Επίσης υπολοίπονται οι ελληνικές τράπεζες σημαντικά της μεγαλύτερης ισπανικής Banco Santander η κεφαλαιοποίηση της οποίας διαμορφώνεται στα 73 δις ευρώ περίπου.
Πάντως είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής 18,8 δις ευρώ και της Eurobank περίπου 9,9 δις ευρώ αντιστοιχούν όσο η αποτίμηση της Credit Agricole (29,7 δις ευρώ). Μια σημαντική όμως διαφορά το ενεργητικό των δύο μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στα 160 δις ευρώ περίπου ενώ της Credit Agricole ανέρχεται στα 1,4 τρις ευρώ.
Δηλαδή το ενεργητικό της Credit Agricole είναι κατά 775% μεγαλύτερο από το ενεργητικό των 2 μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών. Επίσης η Millennium αποτιμάται στα 7 δις ευρώ και η Πειραιώς στα 7,1 δις ευρώ.
Το ερώτημα που εγείρεται είναι απλό. Πράττει κάτι λάθος το management της Credit Agricole και δεν μπορεί να αξιοποιήσει τα 1,4 τρις ευρώ; Είναι απλό η γαλλική Credit Agricole βρίσκεται σε χρηματιστηριακή δίνη και αποτιμάται σε πραγματικά χαμηλά επίπεδα.
Με βάση τα εκτιμώμενα κέρδη για το 2008 το p/e της Credit Agricole διαμορφώνεται στο 5 ενώ της Εθνικής και της Eurobank μαζί στο 9,3. Καθίσταται σαφές ότι η Credit Agricole είναι υποτιμημένη έναντι της Εθνικής και της Eurobank που σε σχέση με πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες είναι υπερτιμημένες.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ενώ ΕΤΕ και Eurobank μπορούν να δικαιολογήσουν τις αποτιμήσεις τους από την άλλη θα πρέπει να συγκριθούν με πολλές τράπεζες στην Ευρώπη και στην σύγκριση αυτή απλά οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζονται ακριβές.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr