Η Eurobank το 2007 διατήρησε αμετάβλητο το margin στο 3,3% ωστόσο στην Πειραιώς υποχώρησε κάτω από το 3%. Αναφέρεται από την τράπεζα το 3,1% ωστόσο αφορά τα έντοκα στοιχεία ενεργητικού και όχι το μέσο σταθμισμένο ενεργητικό που αποτελεί το συγκρίσιμο μέγεθος.
Όμως ο τραπεζικός κλάδοςαποδεικνύεται ότι έχεις αντοχές αν και το 2008 θα διαφέρει σημαντικά σε σχέση με το 2007 τόσο σε επίπεδο ποιότητας αλλά και ποσότητας στα κέρδη.Το 2008 το ποσοστό αύξησης των κερδών θα είναι μικρότερο σε σχέση με το 2007 αλλά θα είναι ποιοτικότερα.
Τα τραπεζικά δρώμενα στην Ισπανία μπορούν να αποτελέσουν ένα καλό παράδειγμα για το τι πρόκειται να συμβεί σύντομα και στην Ελλάδα όταν ακολουθείται επιθετική πολιτική στις καταθέσεις. Όμως είναι αξιοσημείωτο να τονιστεί ότι οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν καλύτερη προσαρμοστικότητα στις ευμετάβλητες συνθήκες από ότι οι ισπανικές λόγω διαφοράς φάσης ωρίμανσης. Τα περιθώρια ωρίμανσης των ελληνικών τραπεζών είναι μεγαλύτερα από ότι στην Ισπανία. Στην Ισπανία οι μεγάλες τράπεζες της χώρας η BSCH και η BBVA αλλά και οι μικρότερες ακολουθούν μια πολύ επιθετική πολιτική στις καταθέσεις.
Συγκεκριμένα προσφέρουν στους προθεσμιακούς τους λογαριασμούς έως και 5% και 6% όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος στην Ευρώπη ανέρχεται στο 3,65%.Επιτόκια προθεσμιακών λογαριασμών 5% και 6% ισχύουν και στην Ελλάδα.
Την ίδια στιγμή η σχέση δανείων προς καταθέσεις διαμορφώνεται στο 160% στην Ισπανία έναντι 123% στην Ευρώπη και περίπου 91% στην Ελλάδα. Πριν ακριβώς 10 χρόνια η σχέση δανείων προς καταθέσεις στην Ισπανία στις τράπεζες διαμορφωνόταν στο 115%.
Ταυτόχρονα το 2002 οι ισπανικές τράπεζες για να χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη τους στρέφονταν κατά 78% στις καταθέσεις και 22% σε άλλα εναλλακτικά προϊόντα όπως εκδόσεις ομολόγων , τιτλοποιήσεις κ.α. Την τρέχουσα περίοδο το 44% της ρευστότητας προέρχεται από μη καταθετικά προιόντα δηλαδή από τιτλοποιήσεις και ομολογιακά δάνεια και το 56% από καταθετικά προιόντα.
Διευκρινίζεται ότι η συνολική ρευστότητα στην Ισπανία υπερβαίνει τα 100 δις ευρώ που συνεπάγεται ότι 44 δις ευρώ προέρχονται από τιτλοποιήσεις και άλλα ομολογιακά δάνεια. Στην Ελλάδα οι καταθέσεις ενισχύουν την ρευστότητα των τραπεζώνσε ποσοστό 70% σε μέσους όρους ενώ φθάνει και το 100% όπως στην περίπτωση της Εθνικής.
Στην Πειραιώς π.χ. οι καταθέσεις ενισχύουν την ρευστότητα κατά 75% στην Eurobank κατά 70% και στην Alpha bank περίπου 70% κ.α. Μέσα στο 2008 η Eurobank θα αντλήσει περίπου 4 δις ευρώμέσω τιτλοποίησης δανείων αλλά και καλλυμένων ομολογιών. ΗAlpha bank σχεδιάζει να ενισχύσει την ρευστότητα της κατά 4 δις ευρώ.
H Πειραιώς θα αντλήσει 2,5 δις ευρώ η Emporiki bank για το 2008 θα προβεί σε ενίσχυση της ρευστότητας της κατά 1,5 με 2 δις ευρω.Η Εθνική τράπεζα για το2008 δεν σχεδιάζεται κάποιο πρόγραμμα αλλά αν προβεί μάλλον θα το πραγματοποιήσει στο β΄ 6μηνο του 2008δεν θα υπερβαίνει τα 500 με 700 εκατ ευρώ. Η ATE Bank πέραν της τιτλοποίησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 500 εκατ ευρώ δεν σχεδιάζει άλλη έκδοση πλην ενδεχομένως καλυμμένων ομολογιών.
Οι παρενέργειες των υψηλών επιτοκίων καταθέσεων
Τι συμβαίνει όμως τώρα στην Ισπανία καθώς η επιθετική πολιτική υψηλών επιτοκίων στις καταθέσεις υφίσταται πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε σχέση με την Ελλάδα.
Παρατηρούνται τρία φαινόμενα τα οποία είναι ανησυχητικά.
1)Αυξάνονται στην Ισπανία σημαντικά τα έξοδα από τόκους και ταυτόχρονα μειώνεται το καθαρό περιθώριο κέρδους το οποίο κινείται σαφώς χαμηλότερα του 3%. Τι σημαίνει αυτό όμως πρακτικά ότι η κερδοφορία των ισπανικών τραπεζών αυξάνεται μεν αλλά με ρυθμούς κοντά στο 15-20%.
Στην Ελλάδα το 2007 τα κέρδη αυξήθηκαν με ρυθμό συνολικά για τον κλάδο πάνω από 65% και καθίσταται κατανοητό ότι το 2008 ο ρυθμός των κερδών θα υποχωρήσει κοντά στο 30-33%. Το 2007 τα κέρδη ανήλθαν στα 6 δις και το 2008 θα ανέλθουν στα 7,9 με 8 δις ευρώ περίπου.
Το 2008 θα υπάρξει επιβράδυνση στον ρυθμό αύξησης των κε
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr