• ΓΔ: 00
  • FTSE/ΧΑ LARGE CAP0
  • FTSE ΧΑ MID CAP0
  • Τζίρος0
  • €/$ 0 €/£ 0
    BTC 0 ETH 0 XRP 0
Image on Reporter.gr
0
0
  • Nasdaq00%
  • S&P 50000%
  • CAC 4000%
  • DAX00%
  • FTSE 10000%
  • Nikkei 22500%

Εντός 16 μηνών μπαράζ κεφαλαιακών ενισχύσεων από τις τράπεζες

10:06 - 08 Σεπ 2008 | ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Η κεφαλαιακή ενίσχυση ορισμένων ελληνικών τραπεζών θα αποτελέσει μέσα στους επόμενους 16 μήνες αναγκαιότητα καθώς η ανάπτυξη του ενεργητικού δαπανά κεφάλαια περιορίζοντας έτσι την κεφαλαιακή επάρκεια. Η ΤτΕ πιέζει τις τράπεζες για ισχυρά κεφάλαια καιδεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ουσιαστικά ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας πλέον δεν προσδιορίζεται κατ΄ ελάχιστο στο 8% που τυπικά σαφώς και ισχύει αλλά ουσιαστικάκοντά στο 9% με 9,5% για τις μεγάλες και πάνω από 10,5% με 11% για τις μικρές τράπεζες.

Ουσιαστικά οι τράπεζες υποχρεώνονται να διακρατούν περισσότερα κεφάλαια σε σχέση με το παρελθόν.

Με βάση πρώτες ενδείξεις τράπεζες όπως η Alpha , το ΤΤ , η ΑΤΕ Bank , η Marfin Popular Bank, η Geniki bank η Aspis bank και η Emporiki και λόγω της εισόδου της στο ΧΑ η Probank θα προχωρήσουν σε κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης μέσω είτε αύξησης κεφαλαίου με έκδοση κοινών ή προνομιούχων μετοχών έκδοσης υβριδικών τίτλων ή ομολογιακών δανείων μειωμένης εξασφάλισης με στόχο να αντλήσουν μεταξύ  2 με 2,5  δις ευρώ.

Η ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών είναι μονόδρομος για τρεις βασικούς λόγους.

Τα κεφάλαια και η ρευστότητα αποτελούν τον μοχλό ανάπτυξης , χωρίς ισχυρά ίδια κεφάλαια οι τράπεζες δεν μπορούν να υλοποιήσουν τα επενδυτικά τους σχέδια.

Η Βασιλεία ΙΙ προϋποθέτει ισχυρά κεφάλαια για τις τράπεζες και η ΤτΕ προτρέπει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα να ενισχυθεί κεφαλαιακά.

Η ύπαρξη ισχυρών κεφαλαίων μπορεί να αποτελέσει ένα καθοριστικό παράγοντα μελλοντικά στο ενδεχόμενο στρατηγικών συμφωνιώνή εξαγορών.

Σε αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών οιοποίες μάλιστα θα μπορούν να μετατραπούν και σε κοινές σχεδιάζει να προχωρήσει και η Alpha bank.

Με βάση τον σχεδιασμό πρωτίστως θα πραγματοποιηθούν εκδόσεις καλυμμένων ομολογιών που έχουν δρομολογηθεί ενώ προς τα μέσα του 2009 ενδέχεται να πραγματοποιήσει αύξηση κεφαλαίου500 εκατ  έως και1 δις ευρώ.

Επίσης η ΑΤΕ θα πρέπει να ενισχύσει τα κεφάλαια της ωστόσο αύξηση κεφαλαίου δεν εξετάζεται. Εναλλακτικά μέσω της πώλησης θυγατρικών θα απελευθερωθούν χρήσιμα κεφάλαια ή ρευστοποίησης μετοχών και συμμετοχών. Ταυτόχρονα ολοκληρώνεται και η έκδοση ομολογιακού δανείου μειωμένης εξασφάλισης 250 εκατ ευρώ.

Σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης από το 2009 θα εξετάσει καιη Aspis bank παρ΄ ότι αυτή την περίοδο διαθέτει ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας.

Η  Eurobank έχει  τροποποιήσει το καταστατικό της έτσι ώστε να μπορεί να προβεί σε αύξηση κεφαλαίου με την έκδοση προνομιούχων μετοχών. Με βάση εκτιμήσεις  χρονικά μια αύξηση κεφαλαίου θα μπορούσε να εξεταστεί στα τέλη του  2009 εναλλακτικά.

Στην έκδοση ομολόγου μετατρέψιμου σε μετοχές θα προχωρήσει και η Πειραιώς με στόχο να ενισχύει τα ίδια της κεφάλαια. Η αύξηση στην Πειραιώς μπορεί να κινηθεί μεταξύ 500 και 700 εκατ ευρώ.

Στην Marfin popular Bank μάλλον το 2009 θα εξεταστεί ή η αύξηση κεφαλαίου με μετρητά και την έκδοση κοινών μετοχών ή στην αύξηση κεφαλαίου με προνομιούχες μετοχές με στόχο την ενίσχυση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας ο οποίος διαμορφώνεται στο 10,5%

Το ύψος της αύξησης μπορεί να φθάσει το 1 δις ευρώ ή και υψηλότερα ανάλογα με τις στρατηγικές επιδιώξεις της τράπεζας.

Εναλλακτικά μια συγχώνευση της MarfinPB με την MIG αναμένεται να ενισχύσει την κεφαλαιακή βάση του ομίλου και έτσι να μην χρειαστεί αύξηση κεφαλαίου.

Σε αύξηση κεφαλαίου εναλλακτικά μπορεί να προχωρήσει και η Attica bank αν καθυστερήσει η ιδιωτικοποίηση.

Παρ΄ότι η τράπεζα σχετικά πρόσφατα ενισχύθηκε κεφαλαιακά με 148 εκατ ευρώ περίπου η υλοποίηση και νέας αύξησης μελετάται αλλά χρονικά δύσκολα θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί πριν τα μέσα  του 2009.

Σε αύξηση κεφαλαίου θα προχωρήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Τα ίδια κεφάλαια του ΤΤ ανέρχονται στα 665  εκατ ευρώ και διαχρονικά μειώθηκαν λόγω των απομειώσεωνκεφαλαίου που πραγματοποίησαν λανθασμένα όπως αποδεικνύεται τόσο οι κυβερνήσειςτου ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρελθόν και με πολιτική απόφαση για να ενισχυθούν τα έσοδα του προϋπολογισμού απομειώθηκαν τα κεφάλαια του ΤΤ κατά τρόπο που εκ του αποτελέσματος ήταν λανθασμένη επιλογή αφού η διοίκηση του ΤΤ οδηγείται πλέον σε αύξηση κεφαλαίου που μπορεί να αγγίξει τα 300 με 400 εκατ ευρώ.

Επίσης σχέδια για αύξηση μέσω της εισαγωγής στο χρηματιστήριο θα πραγματοποιήσει και η Probank.

Η αύξηση εκτιμάται ότι θα είναι ύψους περί των 130 με 150 εκατ ευρώ.

Π. Λεωτσάκος
Ακολουθήστε το reporter.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr
Reporter.gr on Google News

Image on Reporter.gr Premium Penna Reporter Mamamia CityWoman