Ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της Viohalco για το 2016 ανήλθε σε 3.113 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 5% έναντι 3.275 εκατ. ευρώ το 2015. Η αύξηση του όγκου πωλήσεων σε όλους τους κλάδους, με την εξαίρεση του κλάδου καλωδίων, αντισταθμίστηκε από την πτώση κατά 11% της μέσης τιμής χαλκού στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου (LME) και την πτώση κατά 3% στην τιμή του πρωτογενούς αλουμινίου, όπως παρουσιάζεται παρακάτω. Η μεγαλύτερη αύξηση του όγκου πωλήσεων καταγράφηκε στους κλάδους χάλυβα και σωλήνων χάλυβα. Το αναπροσαρμοσμένο EBITDA αυξήθηκε κατά 4% σε ετήσια βάση σε 250 εκατ. ευρώ το 2016 (2015: 240 εκατ. ευρώ) ενώ το αναπροσαρμοσμένο EBIT αυξήθηκε κατά 7% σε ετήσια βάση σε 128 εκατ. ευρώ το 2016 (2015: 120 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της βελτίωσης των κερδών a-EBIT των κλάδων χαλκού και χάλυβα. Επίσης, το αναπροσαρμοσμένο EBIT επηρεάστηκε από τις ζημιές απομείωσης ακινήτων που ανήλθαν σε 10,9 εκατ. ευρώ και από τα έξοδα αναδιάρθρωσης (2,8 εκατ. ευρώ).
Τα καθαρά χρηματοοικονομικά έξοδα μειώθηκαν κατά 8% σε 102 εκατ. ευρώ το 2016 από 111 εκατ. ευρώ το 2015, λόγω καλύτερης διαχείρισης του κεφαλαίου κίνησης και των διαθεσίμων εντός της χρήσης, καθώς και λόγω της μείωσης των επιτοκίων σε μερικούς κλάδους.
Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος της Viohalco ανήλθαν σε 6,8 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 36,8 εκατ. ευρώ το 2015. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος είναι το άθροισμα των λειτουργικών κερδών 110 εκατ. ευρώ, των καθαρών χρηματοοικονομικών εξόδων 102 εκατ. ευρώ και του μεριδίου των ζημιών από εταιρίες που ενοποιούνται με τη μέθοδο της καθαρής θέσης 1,2 εκ. ευρώ.
Οι ζημιές μετά από φόρους βελτιώθηκαν σημαντικά και ανήλθαν σε 7 εκατ. ευρώ το 2016, έναντι ζημιών 63,4 εκατ. ευρώ το 2015.
Ως προς τους επιμέρους κλάδους:
Αλουμίνιο
Το 2016, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 5% σε 1.078 εκατ. ευρώ (2015: 1.137 εκατ. ευρώ), κυρίως λόγω της πτώσης 3% της μέσης τιμής αλουμινίου έναντι του 2015. Στις θετικές εξελίξεις περιλαμβάνονται η αύξηση του όγκου πωλήσεων 6% για τον ελληνικό κλάδο έλασης αλουμινίου, αύξηση όγκων 5% για την Bridgnorth Aluminium (νέο ρεκόρ επιδόσεων) και αύξηση όγκων 19% για την Etem Bulgaria. Οι τιμές κατεργασίας στην Ελβάλ παρέμειναν σταθερές καθ' όλη τη διάρκεια της χρήσης. Όσον αφορά στη Bridgnorth Aluminium, η δυσμενής μεταβολή της αγγλικής λίρας έναντι άλλων νομισμάτων επηρέασε αρνητικά την κερδοφορία. Η κερδοφορία της Etem Bulgaria επηρεάστηκε δυσμενώς από τη μεταβολή του μείγματος πωλήσεων και από τις χαμηλές τιμές εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένων των τυποποιημένων προφίλ. Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος για τη χρήση ανήλθαν σε 36 εκατ. ευρώ έναντι 41 εκατ. ευρώ το 2015.
Το 2016, ο Όμιλος Ελβάλ επένδυσε 37,5 εκατ. στο πλαίσιο του τρέχοντος επενδυτικού προγράμματος. Μέρος του προγράμματος ολοκληρώθηκε το 2016, οδηγώντας σε επιπλέον παραγωγική δυναμικότητα και ενισχυμένες δυνατότητες για διαφοροποιημένα προϊόντα. Η αξιοποίηση της επιπλέον παραγωγικής δυναμικότητας επέφερε αυξημένους όγκους κατά τη διάρκεια της χρήσης. Η νεοσυσταθείσα γερμανική εταιρία UACJ ELVAL Heat Exchanger Materials GmbH (UEHEM) ξεκίνησε την εμπορική διάθεση προϊόντων για υλικά εναλλακτών θερμότητας για την αυτοκινητοβιομηχανία. Κατά τη διάρκεια της χρήσης, η Bridgnorth Aluminium ολοκλήρωσε το μεγαλύτερο μέρος των μηχανολογικών εργασιών που συνδέονταν με το σημαντικό πρόγραμμα επέκτασής της και τη νέα γραμμή τελικής επεξεργασίας φύλλων λιθογραφίας, ενώ πιστοποιήθηκε η μονάδα έλασης εν ψυχρώ από τους πελάτες. Στη Βουλγαρία, η Etem Bulgaria εκπλήρωσε τους στόχους παραγωγής του εργοστασίου για το έτος, καθώς διευκολύνθηκε από τα υψηλότερα επίπεδα αυτοματισμού που προήλθαν από παλαιότερες επενδύσεις.
Χαλκός
Το 2016, ο κύκλος εργασιών μειώθηκε κατά 4% σε 751 εκατ. ευρώ (2015: 783 εκατ. ευρώ). Η μείωση αυτή οφείλεται στην πτώση κατά 11% της μέσης τιμής χαλκού στο LME έναντι του 2015, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των επτά πρώτων μηνών του έτους, η οποία αντισταθμίστηκε εν μέρει από την αύξηση όγκων κατά 4% εντός του έτους.
Στην Ευρώπη, καθ' όλη τη διάρκεια του 2016 συνεχίστηκε η αρνητική τάση στη ζήτηση για σωλήνες υδραυλικών εγκαταστάσεων, ενώ η ζήτηση για βιομηχανικούς σωλήνες χαλκού παρέμεινε σταθερή. Η νέα κοινοπραξία στην Τουρκία τέθηκε πλήρως σε λειτουργία το 2016, έχοντας ως αποτέλεσμα την αυξημένη παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας.
Τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 0,2 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 26 εκατ. ευρώ το 2015. Το θετικό αποτέλεσμα μετάλλου ύψους 4,9 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικού αποτελέσματος μετάλλου 14,7 εκατ. ευρώ το 2015 επηρέασε θετικά αυτά τα αποτελέσματα.
Χάλυβας
Το 2016, ο κύκλος εργασιών του κλάδου χάλυβα μειώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση και διαμορφώθηκε σε 547 εκατ. ευρώ (2015: 566 εκατ. ευρώ), παρά την αύξηση όγκων πωλήσεων. Η μείωση αυτή οφείλεται στις χαμηλότερες τιμές πώλησης εξαιτίας της έντονης πτώσης της τιμής scrap κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2015.
Ο επαγωγικός φούρνος της Σιδενόρ, ο οποίος ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Μάρτιο του 2016, εκτιμάται ότι θα είναι πλήρως λειτουργικός εντός του πρώτου εξαμήνου του 2017. Το κόστος παραγωγής στο εργοστάσιο της Sovel κατέγραψε σημαντική μείωση λόγω των αυξημένων ωρών λειτουργίας της παραγωγής, ενώ προέκυψαν περαιτέρω κοστολογικά οφέλη από τον νέο επαγωγικό φούρνο, τις αλλαγές στις τιμολογιακές ζώνες ηλεκτρικής ενέργειας και την αυξημένη παραγωγικότητα. Επιπλέον, εφαρμόστηκε ένα χρονοδιάγραμμα τακτικής φόρτωσης ποιοτικού σκραπ, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μειωμένες απώλειες (φύρες) στην παραγωγή. Στη Stomana Industry, οι όγκοι πωλήσεων των ειδικών χαλύβων (SBQs) αυξήθηκαν το 2016, κυρίως ως επακόλουθο των νέων ποιοτήτων που αναπτύχθηκαν αφότου άρχισε να λειτουργεί η μονάδα της υπό κενού επεξεργασίας ρευστοποιημένου χάλυβα (vacuum degasser-VD). Οι πωλήσεις λαμαρινών, οι οποίες επηρεάστηκαν αρνητικά από τις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων στις ευρωπαϊκές αγορές το 2015 και στις αρχές του 2016, κατέγραψαν ανάκαμψη μετά το δεύτερο τρίμηνο του 2016. Αυτή η τάση διαμορφώθηκε λόγω των δασμών που ανακοίνωσε η ΕΕ επί των εισαγωγών (antidumping duties) την άνοιξη του 2016, με αποτέλεσμα την αισθητή μείωσή της εισαγωγής τους από την Κίνα στην Ευρώπη.
Το μικτό περιθώριο του κλάδου χάλυβα περιλαμβάνει άμεσα έξοδα πωλήσεων ύψους 40,3 εκατ. ευρώ το 2016 και 38 εκατ. ευρώ το 2015, προκειμένου η Viohalco να εφαρμόζει με συνέπεια τις λογιστικές της αρχές. Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 23 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας σημαντική μεταβολή έναντι των ζημιών 69 εκατ. ευρώ το 2015.
Σωλήνες χάλυβα
Ο κύκλος εργασιών ανήλθε σε 293 εκατ. ευρώ το 2016, καταγράφοντας αύξηση 2% σε ετήσια βάση (2015: 288 εκατ. ευρώ). Κατά τη διάρκεια του 2016, η Σωληνουργεία Κορίνθου εκτέλεσε περίπου το 50% του έργου TAP, το μεγαλύτερο έργο στην ιστορία της. Η εκτέλεση του πρώτου reeling έργου για σωλήνες με μήκος έως 20 μέτρα, ολοκληρώθηκε επίσης με επιτυχία κατά τη διάρκεια του έτους. Επιπλέον, η Σωληνουργεία Κορίνθου ολοκλήρωσε την αναβάθμιση της γραμμής παραγωγής HFIW, ενώ αναβάθμισε τις γραμμές για την εσωτερική και εξωτερική επικάλυψη σωλήνων, με σκοπό την παραγωγή σωλήνων μήκους μέχρι 24 μέτρων. Το μικτό περιθώριο του κλάδου σωλήνων χάλυβα περιλαμβάνει άμεσα έξοδα πωλήσεων του κλάδου ύψους 20,5 εκατ. ευρώ το 2016 και 25,8 εκατ. ευρώ το 2015, προκειμένου η Viohalco να εφαρμόζει με συνέπεια τις λογιστικές της αρχές.
Το 2016, τα κέρδη προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 8 εκατ. ευρώ έναντι 11 εκατ. ευρώ το 2015. Αυτή η μείωση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στα μειωμένα αποτελέσματα της κοινοπραξίας AO TMK-CPW, στην οποία η Σωληνουργεία Κορίνθου έχει μερίδιο 49%, καθώς και στα αυξημένα έξοδα τόκων που συνδέονται με τον μακροπρόθεσμο δανεισμό. Ο δανεισμός αυτός αφορά στη χρηματοδότηση της νέας μονάδας παραγωγής σωλήνων που άρχισε να λειτουργεί το 2016.
Καλώδια
Το 2016, ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε 381 εκατ. ευρώ, μειωμένος κατά 15% σε ετήσια βάση (2015: 447 εκατ. ευρώ). Οι όγκοι πωλήσεων μειώθηκαν κατά 6%.
Κατά τη διάρκεια του 2016, η εκτέλεση διαφόρων τύπων συμβάσεων έναντι του 2015 οδήγησε σε διαφοροποιήσεις του προϊοντικού μείγματος έναντι της προηγούμενης περιόδου. Αυτό, με τη σειρά του, επηρέασε αρνητικά τα αποτελέσματα για το έτος, σε συνδυασμό με τη μειωμένη ζήτηση για καλώδια μέσης και χαμηλής τάσης στις κύριες ευρωπαϊκές αγορές κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Οι διακυμάνσεις στις τιμές των μετάλλων κατά τη διάρκεια του 2016 οδήγησαν σε ζημιά ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.
Οι επενδύσεις ανήλθαν σε 12,2 εκατ. ευρώ για το έτος στον κλάδο καλωδίων, που αποδίδονται σε μεγάλο βαθμό σε έργα αύξησης της παραγωγικότητας και της δυναμικότητας των εγκαταστάσεων της Fulgor Α.Ε. (Fulgor), της Ελληνικά Καλώδια, και της Icme Ecab. Ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε σε 240,1 εκατ. ευρώ το 2016 (2015: 224,4 εκατ. ευρώ), λόγω των αυξημένων αναγκών κεφαλαίου κίνησης των σε εξέλιξη συμβάσεων.
Κατά τη διάρκεια του έτους, η Ελληνικά Καλώδια και η Fulgor εκτέλεσαν με επιτυχία το υπόλοιπο μέρος των συμβάσεων των Κυκλάδων και του Αγίου Γεωργίου. Στην Ελληνικά Καλώδια ανατέθηκαν σημαντικές συμβάσεις για υποβρύχιες διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας για υπεράκτια αιολικά πάρκα από την TenneT, για την καλωδιακή σύνδεση μεταξύ Δανίας και Σουηδίας και την αντικατάσταση των εναέριων γραμμών εντός της Δανίας από τη δανέζικη εταιρία TSO Energinet.dk. Στην Ελληνικά Καλώδια ανατέθηκε επίσης σύμβαση για την καλωδιακή διασύνδεση υπεράκτιου αιολικού πάρκου στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Τέλος, οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 6 εκατ. ευρώ έναντι κέρδους 3 εκατ. ευρώ το 2015.
Ανάπτυξη ακινήτων
Τα μισθωτικά έσοδα από επενδυτικά ακίνητα διαμορφώθηκαν σε 6,5 εκατ. ευρώ το 2016, αυξημένα κατά 15% έναντι του 2015, και περιλαμβάνονται στα "Άλλα Έσοδα" της ενοποιημένης κατάστασης λογαριασμού αποτελεσμάτων. Οι ζημιές προ φόρου εισοδήματος ανήλθαν σε 10,7 εκατ. ευρώ έναντι κερδών 7,3 εκατ. ευρώ το 2015.
Η Viohalco αντλεί αξία από την ακίνητη περιουσία των θυγατρικών της, μέσω της ανάπτυξης και διαχείρισης εμπορικών και βιομηχανικών ακινήτων μεγάλης κλίμακας. Στα ακίνητα αυτά συγκαταλέγονται πρώην παραγωγικές εγκαταστάσεις και γραφεία της Viohalco που παρέμεναν αδρανή ή έχουν μεταφέρει τις εργασίες τους, λόγω της αποβιομηχανοποίησης των νυν αστικών περιοχών ή για λόγους λειτουργικής αποδοτικότητας. Η κύρια θυγατρική της Viohalco σε αυτόν τον κλάδο είναι η Noval Α.Ε. (Noval), η οποία ελέγχεται εξ ολοκλήρου από τη Viohalco.
Η Στηλμέτ Υπηρεσίες Ακινήτων Α.Ε. (Στηλμέτ Υπηρεσίες Ακινήτων) ιδρύθηκε τον Οκτώβριο 2016, με σκοπό την υποστήριξη των θυγατρικών της Viohalco στην παρακολούθηση, αξιοποίηση και διαχείριση της ακίνητης περιουσίας τους, μέσω της παροχής ευρέος φάσματος υπηρεσιών σε κεντροποιημένη βάση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr