Το p/e των ελληνικών τραπεζών για το 2008 διαμορφώνεται στο 9,5 έναντι 8,3 των μεγάλων ευρωπαϊκώντραπεζών. Τα ερωτήματα που ανακύπτουν είναι δικαιολογημένο το premium των ελληνικών τραπεζώνκαι τι θα συμβεί αν υπάρξουν υποβαθμίσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ως προς τις τιμές στόχους τους; Πρωτίστως θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι κεφαλαιοποιήσεις των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών έχουν υποχωρήσει δραματικά σε βαθμό εξόφθαλμης στρέβλωσης.
Υπάρχουν τράπεζες στην Ευρώπη που έχουν απωλέσει έως και το 40% της αξίας τους. Οι ελληνικές τράπεζες σε επίπεδο τραπεζικού δείκτη έχουν υποχωρήσει 17,5% -18%. Αν αξιολογηθεί η επόμενη ημέρα στο χρηματιστηριακό τραπεζικό τοπίο στην Ελλάδα και στην Ευρώπη προκύπτουν ορισμένα ουσιαστικά συμπεράσματα.
Οι ελληνικές τράπεζες επειδή δεν έχουν εκτεθεί στα subprime δικαιολογούν το premium της τάξης του 15% με το οποίο διαπραγματεύονται και ιστορικά τα τελευταία χρόνια το premium ήταν σχετικά υψηλό έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών. Αν όμως υποβαθμιστούν οι ευρωπαϊκές τράπεζες που θεωρείται και το πλέον πιθανό σενάριο οι ελληνικές τράπεζες δεν θα επηρεαστούν ουσιαστικά.
Δεν αναμένονται υποβαθμίσεις στις τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών και ως εκ τούτου το premium που θα προκύψει μετά την αναμενόμενη υποβάθμιση των ευρωπαϊκών τραπεζών θα αντικατοπτρίζει πιο ρεαλιστικά την πραγματικότητα. Πρακτικά οι τρέχουσες τιμές των ελληνικών τραπεζών βρίσκονται πιο κοντά στις χρηματιστηριακές τιμές των ευρωπαϊκών τραπεζών όταν θα υποβαθμιστούν σε μεσοπρόθεσμη βάση.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr