βοήθεια για πρώτη φορά έπειτα από 83 χρόνια!
Ανακοινώνοντας την απόφαση, η πρωθυπουργός Μαγκνταλένα Άντερσον είπε ότι είναι η πρώτη φορά που η Σουηδία θα στείλει όπλα σε μια χώρα που βρίσκεται σε σύγκρουση μετά τη σοβιετική εισβολή στη Φινλανδία το 1939, κίνηση ενδεικτική του διεθνούς κλίματος.
Η κ. Άντερσον πρόσθεσε ότι οι αποστολές θα περιλαμβάνουν 5.000 εκτοξευτές αντιαρματικών μίας χρήσης, 5.000 αλεξίσφαιρα και 5.000 κράνη καθώς και 135.000 πακέτα σιτηρέσιο.
«Το συμπέρασμά μου είναι τώρα ότι η ασφάλειά μας εξυπηρετείται καλύτερα όταν υποστηρίζουμε την ικανότητα της Ουκρανίας να αμυνθεί ενάντια στη Ρωσία» ανέφερε χαρακτηριστικά η πρωθυπουργός της Σουηδίας.
Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία: Δεν παίζουμε με ρωσική ομάδα
Παράλληλα, η Αγγλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η Εθνική της χώρας δεν θα παίξει εναντίον της Ρωσίας σε κανένα διεθνή αγώνα ποδοσφαίρου «για το άμεσο μέλλον» μετά την εισβολή στην Ουκρανία.
Από αλληλεγγύη στην Ουκρανία και για να καταδικάσουμε ολόψυχα τις θηριωδίες που διαπράττονται από τη ρωσική ηγεσία, η FA μπορεί να επιβεβαιώσει ότι δεν θα παίξουμε εναντίον της Ρωσίας σε κανένα διεθνή αγώνα για το άμεσο μέλλον.
Αυτό περιλαμβάνει οποιονδήποτε πιθανό αγώνα σε οποιοδήποτε επίπεδο ενηλίκων ή ΑμεΑ», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.
Η χώρα ανακοίνωσε ότι θα στείλει 2.000 αντιαρματικούς πυραύλους, καθώς και γιλέκα, κράνη και αρβύλες.
Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ
Οι εξελίξεις στην Ουκρανία έχουν σημάνει παγκόσμιο συναγερμό και τη Δευτέρα (28/2) θα συνεδριάσει επειγόντως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 22:00 (ώρα Ελλάδας) με θέμα την ανθρωπιστική κρίση στην Ουκρανία.
Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι του τμήματος ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ και της Ύπατης Αρμοστείας για τους Πρόσφυγες.
Υπολογίζεται ότι μέχρι στιγμής 300.000 Ουκρανοί έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr