Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η Ισραηλινή τράπεζα είχε κάνει κρούση στην Proton bank μέσω αμερικανικού συμβούλου προσφέροντας περίπου 12,5 ευρώ ανά μετοχή τον Αύγουστο του 2007.
Λίγο αργότερα κατέβασαν το πήχη του τιμήματος στο 11,5 ευρώ και λίγους μήνες αργότερα όταν άρχισε να διαφαίνεται η κρίση των subprime εκ νέου μείωσαν το τίμημα στα 10,8 ευρώ. Εσχάτως το τίμημα έχει υποχωρήσει κάτω από το μέσο κόστος κτήσης του IRF που ελέγχει η Α.. Φράγκου περίπου στα 8,5 ευρώ.
Σημειώνεται ότι το IRF έχει αποκτήσει το 20% της Proton bank στην τιμή των 9,5 ευρώ.
Η Hapoalim τελικά προσέφερε τιμή πολύ χαμηλότερη και από το μέσο κόστος κτήσης του IRF ενώ ταυτόχρονα φαίνεται ότι τα επεκτατικά της σχέδια τα μπλοκάρει και η Κεντρική Τράπεζα του Ισραήλ.
Η Κεντρική Τράπεζα δεν εγκρίνει την εξαγορά καθώς μια εξαγορά απαιτεί κεφάλαια και η Hapoalim πρέπει να διαθέτει ισχυρά κεφάλαια ώστε να αντιμετωπίσει τις υποαξίες στα χαρτοφυλάκια της αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι ισραηλινές τράπεζες ενδιαφέρονται για την Ελλάδα καθώς πέραν από την Hapoalim ενδιαφέρον για την Proton bank είχε εκδηλώσει και η Bank Leumi μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες στην χώρα.
Παρ΄ότι λοιπόν διαφαίνεται ότι το deal Hapoalim με Proton bank ναυάγησε η ελληνική τράπεζα πορεύεται με στρατηγική. Οι ενδείξεις για το πρώτο τρίμηνο του 2008 είναι άκρως ενθαρρυντικές ενώ συνολικά η κερδοφορία του 2008 θα είναι σαφώς υψηλότερη του 2007.
Η Proton bank διαθέτει ίσως από τους πλέον καθαρούς ισολογισμούς στο σύστημα ωστόσο η κεφαλαιοποίηση της επλήγει συν τοις άλλοις και γιατί χρονοτρίβησαν οι διαπραγματεύσεις με την Hapoalim. Παρ΄ όλα αυτά η Proton bank εμφανίζει ισχυρές αναπτυξιακές προοπτικέςκαι κεφάλαια. Ενδεικτικά η τιμή προς λογιστική αξία διαμορφώνεται στο 1,2%.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr