Μέσα στους επόμενους μήνες ο βασικός μέτοχος της ΑΤΕ το ελληνικό δημόσιο με ποσοστό 77% θα προχωρήσει σε placement που μπορεί να αφορά το 10% του μετοχικού κεφαλαίου.
Με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις το placement θα ενίσχυε τα ταμεία του δημοσίου κατά 360 εκατ ευρώ ενώ στην τιμή των 5 ευρώ που θεωρείται η ελάχιστη που μπορεί να πραγματοποιηθεί η διάθεση των μετοχών το δημόσιο θα αντλήσει 450 εκατ ευρώ. Το ποσοστό του δημοσίου από 77% θα κατέλθει στο 67% δηλαδή στην καταστατική πλειοψηφία.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι αν η κυβέρνηση άλλαζε ρότα όσον αφορά την ΑΤΕ και αποδεχόταν στρατηγικό σύμμαχο τι ποσοστό θα μπορούσε να διατεθεί και πιο μοντέλο θα μπορούσε να υιοθετηθεί; Το μοντέλο της Credit Agricole με την Emporiki αποτελεί ένα παράδειγμα της λύσης που θα μπορούσε να υιοθετηθεί.
Στην προκειμένη περίπτωση θα μπορούσε να διατεθεί στον στρατηγικό σύμμαχο μια ξένη τράπεζα το 20% της ΑΤΕ η οποία θα συμμετείχε στο ΔΣ , θα υποστήριζε τα επιχειρηματικά σχέδια και παράλληλα θα δημιουργούνταν και συνέργιες με εκατέρωθεν οικονομικά οφέλη. Με ένα τέτοιο μοντέλο το δημόσιο θα διατηρούσε το 51% , θα έφερνε στρατηγικό σύμμαχο στην ΑΤΕ και το όφελος θα ήταν πολλαπλάσιο.
Μέσα στο 2008 η κυβέρνηση θα λάβει τις τελικές αποφάσεις για την ΑΤΕ. Στο μεσοδιάστημα η διοίκηση Μηλιάκου θα παρεμβεισε χρηματοοικονομικές και μη θυγατρικές αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες. Μόνο από τις χρηματοοικονομικές θυγατρικές οι υπεραξίες ανέρχονται στα 250 εκατ ευρώ.
Π. Λεωτσάκος
[email protected]
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr