Με βάση το μοντέλο της Emporiki Bank είχε διενεργηθεί διεθνής πλειοδοτικός διαγωνισμός από τον οποίο όμως είχαν αποκλεισθεί οι ελληνικές τράπεζες. Με βάση πληροφορίες πριν την διενέργεια του πλειοδοτικού διαγωνισμού το ελληνικό δημόσιο θα διερευνήσει τις προθέσεις ομοειδών ταμιευτηρίων της Ευρώπης δηλαδή του Caisse D Epargne του γαλλικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου, του Deutsche Post Bank και του ιταλικού ταχυδρομικού ταμιευτηρίου. Το Caisse D Epargne πάντως πολλές φορές έχει διατυπώσει το ενδιαφέρον του για το ΤΤ και αποτελεί για το δημόσιο μια καλή λύση.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι το ελληνικό δημόσιο πως θα ξεπεράσει τον σκόπελο των ελληνικών τραπεζών και ειδικότερα της Eurobank η οποία έχει αποκτήσει το 6% και σχεδιάζει μάλιστα να αυξήσει περαιτέρω το ποσοστό της στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο ενώ τελευταίες πληροφορίες θέλουν και άλλη ιδιωτική τράπεζα (αναφέρεται η τράπεζα Πειραιώς χωρίς να επιβεβαιώνεται) να έχει αποκτήσει μειοψηφική θέση περίπου 2% στο ΤΤ.
Ουσιαστικά εμφανίζονται δύο τράπεζες να επιδιώκουν να αποκτήσουν ένα κρίσιμο ποσοστό στο ΤΤ ώστε να έχουν πρόκριμα ή προβάδισμα σε ένα μελλοντικό διαγωνισμό. Με βάση πρώτες πληροφορίες ο διαγωνισμός που θα προκηρύξειτο ελληνικό δημόσιο μάλλον θα πραγματοποιηθεί αρχές ή μέσα στο 2009.
Προτεραιότητα του πωλητή δηλαδή του δημοσίου που ελέγχει άμεσα και έμμεσα περίπου το 44% με 45% περίπουείναι η διασυνοριακή στρατηγική συνεργασία ενώ θα διατηρήσει και ποσοστό της τάξης του 20% περίπου.
Το ελληνικό δημόσιο κατέχει το34% του ΤΤενώ ταΕΛΤΑ ελέγχουν περίπου το 10% και δεν σχεδιάζουν να πωλήσουν. Το κράτος όσον αφορά την άμεση συμμετοχή του θα μπορούσε να πωλήσει το 24% και να διατηρήσει το 10% συν το 10% των ΕΛΤΑ.
Αν υπάρξει ξένος στρατηγικός εταίρος η συμμετοχή του στο ΤΤ θα μπορούσε να υλοποιηθεί είτε με απευθείας αγορά του ποσοστού που θα πωλήσει το ελληνικό δημόσιο , είτε μέσω αύξησης κεφαλαίου η οποία θα πραγματοποιηθεί με παραίτηση των παλαιών μετόχων ώστε να αποκτήσει μετοχές στο ΤΤ είτε με ανταλλαγή μετοχών.
Η λύση αυτή χαρακτηρίζεται η ιδανικότερη όχι για τον προϋπολογισμό αλλά για το ΤΤ αφού θα ανταλλάξει μετοχές με τον ξένο στρατηγικό εταίρο. Το ελληνικό δημόσιο χωρίς καμία αμφιβολία ελέγχει το 45% του ΤΤ και ως εκ τούτου έχει την δυνατότητα να χειριστεί την ιδιωτικοποίηση κατά το δοκούν.
Το ενδεχόμενο ελληνική τράπεζα να αποκτήσει το ΤΤ με βάση τα τωρινά δεδομένα είναι πολύ περιορισμένο για τον εξής απλό λόγο ότι το δημόσιο δεν επιθυμεί να υπάρξει μια διελκυστίνδα ή να υπάρξουν κόντρες με τις άλλες ελληνικές τράπεζες που δεν θα πλειοδοτήσουν στον διαγωνισμό.
Στην μόνη περίπτωση που μπορεί να μεταβληθούν πλήρως τα δεδομένα είναι το διερευνητικό ενδιαφέρον στο εξωτερικό να μην αποδώσει και τότε το ελληνικό δημόσιο ή θα παγώσει πλήρως τα σχέδια ιδιωτικοποίησης ή θα αναζητήσει ένα μοντέλο με βάση το οποίο το ΤΤ θα διατηρήσει μέρος των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών του.
Το ερώτημα που ανακύπτει ποια ελληνική τράπεζα θα αποδεχθεί να ελέγχει π.χ. το 20% του ΤΤ χωρίς να διοικεί ή να το ενοποιεί πλήρως; Βεβαίως υπάρχει και η λύση της ΑΤΕ που χαρακτηρίζεται ουδέτερη. Η διοίκηση της ΑΤΕ σε ανύποπτο χρόνο έχει ενημερώσει την κυβέρνηση ότι αν προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του ΤΤ θα ήθελε να εκδηλώσει ενδιαφέρον.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr