Η κόντρα των δύο βασικών και μοναδικών μετόχων ξεκινάει από το 2006 όταν η πλευρά του Β. Ρέστη που κατείχε το 20% της FBBank αμφιταλαντευόταν αν έπρεπε να πωλήσει ή να παραμείνει στην τράπεζα. Στην πορεία η πλευρά Ρέστη αποφάσισε να αγοράσει τα ποσοστά άλλων εφοπλιστών που έψαχναν τρόπους ώστε να αποχωρήσουν. Εκείνη την περίοδο η πρόθεση αυτή δεν αντιμετωπίστηκε θετικά από την ΑΤΕ καθώς δεν είχε πλήρη ενημέρωση για τις κινήσεις των άλλων μετόχων.
Ταυτόχρονα και η ΤτΕ που ενεπλάκηστην διαδικασία καθυστερούσε να δώσει εγκρίσεις καθώς στο μετοχικό κεφάλαιο της FBBank δεν εμφανίζονταν ο κ Β Ρέστης ή άλλα πρόσωπα της οικογένειας του αδερφές ή μητέρα του αλλά παράκτιες εταιρίες. Η διοίκηση της ΑΤΕ έστειλε επιστολή στην ΤτΕ ζητώντας την παρέμβαση της η οποία πραγματοποιήθηκε με καθυστέρηση. Και ενώ προς το τέλος του 2006 καταφέρνει να συγκεντρώσει το 51% ξεκινάει ερήμην όπως αποδείχθηκε στην πορεία να πωλήσει το 51% της FBBank , στην Aspis bank.
H διοίκηση της ΑΤΕ στέλνει νέα επιστολή στην ΤτΕ και ζητά να μάθει αν αυτές οι κινήσεις δηλαδή αρχικώς αγορά και εν συνεχεία πώληση της FBBank εγκρίνονται από την Κεντρική Τράπεζα. Η ΤτΕ με κριτήριο την έλλειψη κεφαλαίων της Aspis αλλά και τις αιτιάσεις της ΑΤΕ ακυρώνει το deal αρχές του 2007 και έτσι η πλευρά Ρέστη βρίσκεται να μένει με ποσοστό 51% και η ΑΤΕ με 49% (η ΑΤΕ κατείχε το 45% αλλά απέκτησε και το 4% της Bank of Nova Scotia).
Στο μεσοδιάστημα η ΑΤΕ στέλνει και 3η επιστολή προς την ΤτΕ και αφενός αναφέρεται στα συμβαίνοντα στην θυγατρική της και στις κινήσεις του βασικού μετόχου αφετέρουαίρει την εμπιστοσύνη της στο πρόσωπο του Στ. Παπαγεωργίου ο οποίος κατέχει την θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην FBBank (πρώτη φορά βασικός μέτοχος αίρει την εμπιστοσύνη του σε διοίκηση).
Το τελευταίο διάστημα η ΑΤΕ - περίπου 3 μήνες - προσπαθεί να πωλήσει το 49% σε άλλη τράπεζα και ουσιαστικά να αποχωρήσει από την FBBank. Έως τώρα έχουν υπάρξει διαπραγματεύσεις με ξένες τράπεζες και εσχάτως υπήρξε μια ιδιαιτέρως σημαντική συνάντηση με το management της ΑΤΕ. Η ΑΤΕ ζητά περί τα 80 με 100 εκατ ευρώ να λάβει από την πώληση του 49% της FBBank.
Εσχάτως ενδιαφέρον για το 49% έχει εκδηλώσει και η πλευρά Ρέστη η οποία μέσω κυβερνητικών παραγόντων προσπαθούν να προσεγγίσουν την διοίκηση της ΑΤΕ. Διαφαίνεται δυσκολία προσέγγισης μεταξύ των δύο πλευρών και μάλλον ως αντιπερισπασμός έρχεται στο τραπέζι θέμα αύξησης κεφαλαίου ύψους 100 εκατ ευρώ.
Η αρχική προσέγγιση του management της FBBank ήταν ότι μια αύξηση 25 με 30 εκατ ευρώ καλύπτει τις ανάγκες της τράπεζας ωστόσο τα 100 εκατ ευρώ αποτελούν και αντιπερισπασμό. Κάθε τράπεζα έχει ανάγκη κεφαλαίων καθώς αυτό απαιτεί και η ΤτΕ ωστόσο ειδικά τώρα τα 100 εκατ ευρώ πέραν από την ενίσχυση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας εξυπηρετούν και άλλους στόχους.
Το «R» δεν παίρνει θέση στα γεγονότα , απλά τα καταγράφει ωστόσο αυτό που μπορεί κανείς να υποστηρίξει είναι ότι η πλευρά της ΑΤΕ επέδειξε μεγαλύτερη επιχειρηματική σταθερότητα σε σχέση με την πλευρά Ρέστη. Ίσως στο τέλος της ημέρας ΑΤΕ και Ρέστης βρεθούν να συζητούν για την αγοραπωλησία ωστόσο μια τράπεζα απαιτεί συνέπεια και συνέχεια από το σύνολο των βασικών μετόχων.
Π Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr