Οι πληροφορίες του reporter.gr αναφέρουν ότι οι ελληνικές χαλυβουργίες δεν πλήττονται άμεσα αφού δεν εξάγουμε στις ΗΠΑ, ωστόσο η επίπτωση των δασμών θα φανεί κυρίως από το πλήγμα στις πρώτες ύλες, που θα ρίξουν τις τιμές και στην ουσία θα δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος αυτοπροστασίας με πόλεμο τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων. Η ανησυχία που υπάρχει κατ’ αρχάς για τους δασμούς στον χάλυβα είναι ότι θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη συμπίεση του περιθωρίου κέρδους των ευρωπαϊκών βιομηχανιών χάλυβα.
Ειδικότερα, οι εξαγωγές που δεν θα φθάσουν ποτέ στις ΗΠΑ λόγω των δασμών θα στραφούν προς αναζήτηση πελατών εντός της Ε.Ε., γεγονός που θα προκαλέσει πίεση στα περιθώρια κέρδους και πτώση στις τιμές των πρώτων υλών λόγω πλεονάζουσας προσφοράς και μικρής ζήτησης. Να σημειωθεί ότι οι εξαγωγές χάλυβα της Ε.Ε. προς τις ΗΠΑ ανήλθαν το 2017 σε 5 εκατ. τόνους και υπολογίζεται να μειωθούν δραστικά κατά περίπου 50% ή περισσότερο. Το πρόβλημα θα επιδεινωθεί στην ευρωπαϊκή αγορά και από το γεγονός ότι η Τουρκία, που είναι από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς χάλυβα (μπετοσίδερα) στις ΗΠΑ με 1 εκατ. τόνους ετησίως, λόγω των περιορισμών θα υποχρεωθεί να διαθέσει τα προϊόντα της στην Ε.Ε. πιέζοντας ακόμη περισσότερο τις χρηματιστηριακές τιμές στην αγορά μετάλλων του Λονδίνου.
Όπως δηλώνει ο κ. Νικόλαος Γεωργακέλος, πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Χαλυβουργιών: «η απόφαση του αμερικανού προέδρου, σαφέστατα θα πλήξει τις ευρωπαϊκές χαλυβουργίες και κατ’ επέκταση και τις ελληνικές χαλυβουργίες, οι οποίες σήμερα ανέρχονται σε 5 και είναι πλήρως εκσυγχρονισμένες». Όπως υπογραμμίζει ο κ. Γεωργακέλος, «οι ελληνικές χαλυβουργίες δεν πλήττονται άμεσα αφού δεν εξάγουμε στις ΗΠΑ, ωστόσο η επίπτωση των δασμών θα φανεί κυρίως από το πλήγμα στις πρώτες ύλες, που θα ρίξουν τις τιμές και στην ουσία θα δημιουργηθεί ένας νέος κόσμος αυτοπροστασίας με πόλεμο τιμών μεταξύ των επιχειρήσεων».
Σε ανακοίνωσή της η Ευρωπαϊκή Ένωση Χάλυβα (Eurofer) αμέσως μετά τις εξαγγελίες του Αμερικανού προέδρου είχε αναφέρει ότι:«το τιμολόγιο για δασμούς 25% καλύπτει όλους τους χάλυβες που προέρχονται από όλες τις χώρες συνολικού ύψους 35 εκατ. τόνων, που αντιπροσωπεύουν αξία 30 δισ. δολαρίων (2017). «Αναμένουμε ότι ο δασμός θα μπορούσε να περιορίσει τις εισαγωγές των ΗΠΑ κατά 20-25 εκατ. τόνους συνολικά, ποσότητα που αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ των συνολικών εξαγωγών της Ε.Ε. το 2017 (40 εκατ. τόνοι)». Από την πλευρά της Ελληνικής Ένωσης Αλουμινίου, τονίζεται πως υπάρχει ήδη δασμός 3,5% στις ΗΠΑ– υπάρχει κίνδυνος να αλλάξουν οι εμπορικές ροές του πρωτόχυτου αλουμινίου και να πλημμυρίσει η ευρωπαϊκή αγορά με προϊόντα αλουμινίου από τρίτες χώρες, με συνέπεια να πέσουν οι διεθνείς τιμές και να προκληθεί σημαντική υστέρηση στα περιθώρια κέρδους των επιχειρήσεων. Η αξία των συνολικών προϊόντων αλουμινίου που εξάγει η χώρα μας προς τις ΗΠΑ το 2017 έφθασε τα 56 εκατομμύρια ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 21% σε σύγκριση με το 2013. Οι ελληνικές εξαγωγές των προϊόντων έλασης προς τις ΗΠΑ έχουν παραμείνει σταθερές τα τελευταία χρόνια, ενώ αντίθετα οι εξαγωγές των προϊόντων διέλασης το 2017 παρουσιάζουν αύξηση πάνω από 100% σε σύγκριση με το 2013 κυρίως λόγω αναζήτησης νέων αγορών από πλευράς εταιρειών μετά την πτώση της οικοδομής στην εγχώρια αγορά.
Ανέστης Ντόκας
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr