Οι βαθμολογίες σε επίπεδο τοποθετήσεων (crowding scores) για τις ελληνικές τράπεζες βρίσκονται προς το άνω άκρο του εύρους των τελευταίων δώδεκα και παρουσιάζουν περίπου μία τυπική απόκλιση υψηλότερα από τους μακροπρόθεσμους μέσους όρους. Παρά τα ισχυρά σετ αποτελεσμάτων των ελληνικών τραπεζών των τελευταίτων ετών οι αποδόσεις τους παραμένουν χαμηλές και στάσιμες.
Ο λόγος για τις χαμηλές πτήσεις δεν είναι άλλος από τις ανησυχίες για μια ενδεχόμενη ταχύτερη μείωση των επιτοκίων. Αυτό φαίνεται από τη μείωση των crowding scores κατά τη διάρκεια του έτους, αν και έχει καταγραφεί μια ισχυρή ανάκαμψη το τελευταίο διάστημα. Ωστόσο, οι ελληνικές τράπεζες δεν συγκαταλέγονται πιο «crowded trades» της τραπεζικής ζώνης EMEA.
Η Εθνική είναι επί του παρόντος η τράπεζα με την μεγαλύτερη ζήτηση μεταξύ των τεσσάρων συστημικών, ακολουθούμενη από την Alpha Bank. Ισχυρή ζήτηση καταγράφει και η Πειραιώς.
Σημειώνεται επίσης ότι τόσο η Εθνική, όσο και η Πειραιώς εξακολουθούν να βρίσκονται πολύ χαμηλότερα από τις υψηλές κορυφές που είχαν διαμορφωσεί το περασμένο έτος.
Όσον αφορά την Eurobank, η βαθμολογία της κινείται στο μηδέν κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Παρά αυτήν την τάση, παρουσίασε τελευταία κάποιες τάσεις ανάκαμψης, καθώς η μετοχή αντέδρασε θετικά στην ανακοινωθείσα εξαγορά των υπόλοιπων ποσοστών στην Ελληνική Τράπεζα. Ωστόσο, εξακολουθεί να εμφανίζει τη πιο χαμηλή ζήτηση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών αν και η μόνη με μια σημαντική διεθνή στρατηγική ανάπτυξης.
Στο πλαίσιο των τραπεζών της ζώνης ΕΜΕΑ, οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται ελαφρώς υψηλότερα από τη μέση, αλλά όχι μεταξύ των μετοχών με τη μεγαλύτερη ζήτηση. Η UBS διατηρεί τη θετική της στάση για τις ελληνικές τράπεζες με συστάσεις για «buy» και για τις τέσσερις συστημικές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr