Στοεπίκεντρο τωνσυζητήσεων βρέθηκε τόσο ο αντίκτυπος της εσωτερικής πολιτικής κρίσης στην οικονομία της Τουρκίας λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης του Συνταγματικού Δικαστηρίου, όσο και της διεθνούς οικονομικής κρίσης, καθώς και οι προοπτικές και οι παράγοντες ενδεχόμενου κινδύνου για την οικονομία στο άμεσο μέλλον. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο ζήτημα του πληθωρισμού και του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Θέματα ειδικού ενδιαφέροντος απετέλεσαν η πορεία της ισοτιμίας της Τουρκικής Λίρας, το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης, η σχέση με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο αναπτυσσόμενος τραπεζικός τομέας.
Τα κυριότερα συμπεράσματα των συναντήσεων έχουν ως εξής:
o Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου να επιβάλει μόνο οικονομικές κυρώσεις στο κυβερνών κόμμα θεωρείται καλύτερο αποτέλεσμα για τις χρηματοοικονομικές αγορές σε σύγκριση με το σενάριο της πλήρους απόρριψης της υπόθεσης. Η εξέλιξη αυτή αναγκάζει το κυβερνών κόμμα να επιδείξει ιδιαίτερη προσοχή και σύνεση έναντι των αντιπάλων του, υιοθετώντας μια πιο μετριοπαθή στάση στο μέλλον. Το επίκεντρο αναμένεται τώρα να μετατοπιστεί από το πολιτικό προσκήνιο στις αναγκαίες οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Στο εγγύς μέλλον λοιπόν, δεν αναμένεται μια πολιτική κρίση παρόμοιας κλίμακας, ωστόσο, δεν αποκλείουμε τελείως το ενδεχόμενο επαναφοράς του κλίματος έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης.
o Ο ρυθμός ανάπτυξης θα επιβραδυνθεί περαιτέρω στο 4,2% για το 2008 έναντι 4,5% για το 2007 με υπαρκτό το ενδεχόμενο να διαμορφωθεί προς τα πάνω μετά την εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας.
o Ο πληθωρισμός θα παραμείνει σε διψήφια επίπεδα μέχρι το τέλος της χρονιάς, πολύ πάνω από τον στόχο του 4%. Η αναθεωρημένη πρόβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας είναι για 10,6% για το τέλος του 2008, έναντι πρόβλεψης 9,3% στην περασμένη τριμηνιαία έκθεση της για τον πληθωρισμό.
o Η επίτευξη των αναθεωρημένων στόχων για τον πληθωρισμό είναι ζωτικής σημασίας για την αξιοπιστία της Κεντρικής Τράπεζας. Οι αξιωματούχοι της Κεντρικής Τράπεζας δήλωσαν την κατηγορηματική δέσμευση τους στον στόχο της σταθερότητας των τιμών. Κατά την άποψη μας, στο δίλλημα μεταξύ επίτευξης υψηλού ρυθμού ανάπτυξης ή χαμηλού πληθωρισμού, η επίτευξη του δεύτερου στόχου παραμένει η κύρια προτεραιότητα για την Κεντρική Τράπεζα. Περιμένουμε ότι η Κεντρική Τράπεζα θα παραμείνει προσεχτική και ο κύκλος περιοριστικής νομισματικής πολιτικής θα συνεχισθεί για λίγο ακόμα, ωστόσο όχι με την ένταση του παρελθόντος.
o Το ράλι των τιμών του πετρελαίου και των εμπορευμάτων είναι η κύρια αιτία πίσω από την επιδείνωση του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Ενώ ο ρυθμός ανάπτυξης κορυφώθηκε το 2004, το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών συνέχισε να επιδεινώνεται περαιτέρω στο 6,1% του ΑΕΠ το 2006, για να υποχωρήσει οριακά στο 5,7% του ΑΕΠ το 2007, ενώ αναμένεται να ανέλθει στο 7% του ΑΕΠ για το 2008. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Κεντρικής Τράπεζας περίπου το μισό του ελλείμματος οφείλεται στις αυξημένες τιμές του πετρελαίου- τρεις ποσοστιαίες μονάδες του αναθεωρημένου ΑΕΠ για το 2007. Στον αντίποδα, το μη ενεργειακό ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έχει σταθεροποιηθεί γύρω στο 2,5-3% του αναθεωρημένου ΑΕΠ, μια εικόνα συμβατή με την επιβράδυνση της εγχώριας ζήτησης.
o Η σύνθεση των κεφαλαιακών εισροών οι οποίες χρηματοδοτούν το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών έχει αλλάξει δραματικά. Η απουσία μεγάλων projects ιδιωτικοποιήσεων και το αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα διεθνώς συνέβαλαν στην μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων. Κατά συνέπεια, αυτές έπεσαν στα 6 δις δολάρια στο πρώτο πεντάμηνο του 2008 έναντι 11 δις πέρυσι, ενώ ο ιδιωτικός δανεισμός έχει αυξηθεί σημαντικά. Η μείωση των άμεσων ξένων επενδύσεων αναδεικνύει την ανάγκη διαφοροποίησης από τα έσοδα από ιδιωτικοποιήσεις μέσω της προσέλκυσης νέων επενδύσεων. Οι κλάδοι των ακινήτων και του τουρισμού θα μπορούσαν να αποτελέσουν δυνητικά σημαντικές πηγές προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων.
o Η δημοσιονομική πολιτική δεν συνεισφέρει πια στην αποκλιμάκωση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr