Σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο κ. Χάρης Σαχίνης διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ εκτίμησε πως δεν θα υπάρχουν προσφυγές για το μεγάλο έργο της Ψυτάλλειας και αναμένεται -εάν δεν υπάρξουν προσφυγές- να υπογραφεί η συμφωνία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο κ. Σαχίνης αποκάλυψε ότι είναι σε εξέλιξη μελέτη της Mc Kinsey για να αποφασισθεί σε ποιους τομείς θα επεκταθεί η ΕΥΔΑΠ ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο για αύξηση της τιμής στα τιμολόγια της επιχείρισης.
Οι επενδύσεις των 1,1 δισ. ευρώ
Το επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ για την επόμενη δεκαετία περιλαμβάνει δράσεις στους τομείς του εταιρικού μετασχηματισμού (175 εκατ. ευρώ), τα έργα αποχέτευσης και ανακυκλωμένου νερού στην Ανατολική Αττική (700 εκατ. ευρώ) και την αντικατάσταση των δικτύων Νερού για τη μείωση των διαρροών (200 εκατ. ευρώ).
Η περιοχή που πρωταγωνιστεί περισσότερο στο επενδυτικό πλάνο της ΕΥΔΑΠ, όπως φαίνεται και από τα παραπάνω ποσά, είναι η Ανατολική Αττική με ένα υπό κατασκευή δίκτυο μήκους 1.500 χιλιομέτρων, ενώ το ποσοστό δημοπράτησης των έργων ανέρχεται στο 70%
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία προχωράει με την κατασκευή αγωγών και δικτύων αποχέτευσης στην Παιανία, την Παλλήνη, τη Ραφήνα, και το Πικέρμι, ενώ εντός του Φεβρουαρίου του 2022 αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης για έργα στη Νέα Μάκρη και τον Μαραθώνα.
Ταυτόχρονα, τρέχει ο διαγωνισμός για την εταιρεία που θα αναλάβει την οριστική μελέτη του δικτύου αποχέτευσης στη νότια Παλλήνη, ενώ αναμένεται και η προκήρυξη νέων διαγωνισμών.
Πρόκειται για τα κέντρα επεξεργασίας λυμάτων (ΚΕΛ) Ραφήνας-Πικερμίου-Σπάτων Αρτέμιδας, και ΚΕΛ Μαραθώνα, καθώς και το δίκτυο αποχέτευσης περιοχών Καπανδριτίου & Αφιδνών Δήμου Ωρωπού, συνολικής αξίας 171 εκατ. ευρώ.
Το βιοκλιματικό κτήριο στο Γαλάτσι
Στα επόμενα βήματα της ΕΥΔΑΠ εντός της ερχόμενης δεκαετίας συγκαταλέγεται και η κατασκευή ενός κτηρίου που θα στεγάζει όλες τις διοικητικές υπηρεσίες και το αρμόδιο προσωπικό.
Η ΕΥΔΑΠ χρησιμοποιεί προς το παρόν επτά ακίνητα για να στεγάζει τις διοικητικές της υπηρεσίες. Από αυτά τα τρία είναι ιδιόκτητα, ενώ για τα υπόλοιπα η εταιρεία καταβάλλει ενοίκιο. Εφόσον αποδεσμευτούν αυτοί οι χώροι και συγκεντρωθούν σε έναν ενιαίο χώρο εκτιμάται πως κατ’ έτος θα εξοικονομείται 1,5 εκατ. ευρώ.
Το νέο κτήριο, που θα έχει βιοκλιματικά χαρακτηριστικά, θα κατασκευαστεί στο Γαλάτσι και η περιοχή έχει επιλεγεί και βάσει της προσβασιμότητάς της από Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (Γραμμή 1, Γραμμή 4 και τρόλεϊ) καθώς και την Αττική Οδό, όπως ανέφερε ο Χάρης Σαχίνης.
Επίσης, αναμένεται να τρέξει στο αμέσως επόμενο διάστημα ένας νέος παγκόσμιος αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών, όπου η διοίκηση περιμένει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει τις προτάσεις των ενδιαφερομένων, ενώ εκτιμά πως οι εγχώριες εταιρίες θα πρωταγωνιστήσουν.
Η συμμετοχή στα ΣΔΙΤ
Η ΕΥΔΑΠ επιδιώκει να μπει δυναμικά στην αρένα των ΣΔΙΤ συνολικής αξίας 4,5 δις. ευρώ καθώς εκτιμά πως μπορεί να παρέχει σημαντική δάνεια εμπειρία σε εγχώριους αλλά και διεθνείς κατασκευαστικούς ομίλους που εποφθαλμιούν τα μεγάλα έργα υποδομών στη χώρα μας.
Στόχος της είναι να πετύχει τον κατάλληλο «γάμο» μεταξύ της εμπειρίας της στη συντήρηση και τη λειτουργία υδροδοτικών και αρδευτικών έργων, καθώς και των κατασκευαστικών γνώσεων των υπόλοιπων εταιριών που διεκδικούν τα ΣΔΙΤ.
Ο Χάρης Σαχίνης τόνισε πως η ΕΥΔΑΠ θα διεκδικήσει το ΣΔΙΤ προϋπολογισμού 235 εκατ. ευρώ για το εξωτερικό υδροδοτικό σύστημα στην Αττική, η πρώτη φάση του οποίου προκηρύχθηκε στα τέλη του Οκτωβρίου από τον Υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννη.
Επιπλέον, η εισηγμένη αποσκοπεί και στην επικράτηση σε όσο το δυνατόν περισσότερα ΣΔΙΤ, του προγράμματος ΥΔΩΡ 2.0, που έχει ανακοινωθεί από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, και περιλαμβάνει 21 αρδευτικά έργα συνολικής αξίας 4,2 δις. ευρώ, που θα δημοπρατηθούν σταδιακά και σε τρία «πακέτα».
Η άσκηση, επομένως, τόσο για τον τεχνικό κόσμο όσο και για τις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες είναι να βρεθούν οι οι «σύμμαχοι» που θα επιλέξει η ΕΥΔΑΠ.
Αναμφίβολα υψηλά στη λίστα των υποψήφιων μνηστήρων φιγουράρουν ο Όμιλος ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, η ΑΒΑΞ, η Ελλάκτωρ (μέσω της Άκτωρ) και η Intrakat. Ωστόσο, δεν αποκλείεται και η συνεργασία της ΕΥΔΑΠ με γαλλικές εταιρείες, όπως η Suez, Veolia, Vinci και Egis, οι οποίες έκτος από τις παραχωρήσεις και τα οδικά έργα στη χώρα μας βλέπουν σημαντικές business και στα εν λόγω ΣΔΙΤ.
Το ενδιαφέρον τους μάλιστα γνωστοποιήθηκε από το σύμβουλο για τις Αγροτικές Υποθέσεις της Γαλλίας, Ζαν-Πασκάλ Φαγιόλ στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής, Δημήτρη Παπαγιαννίδη, λίγες ημέρες μετά από την ανακοίνωση της προκήρυξης της δημοπράτησης του πρώτου πακέτου του προγράμματος Ύδωρ 2.0.
Βέβαια, για να μπορέσει η ΕΥΔΑΠ να συμμετάσχει σε διαγωνισμούς ΣΔΙΤ είναι απαραίτητο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για την αναθεώρηση του ιδρυτικού νόμου της, η οποία αναμένεται να εκδοθεί περί τις αρχές του επόμενου έτους από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.
Οφειλές ιδιωτών και Δημοσίου
Σε ερώτηση του Reporter για το ύψος των απλήρωτων λογαριασμών η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ ανέφερε ότι μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021 το Δημόσιο είχε οφειλές 42 εκατ. ευρώ και οι ιδιώτες είχαν συνολικές οφειλές 186 εκατ. ευρώ.
Το 2021 «έκλεισε» για την εταιρεία με θετικό πρόσημο. Ειδικότερα ολοκληρώθηκε η σύμβαση με το ελληνικό δημόσιο. Πρόκειται για μία εκκρεμότητα πολλών ετών, που είναι αμοιβαία επωφελής για τα ενδιαφερόμενα μέρη. Το τίμημα για το αδιύλιστο νερό είναι εύκολο και τίμημα κατά το χρονικό διάστημα 2013-2020, στα 157 εκατ. ευρώ. Η συμφωνία αυτή συμβάλλει στη συγκράτηση των τιμολογίων για τους καταναλωτές, ενώ εξασφαλίζει σημαντικά οφέλη για την ΕΥΔΑΠ. Ειδικότερα η τιμή αδιύλιστου νερού το 2004-2013 ήταν στα 0,151 ευρώ/κ.μ., το 2013-2020 στα 0,115 ευρώ /κ.μ. (-23,6%) και για το διάστημα 2021-2040 στα 0,089 ευρώ/κ.μ.( -41,05%).
Στα αξιοσημείωτα του 2021 περιλαμβάνεται η συμφωνία με τα ΕΛΤΑ για την αποστολή των λογαριασμών. Η σύμβαση είναι διάρκειας 2 ετών και προβλέπει τη μεταστροφή στα ebill.
ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr